Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Валери Симеонов вице...
Валери Симеонов вицепремиерът-изнудвач

Валери Симеонов вицепремиерът-изнудвачКоментар на Манол Николов

 

В България политиката е синоним на мафия. Политиците ни са олигарси и милионери. В правителството Борисов 3 се появи един устат екземпляр, който за малко да ни заблуди, че не издига просперитета и алчността си в култ.

Валери Симеонов – пердето на кабинета, без цедка на езика, не спря да подскача срещу „несправедливостта“. Но това се оказа цензурираната версия. Зад завесата на зрелищното Симеоновско шоу явно не стои друго освен банкова сметка, жадна за захранване. И ненаситна като нуждата му от медийно внимание.

Помните ли скандала в края на миналата година. Кирил Домусчиев – крупен бизнесмен, председател на КРИБ – камарата на едрия капитал, беше фиксиран от безкомпромисния патриот и в ролята си на приватизатор на Българския Морски Флот.

Според клауза, залегнала в приватизационния договор, Домусчиев трябваше да плати на държавата 55 млн лева. Въпросните „символични“ средства обаче бяха опростени на разградския богаташ от Арбитражния съд към Българската Търговско-Промишлена Палата.

Нападател номер едно в кабинета Борисов 3 сякаш бележи гол след гол. Но играе само за собствения си отбор. И не пропусна да отбележи точка във вратата на милионера. Валери Симеонов завъртя медийния обръч около себе си и триумфира с дело, което Агенцията за Следприватизационен Контрол заведе, за да върне онези 55 млн. на мястото им – на държавата. При данъкоплатците. На нас.

Трябваше да аплодираме смелостта на депутата. Обаче нещо се случи. Новината за справедливото съдебно възмездие случайно беше пропусната от повечето медии. Ахо – Ихо, после - тихо. Както обикновено се случва, когато нещо е така, ама не баш.

Оказа се, че нациолните ни телевизии, които парадират с независимост и обективност, също са членове на КРИБ. И ако разчитахме на тях – никога нямаше да разберем за изхода от процеса. Както и в момента не знаем – какво се случи след това?

Обжалва ли Домусчиев решението на съда?

Върна ли милионите?

Защо Валери Симеонов НИКОГА ПОВЕЧЕ не спомена за случая?

Около последния въпрос има много допълнителни. Защо се потули тема, която изстреля петлето на патриотите по-високо от дувара на курника? Как така устатият политик изведнъж прояви скромност и повече не спомена за смелия си подвиг и дръзка победа? Дали не продаде мълчанието си? Дали още от самото начало всички напъни не са били чиста проба изнудване? Или пък е прекалено зает със следващото си завоевание?

Защо както няма как да не сме разбрали, отново поради шумната природа на Симеоновските интриги – патриотичният му мерник е вдигнат към Министерството на туризма – и в частност – Николина Ангелкова.

Валери поиска да спре шума по курортите.

Шумни, шумни... колко да са шумни само пет, незнайно (или знайно) по какъв критерии избрани дискотеки на Черноморието.

Поиска да затвори неправомерните обекти. И заради пет такива даде членове от министерството на съд.

Но забележете – и петте подозрителни обекта се намират на едно място – Слънчев Бряг. И петте се намират в комплекса Какао Бийч.

Претенцията (вероятно основателна) на патриота е, че заведенията нямат разрешителни и са построени без проекти – следователно са опасни. Срещу същите места Симеонов роптаеше и миналата година.

След проверки тогава нарушения не бяха открити.

И тази година Ангелкова се застъпи за тази приемлива версия. От национален ефир министърът заяви, че нарушения няма. Както и причина да бъдат събаряни или затваряни.

Защо, обаче, само около този пре-популярен курорт се въртят всичките възмущения на Валери? Трудно е да си представим, че по цялото Черноморие няма друг почивен комплекс с нарушения. 

