Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Веселин Марешки – но...
Веселин Марешки – новото зайче от ръкава на Борисов, лутащо се между бензина, лекарствата и лъжите

Веселин Марешки – новото зайче от ръкава на Борисов, лутащо се между бензина, лекарствата и лъжитеКоментар на Райна Знаменкова, "ДНЕС"

 

Тази предизборна кампания ще мине под знака на кандидатите-идиоти, лъжите, популизма и платените гласове. И преди сме виждали подобно нещо. Но сякаш сега притиснати от гнева на хората, от разочарованието и безсилието на българите, родните политици правят отчаян опит да скочат в 44-то Народно събрание. И лъжат и обещават като дърти цигани. Последният месец преди 26 март ще прилича на треторазряден филм, достоен за Златната малинка.

Преди близо година на политическата сцена изгря новата звезда с визията и поведението на мутра от 90-те години на миналия век – Веселин Марешки. Аптекарският бос влезе със замах в надпреварата за кмет на Варна, след това за президент, а сега се е насочил и към парламента.

Марешки се кандидатира за кмет на Варна

Имитирайки вожда-слънце Борисов, Марешки се надява, че ще обере гласовете на всички онези разочаровани, отчаяни българи, които искат промяна. Бензинджията говори, държи се и безчинства по същия начин, по който го правеше Борисов преди десетина години. С поведението си на мачо, но без никаква харизма, Марешки залага на евтини лъжи и набързо скроени предизборни обещания без покритие. Нищо чудно, че аптекарят е следствен по две дела за рекет и побой. Единственото необяснимо е защо той ще се изправи в съда едва след изборите, а не преди това. Може би, защото се надява на депутатски имунитет и така да отърве кожата за своите престъпления.

През последните седмици варненският бос изскача като змия от тоалетна чиния във всички телевизии, вестници, сайтове. Той е досаден като конска муха и с невероятната си наглост предизвиква повече презрение, отколкото народна любов.

Преди няколко години аптечната мрежа на Марешки беше една от най-добрите в цялата страна. С по-ниски цени на лекарствата, бизнесменът събра почитта и благодарностите на баби и дядовците, които и без това броят стотинки. Тази стратегия обаче се промени и то драстично. Днес цените на медикаментите в неговите аптеки са почти същите, а на места и доста по-скъпи, отколкото в останалите вериги. Митът „евтин аналгин“ потъна в небитието. Някои по-далновидни старици бързо осъзнаха грешката и се отрекоха от своя аптечен гуру, но други все още безрезервно му вярват, въпреки че открито ги краде.

Image result

Гледат делото срещу Веселин Марешки

Затова Марешки обърна глава към бензина. Във Варна, околията и на някои други места в страната той разигра същия сценарий като с хапчетата – евтин бензин за начинаещи. В действителност, това което прави варненският бос е чист популизъм и съмнителни сделки. Преди време доставчици на горива споделиха, че му продават метан за 60 стотинки на литър, той самият го предлага за 65 стотинки цена на табло. Но дава и отстъпка от 3 стотинки за повечето си клиенти. Преди време бензинджията пусна подписка за референдум и всеки подписал се получи карта с нова отстъпка от 5 стотинки. Така излиза, че той купува на 60 стотинки и продава на 57 стотинки. И това ако не е  съмнително - здраве му кажи. Хората не го подкрепяха заради идеите му, а за да спестят някои и друг лев.

С евтиния безнин обаче Марешки си прави удобен ПР. Той се тупа в гърдите, че реално върши нещо за хората, но така или иначе тази схема е като балон, който се надува непрекъснато и скоро ще се спука.

Image result for news

Марешки готов на коалиция с всеки, за да се докаже "Воля". Предложи на "Да, България" заедно на изборите от ефира на Bulgaria ON AIR

В предизборната кампания лидерът на „Воля“ влезе с прекалено гръмки обещания. Високи пенсии, стимули за родителите, бум на икономиката. В действителност Марешки никога не отговаря „Как ще стане това?“. Той обещава, но не може да посочи пътят, по който ще се случи. Но нали въпросът е само да обере гласовете на мизерстващите българи и да се уреди удобно в парламента, където да краде до насита. На всеки един дебат, във всяко интервю винаги представител на „Воля“ е само и единствено Веселин Марешки. Той не показва своите икономически, социални и външно-политически експерти. Защото няма. Бензинджията не се свени да заяви, че с удоволствие ще застане под полата на ГЕРБ и Бойко Борисов и ще се коалира с тях. Всъщност той и за това е създаден, толериран и закрилян, чрез  висящите си дела... Защо обаче сега така ожесточено ги плюе, че чак пяна му излиза от устата. Нали се готви да е техен партньор в престъпленията. Е, как защо? Как иначе ще ни излъжеш и  прелъжеш, че ти си ново лице, ако не се разграничиш, макар и фиктивно  от старите... и най-вече от Борисов?! Според лидерът на „Воля“ в България е необходима  промяна след 27 години лъжи. Той обаче се е хванал ръка под ръка с един от най-големите грабители на страната в годините на демокрацията – Борисов.

Марешки без никакви скрупули прави опит да заграби и нашия референдум. Съвсем съзнателно използва фрази, които се свързват с националното допитване като „Време е да изхвърлим боклука“. Така подсъзнателно много хора го свързват със Слави Трифонов и Инициативния комитет. Истината е, че Марешки, както останалата политическа глутница не си мръдна и пръста за референдума. Сега обаче иска да приобщи към себе си тези 2,5 млн. българи, на които им писна да ги лъжат. Народът едва ли е толкова лекомислен, за да приеме за чисто монета бръщолевенията на един отявлен популист. Наскоро варненският бос заяви, че може да оправи България буквално за един, два месеца, а не са му необходими 800 дни. Сериозно? Марешки дори се припозна като Доналд Тръмп, заигравайки се със страховете на българите от бежанците. Бензинджията явно забравя, че американският президент е пред прага на импийчмънт и като нищо ще бъде изхвърлен от Белия дом с ритници. Дори и това да не стане, то Американският Президент е Американският Президент...

Балонът на Марешки ще се спука в най-скоро време и тогава ще лъснат всичките му смешни, дори елементарни лъжи. Всъщност има ли значение... и без това животът на 44-то Народно събрание ще бъде най-много два месеца до приемането на решенията за референдума. Иначе... идва народът! А дотогава дано прокуратурата и съдът си свършат работата и бензинджията - аптекар Марешки получи това, което заслужава. Като цяло Марешки е добра договорка и ново зайче от ръкава  на Борисов - хем изпълнява ролята на "алтернатива", хем е патерица и подлога... Това е всепризнат патент на Бойко Борисов. Да поставяш в скрита или явна зависимост хора с гузна съвест и да ги държиш, мачкаш и манипулираш докъдето и доколкото си искаш...

 

Позор на позора – политически трансфери, хамелеони, гастролиращи от листа на листа кандидат-депутати (Обновен) - Коментар на "ДНЕС"

По нареждане на ГЕРБ..., бензинджията бие тавана по популизъм: Марешки оправя България за един месец