Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Великобритания казва...
Великобритания казва на ЕС: компромис за Брекзит или ще се ядосаме

Великобритания казва на ЕС: компромис за Брекзит или ще се ядосамеВеликобритания ще заеме агресивна позиция към Европейския съюз, ако преговорите за Брекзит се разпаднат, заплашвайки да откажат сътрудничество в областта на сигурността, за да убедят Общността да не допуска по-нататъшно отлагане на излизането на Лондон от ЕС. Това съобщава сп. Spectator, цитирайки британски източник.

Само 23 дни преди Великобритания да излезе от ЕС, бъдещето на Брекзит остава дълбоко несигурно и Лондон и Брюксел се позиционират, за да избегнат обвиненията за отлагане или хаотичен Брекзит без споразумение.

Лидерите на ЕС реагираха хладно на последните предложения на британския премиер Борис Джонсън за преодоляване на безизходицата, и въпреки че преговорите продължават, мнозина дипломати изтъкват, че шансовете за бързо споразумение преди 31 октомври са ниски.

Джонсън възнаграждава правителствата в ЕС, противопоставящи се на отлагане на Брекзит
 

Джонсън възнаграждава правителствата в ЕС, противопоставящи се на отлагане на Брекзит

Останалите трябвало да са готови на влошаване на отношенията с Лондон

"Преговорите вероятно ще приключат тази седмица", цитира "Спектейтър" неназован източник от "Даунинг стрийт". Източникът добавил, че онези, които са се надявали, че германският канцлер Ангела Меркел ще помогне на Лондон, били "заблудени".

"Това правителство няма да преговаря по-нататък, така че всяко отлагане ще бъде напълно безсмислено", подчертал източникът, добавяйки: "Ние или ще излезем без споразумение на 31 октомври, или ще има избори и след това ще излезем без споразумение."

Амбър Ръд, бившата министърка за пенсиите, която напусна поста и Консервативната партия на Борис Джонсън миналия месец заради стратегията му за Брекзит, каза пред радио Би Би Си, че източникът изглежда е неговият старши съветник Доминик Къмингс.

Британски съд отхвърли искане Джонсън да бъде принуден да отложи Брекзит
 

Британски съд отхвърли искане Джонсън да бъде принуден да отложи Брекзит

Лорд Пентланд, който е от Върховния граждански съд в Единбург, отхвърли молбата им съдът да издаде заповед

"Звучи гневно и отчаяно", каза тя, добавяйки: "Тъй като не е отречено от Даунинг стрийт 10 ... може само да се предположи, че идва от центъра, от съветника на премиера. Това показва, че изобщо не изглежда истински план."

Източникът е цитиран да дава да се разбере, че сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността ще бъде засегнато, ако ЕС се опитва да задържи Великобритания в Общността. Източникът казал също така, че на всяка страна от ЕС, която се противопоставя на отлагането на Брекзит, ще бъде гарантирано добро сътрудничество.

Джонсън: Решени сме на Брекзит без сделка
 

Джонсън: Решени сме на Брекзит без сделка

Премиерът на Великобритания с поредна кампания

Джонсън последователно казва, че Обединеното кралство ще напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка, въпреки че закон, приет от опонентите му, изисква той да напише писмо до ЕС с молба за отлагане, ако не успее да постигне споразумение за излизане до 19 октомври.

Премиерът каза, че ще спазва закона, но Великобритания ще напусне ЕС до края на месеца, без да обяснява тези противоречия. Той също многократно е искал провеждането на избори, но парламентът отказа да му ги осигури.

Източникът, цитиран от Spectator, изглежда има две гледни точки относно отлагането на Брекзит: че правителството може да възпрепятства отлагане, но че ако бъде принудено да удължи Брекзит, то ще се бори срещу избори, призоваващи за незабавно излизане без споразумение.

Освен ако Европейският съюз не направи компромиси и не сключи споразумение за Брекзит в скоро време, тогава Обединеното кралство ще напусне без сделка, изтъкна високопоставен източник от "Даунинг стрийт" 10 пред "Ройтерс".

 

Източник: https://news.bg/

 

114238