След скандалът с Домусчиев, следва да се запитаме, защо на топа на патриота е Ангелкова? И общото, което подозираме, разбира се са капиталите на министъра на туризма. Някак логично дойде обвинението от вицепремиера към министъра - в корупция

Във фейсбук лидерът на НФСБ обяви, че 20 дка държавен плаж ще премине в частен, според него - ясен знак, че министърът има намерение да продава.

„... Става дума за терени около хотелите на Елена Иванова - шефка на Съюза на собствениците в курорта, както и за пътя и паркинга до скандалния хотел "Оазис", построен на самия бряг на морето. Иванова бе поддръжник през 2017 г. на шумните заведения в курорта...“

По „незнайни“ пътища се появиха и други компромати за дейността на Николина:

"Около 10 000 долара е платило българското Министерство на туризма на лобистка фирма в САЩ, за да бъдат уредени срещи на министърката с представители на американски медии и неправителствени организации." Това написа на 17 юни сайтът „Биволъ“

Предполагаем милион, който министерството е дало за срещи на Ангелкова с фирми в Щатите, за да спасява кожата на Пеевски – разследван по закона „Магнитски“.

Естествено, някой зададе и логичния въпрос – дали пък Валери не е сърдит на Николина за дивиденти, към които той е има апетити.

Защото, ако се върнем малко назад във времето, ще си спомним, че патриотът съвсем не е чужд на туристическия бизнес. Разследване на Шоуто на Слави разкри доходоносна връзка между хотел на патриота и граничните ни полицаи.

Мотел-ресторант „Козият рог” в Малко Търново – е собственост на нашия вицепремиер. Мотелът целогодишно е зает от униформени, командировани от страната за охрана на българо-турската граница. Симеонов е собственик на бившия соцмотел от 2005 г.

Цените на нощувките са от 70 лева за двойна стая до 150 лева за луксозен апартамент. Мотелът обаче предлага отстъпки в порядъка от 25 лв. до 40 лв. на легло, при наемане на цяло помещение. И ето го съвпадението - според наредбата за командироването на полицаи и военни на границата на всеки униформен държавата плаща по 40 лв. за нощувка и 20 лв. за храна. Така държавата се превръща в основен спонсор на бизнесмена Валери Симеонов.

Само че след скрита камера, благодарение на Шоуто на Слави стана ясно, че униформените ни са задължени да плащат по 70 лв. на нощувка във въпросния хотел. На ден през „Козият Рог“ минават около 50 човека, което прави над 2500 лв. на ден или над 75 000 на месец!

Освен това – този хотел не е единственото владение на нашия патриотичен бизнесмен, на негова фирма има регистриран такъв и в Златоград.

Но нека останем на границата! Помните ли „Великата българска ограда“. Така Валери Симеонов нарече оградата в района на Малко Търново (случайност?!), която започна да се руши непосредствено след изграждането си и може би, все още продължава, но кабинетът забрани снимки на въпросното място и няма как да разберем.

По-смущаващото е, че „За това възпрепятстващо съоръжение, заедно с прилежащия обслужващ път, са дадени около 1 млн. лева на линеен километър. Докладът на Главния инспекторат на МС от април 2017 г., изготвен във връзка с проектирането и изграждането на временното възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница, констатира фрапиращи нарушения. В докладът се казва, че даденото указание на Гранична полиция не кореспондира с утвърденото от Министъра на вътрешните работи задание за проектирането на съоръжението“ Проверка на фирмите, построили границата установи, както че са фантоми, така и евентуалната им връзка с Валери Симеонов – който беше най-възмутен от шума около случая.

Сигурни сме, че има още много кирливи ризи, които ще бъдат извадени, докато кучето не си получи кокала. А когато го скрие в дупчицата си, помнете ми думата – патриотът ще забрави и за този скандал. Ще се оближе доволно и ще спре да лае... Докато покрай него не мине нов паричен дразнител, следващият финансов донор, който вицепремиерът ще превърне в символ на своята всеотдайност към народа.

Но ми се струва, че трябва да побърза. Защото времето на този мафиотски рахат е на свършване.

Колаж : Матей Димов

 

 

 


67915