Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / В Унгария от днес да...
В Унгария от днес да си бездомен е нарушение на конституцията

В Унгария от днес да си бездомен е нарушение на конституциятаОт днес да бъдеш бездомен в Унгария е нарушение на конституцията. Активисти обаче се опасяват, че решението може да постави началото на политическа кампания срещу бездомните хора от страна на дясното правителство на Виктор Орбан, който досега се фокусираше основно върху бежанците и мигрантите

"Правителството осъзна, че не може да използва миграцията безкрайно, защото очевидно няма мигранти в страната. Въпросите за миграцията ще могат да се използват за национални кампании, но за местни въпроси се нуждаят от изкупителна жертва", коментира Габор Ивани, свещеник, който ръководи приюти за бездомни хора в Будапеща.


Според новите правила хората, "хванати", че са бездомни и отказали да отидат в приют, след като са били приканени от полицията, са изправени пред наказание със затвор или включване в задължителна трудова програма. Освен това вещите им може да бъдат конфискувани.

Бездомните са неизменна част от Будапеща, където спят в паркове и подлези. Според Ивани броят на леглата в приютите в града е недостатъчен. Когато през зимата в един от приютите, който разполага със 130 легла, в някои от нощите бъдат приети около 300 човека, на пода се разпъват постелки за йога.


Много бездомни хора казват, че приютите са в толкова лошо състояние, че предпочитат да останат на улицата. "Пълни са с въшки, а когато хванете въшки, много трудно можете да се отървете от тях", казва Ерик Йецкел, 47-годишен мъж, който е бездомен от 20 години. Той живее на улицата и търси храна в кофите за боклук. "Кварталната полиция ме е била няколко пъти. Слагат си ръкавици, за да не им останат синини. Опитват се да ви преместят в друг квартал, така че да не е техен проблем повече".


Походът на унгарското правителство срещу бездомните продължава почти откакто Орбан стана премиер през 2010 г. Тогава вътрешното министерство направи промени, така че да е по-лесно за градските власти да отстраняват бездомници от улиците. Конституционният съд обаче реши, че мярката противоречи на конституцията.


В отговор правителството прибегна до трик, който използва многократно в случаите, когато законовите му инициативи биват осуетявани – просто промени конституцията. С изменението бе обявено за незаконно спането на открито в близост до културни и други важни обекти, с което на практика бездомничеството стана незаконно в голяма част от Будапеща.


"Има много страни, в които се водят дебати за криминализирането на бездомничеството, но доколкото знам, Унгария е единствената, която решава проблема в конституцията си", коментира Балинт Мишетич, социолог и активист за правото на жилище.


Говорителят на Орбан заяви, че унгарското правителство харчи за бездомните хора по-пропорционално от доста други правителства в Западна Европа, и заяви, че е абсурдно новият закон да се определя като безсърдечен. Той представи статистика, според която бюджетът за грижи за бездомните е 9.1 милиарда форинта за 2018 г., което включва финансиране на приюти, управлявани от благотворителни организации. "Не съществува човешко право на живот на улицата, защото улицата е за всички", подчерта говорителят.


Според Ивани обаче "в повечето случаи бездомничеството не е избор. Това е почти също толкова абсурдно, колкото да се криминализира това да си болен".

 

Източник:https://www.dnevnik.bg/


78716