Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / В събота срещу недел...
В събота срещу неделя минаваме на лятното часово време

В събота срещу неделя минаваме на лятното часово времеВ събота срещу неделя минаваме на лятното часово време. Точно в 3 часа през нощта стрелките на часовниците ще бъдат преместени с един напред, тоест ще загубим един час. 

Зараждането на идеята за лятно часово време често се свързва с Бенджамин Франклин и негово писмо до вестник "Парижки журнал" през 1784 - а година. Франклин обаче предлага подобна стъпка по-скоро на шега и идеята му не намира широк отзвук. 

Лятното часово време е въведено първо в Германия през периода на Първата световна война, като неговата основна цел е да пести енергия от изкуствено осветление, защото хората ще си лягат по-рано. 

Впоследствие смяната на времето е възприета и във Великобритания. В Съединените щати също е приет такъв закон от Конгреса, но той не среща реално приложение и е отменен. 

Лятното часово време е въведено в България през 1979 г. 

Идеята отново е същата - пестене на електроенергия. В днешно време този аргумент вече не е състоятелен, тъй като има излишък, а не недостиг на електроенергия. Затова и в Европа се чуват редица призиви, във всички държави - членки на Европейския съюз, практиката за смяна на часа да бъде отменена, тъй като е стресираща за хората. През октомври миналата година дискусия по въпроса се води и в Европейския парламент. Тогава всички парламентарни групи се обявяват "ЗА" отпадане на лятното часово време, но Европейската комисия, която има последната дума, решава, че аргументите им не са достатъчни. А подобно решение може да се вземе само на общоевропейско равнище, защото синхронизирането на часа е важно за банките, борсите, полетите на самолетите и редица други неща.

У нас също се води дискусия за отпадане на лятното часово време. От Движение "ДНЕС" са внесли искане в Народното събрание. Пред камерата на тв. Европа Галя Николова от "ДНЕС" представи отново аргументите на движението за отмяна на местенето на стрелките два пъти годишно. Тя отбеляза, че допълнителният стрес за хората вреди на тяхното здраве, а икономическите ефекти от мярката са спорни и не могат да компенсират вредите за хората. Особено тежко смяната се отразява на учениците, които ще трябва да стават час по-рано и през първите учебни часове ще са неспособни да възприемат пълноценно учебния материал. Галя Николова подчерта, че "ДНЕС" внесе в Министерския съвет официалното си искане на 23 февруари, но до момента няма отговор от страна на администрацията, което е недопустимо.

Още един интересен и малко известен факт за лятното часово време - оказва се, че това не е задължително за държавите - членки на Европейския съюз. Задължително е единствено, ако сменят часа, това да се прави синхронизирано. Тоест в един и същи ден и час. 

Източник: http://www.ekipnews.com/

 

 


11960