Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Водопроводът за Перн...
Водопроводът за Перник пълзи със скорост 1 км за 4.3 дни

Водопроводът за Перник пълзи със скорост 1 км за 4.3 дниС тези темпове работите ще бъдат завършени 20-ина дни по-късно от обещания от правителството срок

"Спешно" полаганият нов водопровод от Мало Бучино до Перник, който трябва да пренася вода по софийската ВиК мрежа до мъчещия се във воден режим Перник, се движи със скоростта на охлюв. 

Днес областният управител на Перник Емил Костадинов на заседание на Областния щаб за изпълнение на Областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния и с общинските щабове е запознал присъстващите с "подготовката и изпълнението на процедурите, свързани със строителството на водопровода от село Мало Бучино до град Перник, ведно с помпена станция и резервоар, с цел аварийно водоснабдяване на град Перник". 

От изказването му става ясно, че са положени 3 (три!) км тръби от водопровода, а на терен работят и специалисти от Камарата на строителите, съобщава novini.bg.

Полагането на тръбите започна на 1 февруари, което означава, че 1 км се полага за 4.33 дни. Ако работата продължи с тези "ударни" темпове, водопроводът, който по проект е с обща дължина 13.5 км ще бъде завършен 58.5 дни след началото на работите, или едва на 30 март.

Припомняме, че водопроводът първоначално трябваше да струва 25 млн. лв., а после внезапно поскъпна до 27.39 млн. лв. А, по обещанията на правителството, работите трябва да приключат за 35-40 дни...

Единствената утеха за перничани в тази ситуация изглежда ще се окажат дъждовете напоследък. След тях нивото на язовир "Студена" се е увеличило с 50 см само за последните 10 дни, според областния управител Емил Костадинов.

"Притокът на водата днес е 557 л/сек., а разходът е 254 л. Вярвам, че тези тенденции ще се запазят. С покачването на температурите ще се увеличи и снеготопенето, което ни дава относително спокойствие", заяви Костадинов.


121634