Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Великобритания и ЕС ...
Великобритания и ЕС ще опитат да съберат 1 млрд. евро за Балканите

Великобритания и ЕС ще опитат да съберат 1 млрд. евро за БалканитеЕвросъюзът и Великобритания се ангажираха да увеличат подкрепата си за Западните Балкани, като заделят общо над 200 млн. евро и опитат да съберат милиард, съобщи "Болкан инсайт" след среща на върха в Лондон.

На събитието, което е част от Берлинския процес и на което бе поканен и премиерът Бойко Борисов, европейските лидери казаха, че подкрепата ще е основно за повишанане на сигурността и инвестициите и борба срещу организираната престъпност.

Усилията на ЕС и Великобритания (домакин на петото издание, след като Лондон заяви ангажимент към региона въпреки Брекзит) са насочени към страните от Западните Балкани, които не са членки на ЕС, т.е. повечето в региона - Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания, Косово и Македония. Политическата криза в Обединеното кралство обаче стана повод както за притеснение от страна на балканските лидери, че ще останат на заден план в дневния ред на домакините, така и на шегите на анализатори, че балканските политици пристигат в Лондон, за да изнесат на премиера Тереза Мей лекция за стабилността.

Какво всъщност бе договорено

 

Фокусът на срещата тази година бяха икономическата стабилност, насърчаването на предприемачеството и укрепването на сътрудничеството в сигурността.

За тези цели ЕС обяви, че ще създаде нов "гаранционен инструмент" за стимулиране на частните инвистиции, включително в стартъп индустрията, инфраструктурата и социалния сектор, в началото на 2019 г. Идеята е да бъдат събрани чрез него до 150 млн. евро за две години с потенциала те да привлекат "до един милиард евро инвестиции" в устойчиво социалноикономическо развитие и регионална интеграция.

На срещата бяха обсъдени и създаването на Транспортна общност - организация със седалище в Белград, чиято цел е да хармонизира законодателството в сектора на страните от региона - и плановете за Регионална икономическа зона, обсъждана и на предишни срещи от Берлинския процес. Западните Балкани също така се съгласиха да работят заедно за справяне с общите проблеми в сигурността и за борба с трафика на оръжия.

Британският премиер Тереза Мей каза преди началото на срещата, че Лондон ще запази ангажимент си към региона, а "Даунинг стрийт" обяви в деня на форума, че средствата за Западните Балкани почти ще се удвоят за периода 2020-2021 г. За тези две години те ще са около 80 млн. лири (90 млн. евро) при 41 млн. за 2018-2019 г.

Според "Ройтерс" британският ангажимент включва повече пари за киберсигурност и дигитално образование и удължаване на мандата на Панбалканските стратегически сили на Великобритания, чийто мандат се удължава с една година.

Критики

Преди еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан да отправи критики към тези държави, върховният представител на ЕС във външната политика Федерика Могерини приветства "забележителните резултати", постигнати от страните, включително по трудни двустранни въпроси. "Западните Балкани стабилно се движат напред. И днес препотвърждаваме, че сме всички заедно в региона по този път, като споделяме ангажимента си към общото си бъдеще", каза още тя.

Журналисти, присъствали на събитието, също отправиха забележки, но към британските организатори на събитието заради нежеланието им да отговарят на въпроси, свързани със Западните Балкани, а само да коментират кризата в Лондон, помрачила срещата, и очакванията за срещата в НАТО и действията на американския президент Доналд Тръмп.

Застъпниците на Берлинския процес казват, че той вече е постигнал много в региона, подкрепяйки интеграцията, подобрявайки енергийни и транспортни връзки и създавайки контакти между гражданското общество и младите. Критици отбелязват, че много от финансовите ангажименти от предишни години така и не са били изпълнени.

 

Източник:https://www.dnevnik.bg/