Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Властта се чуди да в...
Властта се чуди да включи ли празните хотели в битката с вируса

Властта се чуди да включи ли празните хотели в битката с вирусаСобствениците на хотели в България са предложили на правителството и оперативния щаб да използва базите им за настаняване на пациенти с коронавирус вместо да се преоборудват спортни зали. Засега обаче кабинетът се въздържа от подобна стъпка. Той е по-склонен в хотелите да бъдат настанени медици, лекуващи пациенти с COVID-19, за да карат карантината в по-удобни условия, а не в болницата.

"Имаме предвид подобна мярка и срещаме подкрепа от страна на хотелиерския бранш", заяви вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на въпрос в предаване на "Господари на ефира" във Фейсбук.

Министърът на туризма Николина Ангелкова пък заяви, че хотелиери са предложили да предоставят сградите за завърнали се от чужбина, които трябва да изкарат задължителна 14 дневна карантина. "Насочили сме хотелиерите към националния кризисен щаб, но все още няма указания от там", заяви тя пред Би Ти Ви.

От пресцентъра на министерството на туризма и на оперативния щаб не отговориха на въпросите на "Сега" за разясняване на идеите. От най-голямата браншова организация у нас - Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, заявиха, че никой не е разговарял с ръководството й по въпроса. "От вас научаваме за тези идеи", коментира секретарят на асоциацията. БХРА била готова да помогне с каквото може, но при ясни условия и то в посока на подпомагане най-вече на медиците. В момента повечето големи хотели са почти празни, работят по-малките, в които са настанени предимно заети в строителния бранш, допълниха от асоциацията.

Доста по-мащабна идея разви пред "Епицентър" Веселин Данев, който притежава 10 хотела в България и Испания. Според него рисковите групи трябва да бъдат отделени в затворените туристически комплекси с помощта и под контрола на обществото до преминаване на епидемията. Останалите трябва да се върнат на работа. Престоят в хотелите ще се заплаща от държавата по цена 40 лв. на ден. "Всичко това ще излезе на държавата в най-лошия случай 40 милиона лева на ден, което ще е по-малко от това, което в момента губим - по 50 милиона дневно като данъчни приходи от намалените обороти", пресмята той. И по неговата идея отговор от страна на управляващите няма.

Много държави прибягват до базите на хотелите с битката си с коронавируса. Испания например настанява болни в тях, а Северна Македония - граждани, пристигащи от чужбина, които трябва да са под карантина. 

ЖЕСТ

Адвокати във Велико Търново не чакат никого и взеха нещата в свои ръце. Те предоставиха безвъзмездно къщата си за гости в града за настаняване на медици от областната болница, които работят под режим на карантина и трябва да се изолират от семействата си. Първи в къщата са пожелали да пребивават две лаборантки, предаде БНР.

"В тази неприятна ситуация решихме, че това е най-малкото, което можем да направим, за да сме полезни. То е ясно, че сме затворили къщата и бизнесът няма да върви в момента. Ние винаги сме били ангажирани, да не говорим, че и къщата носи един дух, който задължава да сме отговорни към обществото. Не беше трудно решение. Беше бързо и спонтанно. Затова веднага информирах представители на нашата болница във Велико Търново, като им казахме, че сме взели решението безвъзмездно да предоставим нашата къща за гости на медицински лица при нужда и по тяхна преценка, ако искат да се поставят под карантина. Много от хората в болницата може да не са болни, но да са контактни, да се притесняват за близките си. Желателно е в тази ситуация кой с каквото може да махне всички притеснения на медиците и да ги оставим да вършат това, от което те разбират", обясни великотърновският юрист Дончо Бораджиев.

Къщата за гости може да приеме едновременно седемнайсет медици в седемте си стаи. За адвокатите е "абсурдно да се разпъват палаткови лагери, полеви болници със стари пружинени легла, при условие че само в нашия град има толкова много леглова база, която в момента е затворена и разполага с поне минимални санитарни изисквания за по-спокойно протичане на едно такова заболяване".

 


Източник: https://www.segabg.com/

123853