Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Виталий Аверянов: Ка...
Виталий Аверянов: Какво се има предвид под предотвратен държавен преврат

Виталий Аверянов: Какво се има предвид под предотвратен държавен преврат/Поглед.инфо/ Директорът на Института за динамичен консерватизъм Виталий Аверянов коментира думите си, когато заяви, че “в Русия е предотвратен държавен преврат".

„Ако бях заговорник, със сигурност бих могъл да отговоря достатъчно подробно на въпроса ви. Но аз не съм от тях, така че става въпрос за хипотезата ми. Освен това за първи път тя беше изразена в частни разговори още докато положението беше горещо след 15 януари, а първите публикации, които имах, ако не се лъжа, бяха в началото на март. Те бяха на уебсайта на “Изборский клуб” и на уебсайта на вестник „Завтра“. Това са достатъчно известни ресурси. Въпреки това, този шум възникна по някаква причина именно вчера, очевидно защото “Бизнес Онлайн” е по-популярен сайт. Тази новина удари върха на “Яндекс”. Въпреки че интервюто не беше толкова за държавния преврат, а за по-основни въпроси, свързани с развитието на Русия “, обясни Аверянов.

Той отбеляза, че в „Бизнес онлайн“ са променили предложеното от него заглавие и са извадили темата за преврата в заглавието на материала.

„Да, това беше хипотеза, която изказах в началото на годината, по принцип не се отказвам от нея, вярвам, че е доста вероятна. Но естествено нямам доказателства. Това е реконструкция. Нещо повече, тя е изградена въз основа на анализ на поведението на Путин и върховната власт в периода от края на декември до 15 януари и след това, във връзка с по-нататъшни дейности, конституционна реформа и т.н. Това го изложих подробно в онези публикации, които се появиха на уебсайта на “Изборский клуб” и на уебсайта на вестник "Завтра". Можете да се обърнете към тях, сега няма да ги преразказвам. Но накратко, смисълът е такъв, че е имало промяна в поведението на първото лице и на властите като цяло “, каза експертът.

Подобна промяна, обясни той, се случва, само когато има форсмажорни обстоятелства или много сериозни причини за коригиране или промяна на курса.

„Тук обаче има друго второ обстоятелство, за което говоря подробно в последните си интервюта. Знае се, че миналата есен, в допълнение към някои вътрешни руски политически процеси, се засилиха световните процеси. А именно, стана ясно, че глобалната финансова парадигма ще бъде премахната. Това стана ясно за някои през лятото, за някой през есента. Като знаци на тези процеси може да се посочат прекратяването на закупуването на злато от повечето европейски централни банки, включително от Руската централна банка. Преди това то беше изкупувано много активно и изведнъж всички, сякаш по команда, спряха да го купуват. Това показва много сериозно отношение от страна на световната финансова олигархия, която наистина контролира, както знаем, централните банки на повечето страни “, експертът описа хода на събитията.

Вторият момент според него е през септември 2019 г., когато Вашингтонското споразумение не е подновено, според което централните банки нямат право да продават големи обеми злато.

„Тези събития на 2019 г. сами по себе си вече показват, че навлизаме в напълно нова ера. Но мисля, че Владимир Владимирович Путин имаше свои източници, в частност източници от разузнаването, които го информираха, че се предвижда подобна промяна. Путин определено не знаеше датата, разбира се, защото в противен случай щеше да проведе конституционна реформа вероятно преди да започнат пандемията и тази карантинна диктатура. И така се случи, че тя силно попречи да се завърши тази конституционна реформа с гласуването за нея. Въпреки това, той успя да проведе основните мероприятия и правни решения преди тази карантинна диктатура, както аз я наричам. "

„Но едното не противоречи на другото. Това, което говоря за световната тенденция и смяната на парадигмата, не противоречи на пълзящия държавен преврат в руския елит “, смята Аверянов.

Според него много от патриотичните публицисти са писали, мнозина са говорили, че политиката на правителството на Медведев и свързаните с тях олигархични кланове до голяма степен противоречат на указанията на Путин.

„За някои това беше вероятно описание на сценарий за двойна игра, един вид политически театър. Но мисля, че до голяма степен този театър игра срещу Путин. Например, пенсионната реформа много удари рейтинга му. Такова представление едва ли може да се разиграе със съгласието му. Спомняме си как той се съмняваше дълго време, около шест месеца забавя решението и в крайна сметка, въпреки това, беше принуден да се заеме с него. Към тези фактори се включват неспазването на Майските укази и някои други вътрешнополитически инициативи на президента, както и решенията за Крим, Донбас и вектора на развитието като цяло. Това показва, че горната част на политическия елит саботира положителните инициативи на върховната власт през последните години “, каза експертът.

„Затова искам още веднъж да подчертая, според мен пълзящият преврат вече се е състоял, но той е спрян в определен момент. Това се е случило точно в началото на 2020 г. Не съм готов да давам конкретни имена, фамилии “, каза експертът.

 

Превод: В. Сергеев

 


126421