Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Ваксинацията срещу к...
Ваксинацията срещу коронавируса: Хвалби за Бойко Борисов, а личните лекари масово се оплакват заради организацията

Ваксинацията срещу коронавируса: Хвалби за Бойко Борисов, а личните лекари масово се оплакват заради организациятаЛично аз имам ваксини, но и в София, както и в Пловдив, ваксините срещу коронавирус за личните лекари бяха свършили още по обяд вчера (22 февруари). Директорът на РЗИ София д-р Данчо Пенчев помогна за допълнителни количества, но и те не стигнаха. Това заяви д-р Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз (БЛС).

 

Казваме, че ваксини няма, че много от колегите ми са притеснени, че няма, защото са изработили списъци, заяви Николова. Тя видя и лошо, но и добро – личните лекари за ден могат да правят по 84 000 имунизации (по 20 на ден), но от друга страна работата в имунизационните центрове също е добра – 30 000 ваксинирани за 3 дни.

 

Проф. Радка Аргирова: Ще продължат малките пикове на коронавируса

В малките населени места имаме по-малко ваксинирани, по-малко болни, на някои места дори изобщо няма болни. Но това не е причина да не ...

Прочети повече

За отдалечените райони има указания на здравния министър МВР да помага в доставката на ваксини. Но личният лекар трябва да потърси съдействието на полицията, по думите на Николова пред Нова телевизия.

"Нещата се движат, ние сме в извънредно положение”, подчерта Николова. Но и призна, че знае за доста нейни колеги, които не са успели да вземат ваксини и съответно приготвили се да бъдат ваксинирани пациенти, предимно хора със здравословни проблеми, при това най-често хронични, е трябвало да бъдат уведомени да не идват. Трябва да има баланс, да не отиват ваксини само за зелените коридори, настоя Николова. "Опираме до това, че ваксини няма и по някакъв начин те трябва да бъдат подсигурени час по-скоро", каза лекарката.

"Зелените коридори бяха едно отлично решение", заяви директорът на РЗИ д-р Данчо Пенчев, който изрично похвали премиера Бойко Борисов за това. А на въпрос на БНТ защо не се следва планът за ваксиниране, отговорът беше, че не можело да се чакат колебаещите се от по-ранните фази и да се бави ваксинацията на останалите хора. "Нашата цел е ние да не бракуваме ваксина", подчерта Пенчев. И увери, че ще има ваксини за хората, получили първа доза при питане дали не се опасява от логистични проблеми.

Проблеми

 

Журналист: Правителството се провали с ваксинационния си план

"Няколко съображения за ваксините, без да ангажирам никого с преценката си. Понеже с Александър преболедувахме Ковид 19, не ми е важно ...

Прочети повече

Начин на съхранение, кой ще доставя ваксините, от коя фирма ще са – защото има специфика при съхранението на различните ваксини – всичко това лични лекари от цяла България виждат като проблеми при масовата имунизация срещу коронавирус.

От вчера (22 февруари) в различни групи във Facebook излязоха разкази на лични лекари както се случва. Обобщението е следното – организацията на централно ниво е лоша, заповеди и указания се спускат в последния момент и се очаква всичко да се случи на секундата. Освен това – ваксини се доставят предимно на болници с имунизационни центрове, поликлиники и РЗИ, а личните лекари са на опашката. По БНТ беше показано недоволство на лични лекари от Варна, по Нова телевизия – от Пловдив и Благоевград. РЗИ Благоевград признава, че засега няма ваксини за личните лекари, с които те да имунизират.

Дайте списъка с желаещи. Не, не дайте списъка, дайте приоритетни. Отидох да взема три флакона от РЗИ в предварително уговорен ден и час и се оказа, че няма – били дадени на някой друг, сподели д-р Калайджиев пред Нова телевизия. Той добави, че РЗИ няма отговор. И подчерта, че високорискови пациенти не искат да се имунизират в РЗИ, където има струпване на хора. Д-р Калайджиев каза и, че впечатлението ми е, че ваксини са получили „колеги, които са на челно място в Българския лекарски съюз”.

Още: Експерт посочи колко често може да се очакват странични реакции от ваксината на AstraZeneca

 

Редактор: ИВАЙЛО АЧЕВ 

 

Източник: https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Властта е велика – чрез зверски хаос отпуши ваксинирането!

Отново на опашка за ваксина

Тези като Кунчев са на първа линия. И не трябва да взимат втора

Доц. Мангъров: Първо бих уволнил националния оперативен щаб, второ – хората да се върнат към нормалния си начин на живот! Трета вълна няма! Всички бутафорни мерки са невероятно глупави и измислени!

 

 

 

 

 


145444