Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Вот или Not

Вот или NotПозиция на Бойка Трендафилова – майка на 3 деца, Варна

Информационен сайт Гражданско движение "ДНЕС"

 

Преди няколко века прозвучаха думите на Хамлет – „Да бъдеш или не бъдеш“. Този въпрос-дилема задавам и аз – да я бъде ли България или не?

Преди десетилетия едни млади хора, които искаха да са докрай свободни се събраха на едно място и направиха за времето си нещо немислимо – тотално загърбиха и зачеркнаха тогавашните пуританските порядки. Контракултурата на 60-те години на 20 век е свързана преди всичко с културни, но косвено и с авангардни политически и социални движения, оставили траен отпечатък до наши дни.

Културата на това поколение се оформя от напреженията в американското общество – войната във Виетнам, расовата дискриминация, правата на жените, разчупването на сексуалните норми..., опитите с ядрено оръжие. Много млади хора от този период започват да водят и предпочитат алтернативен начин на живот, и отказват да се подчиняват на общоприетия идеал и норми на „Американска мечта“. 

Резултат от изображение за американска мечта

Американската мечта“. 

Те искат да избягат от т.нар. потребителско общество, търсейки свобода на изказа, свобода в творческите изяви, не желаят и да се подчиняват на политическата клика..., искат да развият любовта си към природата, музиката и преди всичко да бъдат независими. Всъщност, точно тези млади хора разбиха хилядолетния похлупак на схоластичните и човеконенавистни учения, стреснаха и уплашиха шепата алчни политици, които превърнаха повика и порива за свобода в слободия.

Ако днес можем да казваме и правим всичко, това се дължи именно на онези млади тогава хора.

Е, питам аз днес – къде е нашата революция, къде е нашето желание за промяна? Защо сме оставили родината си в ръцете на хора, които бавно и методично заличават страната ни от картата? Каква е нашата лепта за България? 

Свалихме един диктаторски режим – комунистическия, а не можем да се опълчим срещу шепа крадливи политици, които властват и деребействат десетилетия вече. Отговорността ни пред идните поколения е огромна, но твърде малко като че ли го осъзнаваме. Апатията и отчаянието, които са ни налегнали са пагубни, а негласуването, мълчаливият бойкот е сигурният път към закриването на тази – нашата държава. Така на последните избори у нас избирателната активност удари дъното! Да, това беше мощен бойкот срещу целия политически елит.

Бягството също не е решение. Гурбетчийството и изселването в друга държава е пореден пирон в ковчега на народа, защото младите хора са кръвта, бъдещето на нацията ни. Превръщаме се в емигранти, без да разберем, че всъщност робуваме за добруването на чужди народи, докато родителите ни гаснат сами, необгрижени в България...

 

Давайки гласа си, на които и да е избори, ние допринасяме за промяната, за измъкване от блатото. Вотът определя бъдещето ни, разбира се ако е обмислен и подплатен с аргументи. Именно затова трябва да имаме политическа грамотност, и да учим децата си на такава.

Image result for гласуване

Гласуване 

Необходимо е и да имаме ясна гражданска позиция, защото медиите не са меродавни за реалната обстановка у нас. Не бива да позволяваме на платените от тях (а те са почти всички) да замъгляват погледа ни. Дяволът е в детайлите, и ако ние сме слепи за тях – тежко ни.

В най-многолюдния български град София детайлите на лошото управление са на всяка крачка, а ние вече десет години търпим основния виновник и го преизбираме, макар и с нисък вот. Оправданието е – няма алтернатива.

Image result for София

Град София 

Добре, но този път май ще има. И има причина да отидем до урните и да подкрепим различното, то идва. Ако безпътицата и отчаянието са диагнозата, то хапчето се нарича Мая Манолова. 

Като хала, за четири години тя премина през най-наболелите проблеми на столичани, и реши немалко от тях. Защо да не гласуваме (ако гражданите, а не партийците я издигнат), заради енергията, решителността и креативността, които носи Манолова, срещу застоялата ретроградно-деградивна Фандъкова?! 

И този път репликата: "Няма за кого да гласувам" ще бъде оправдание за безхаберност.

Резултат от изображение за Няма за кого да гласувам

Няма за кого да гласувам

 

Затова – „наесен с песен“. За да не се окаже, че песента пак ще си е същата, от същата плоча и от същия грамофон... И после..., после пак да си мрънкаме, да хленчим и псуваме шумно, но покрай компютрите и масите...!

 

***********************************************************************

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Бай Бойко в Европа... и по света

Хайде стига вече... с тази народна любов! Задавайте въпроси на Борисов!

Отменете изборите...! И управлявайте во веки веков!

България не гласува. Избра този път така да наказва!

В неделя на Евроизборите можем да направим най-важното – ДА ГИ НАКАЖЕМ! (ОБНОВЕНО)

Младите няма за кого да гласуват!


 

 

 


110147