Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / ВишУтУ образование к...
ВишУтУ образование като Националната лотария

ВишУтУ образование като Националната лотарияКоментар на Райна Знаменкова

 

Обмислям дали да не запиша второ вишУ образование. Може би нещо като "ядрена физика" или "психология на амебите в ранния палеолит". Няма да е проблем. Аз съм умна жена. Едно време, когато кандидатствах в Софийския университет оценката от 5.25 по български език предизвика у мен сълзи на гняв, разочарование и разкаяние. Но тогава..., тогава отнемаха по 25 стотни за пропусната запетая, а сега сигурно намаляват оценката само, ако кандидатът е доказан дебил.

Тези дни чета, че частното Висше училище по агробизнес и развитие на регионите - Пловдив (ВУАРР) се рекламира с гръмката оферта "Учи и спечели". В специално обръщение на сайта на университета ректорът акад. проф. Димитър Димитров примамва бъдещите студенти с "щастливи бонуси" - 7-дневни почивки, смартфони, айфони, лаптопи, таблети, а голямата награда е джип.

Джип си нямам, изобщо кола нямам, та офертата ми се стори примамлива. Хем да се перча с диплома за психология на амебите, хем да миткам из СофИята с хубаво возило.

Предложението на ВУАРР ми се стори като реклама на Националната лотария - всички печелят. И на двете места предлагат примамливи награди. Остава лотарията да започне да разиграва дипломи за вишУ всяка седмица.

Лошото е, че билетчета не търкам. Някак след като видях, че за два месеца  1-2 млн. лева все "случайно" се падат при "обикновени, отрудени хора" в село Долно Кукурево, Плевенско, нещата около това тото ми се сториха съмнителни. Та смятам да заложа на сигурното - висшУто образование, амебите... и джипа. А като завърша ще се цаня депутат да стана, че моите умения и знания ще бъдат на световно ниво.

Шегата настрана, но през последните години образованието в България удари дъното.

Още през 2013 г. в проучване за целия Европейски съюз се оказва, че ние сме най-неграмотните.

Три години по-късно друго изследване сочи, че 30% от българските ученици нямат базисно ниво по четивна грамотност, математика и природни науки. Близо 40% пък не разбират прочетеното

Над 70% от студентите днес не умеят да пишат правилно. Ето защо някои ВУЗ-е като Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград въвеждат допълнителни часове по писмена и говорна култура.

Образователната ни система допуска такива парадокси като неграмотен политик да стане студент. Айри Мурад е общински съветник в Пловдив, който бе скъсан на матура по български език и литература. 38-годишният любимец на народа, избран с преференциален вот от Столипиново в групата на Реформаторския блок през октомври 2016 г., става задочен първокурсник по зооинженерство в Аграрния университет в Пловдив.

Според друго изследване пък всеки пети българин ще е неграмотен до 2025 г. Мисля, че това ще се случи доста по-рано...

За жалост тъжната реалност няма да се промени. Образователната система в страната се стреми не към развитие, а към оцеляване. Появиха се десетки университети, предлагащи знания със съмнително качество. Преподавателите все по-често пишат тройки срещу скромната сума от 100-200 лева. За много млади хора обучението не е необходимост. През последните десетилетия сондираме под дъното на падението във висшето образование. 

Всичко, на което сме свидетели днес е чисто и просто резултат от куп реформи, разсипия, безхаберие, на което сме се нагледали през последните 27 години. Замислете се... Уважавате ли учителите? Защо все по-често сме свидетели на насилие над някой даскал? Да си учител днес е смешна дума, да си преподавател – още повече. Системата, в която живеем е толкова прогнила, че да я докосна и ще се разпадне. 

Съмнявам се, че в Родината няма хора, които да могат да се справят с тези проблеми, които да променят политиката, водена от всякакви правителства. Не съм учудена обаче, че никой не ги търси. Все пак масовата профанизация е основна цел на управляващите за десетилетия наред.  Неграмотните се управляват и лъжат по-лесно, нали... А днес никой не иска образован електорат, та... както се казва в един виц - без да искам лайкнах фейсбук страницата на един университет, а те ми пратиха диплома...