Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Властта с два удара ...
Властта с два удара срещу Слави и 700 хил. българи: Чрез КС готви елиминация на референдума, а чрез Марешки – подмяната му!

Властта с два удара срещу Слави и 700 хил. българи: Чрез КС готви елиминация на референдума, а чрез Марешки – подмяната му!Неистовите опити на властта да провали референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“ и осъществен с активното участие на "ДНЕС", днес претърпяха поредния провал.

А опитите не бяха никак малко.

Първо, вкараха паралелен играч в лицето на Веселин Марешки, който да обърка гражданите за това в чия подписка се подписват. Половината дублиращи се в двете подписки въпроси постигнаха известен ефект - по линията на това объркване подписката на Слави олекна с поне 150 000 подписа, респективно – тази на Марешки набъбна със същото количество подписи, но... това не беше достатъчно.

Като видяха, че все пак „Шоуто на Слави“ успя да събере необходимия брой подписи, политиците задействаха План Б – започнаха всякакви процедурни хватки, за да изместят провеждането на референдума за лятото, когато избирателната активност не би била достатъчна, за да легитимира проведеното национално допитване.

Част от План Б беше и вторият шанс, който дадоха на мюрето Марешки, като увеличиха 3-месечния законов срок за предаване на подписката. За практически неуспялата национална подписка на Марешки властта даде допълнителни възможности на инициатора да я допълни (!?) с необходимия брой подписи. Липсата на процедурна яснота доколко подобно допълване с новосъбрани след крайния срок подписи е законно, не попречи на юриста и председател на парламента Цецка Цачева да „прогнозира“, че заедно с референдума по въпросите от подписката на Слави ще се проведе такъв и с въпроси от подписката на Марешки.

Повече от очевидно бе, че усилията на властта бяха насочени към почти насилствено признаване на подписката на Марешки за валидна и национално значима, така че да я „присадят“ към тази на „Шоуто на Слави” и по този начин тотално да размият първоначалните идеи за промяна, да объркат гласоподавателите и, в крайна сметка – да провалят националния референдум. Тези тънки сметки, обаче, не минаха... поне засега, защото днес ГРАО обяви, че и след втората проверка подписите на Марешки са недостатъчни.Събраните от него подписи са с 2644 по-малко от ключовата граница от 400 000 подписа, задължаващи Народното събрание да допусне референдума.

Продължава, обаче, да стои възможността депутатите да допуснат въпросите на аптекарско-петролния бос, ако преценят това за целесъобразно. А дотук по всичко личи, че управленските мераци са насочени точно към това – към пришиване на Марешките въпроси към тези на Слави. И, за да бъде объркването още по-голямо, а неуспехът на референдума гарантиран, нищо чудно депутатите така да редактират въпросите на Марешки, че те съвсем да заприличат на тези на Слави. Като сиамски близнаци, но с известни нюанси. А нюансите разпръскват гласове! Например, единият от въпросите (този за партийните субсидии) предлага различно решение на един и същ проблем – Слави предлага субсидията да бъде намалена до 1 лев за глас, а Марешки предлага пълното й премахване.

Ако можеше Народното събрание да разгледа отделно всеки от въросите, сега щеше да е друг резултатът, но когато гласуваме цялостно, няма как да спрем референдум“ – така индиректно Цецка Цачева признажеланието на властта да саботира онези над 600 000 българи, дали гласа си в подписката на Слави. Освен това, според Цачева има дълбоки съмнения за противоконституционност на част от въпросите, за което тя очаква с нетърпение решението на Конституционния съд.

Да, Конституционният съд също беше включен в играта, наречена „Провали Слави – спаси статуквото!“. От най-висшия съдебен орган в държавата се очаква да обяви за противоконституционни три от шестте въпроса на Слави. Най-впечатляващото в случая е, че по единия от предполагаемо противоконституционнити въпроси (този за електронното гласуване) вече се проведе национален референдум. А още по-впечатляващо е, че човекът, който инициира референдума за електронното гласуване (Росен Плевнелиев), сезира Конституционния съд за противоконституционност точно на този въпрос (?).

Ако Конституционният съд реши да се включи ефективно с противонародната игра на политическата клика и обяви за противоконституционни трите въпроса - за субсидиите, за броя на депутатите и за е-гласуването, практически за допитване до народа ще останат въпросите на Марешки за горивата и аптеките (без да е ясно защо изобщо подобен тип въпроси се поставят на референзум), допълнени "за цвят" с оставащите въпроси от подписката на Слави.

Изводът от всичко дотук е, че властта е в процес на осъществяване на мащабен удар срещу демократичните принципи и норми.

Дали ще й го позволим, зависи от всики нас!

________

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Веселин Марешки: Въпросът за горивата е въпрос на живот и смърт. Убеден съм, че наесен референдумът с нашите въпроси ще бъде поставен редом до този на „Шоуто на Слави“

Сиромахов: Референдумът на Марешки е незаконен


16234