Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Време е да изхвърлим...
Време е да изхвърлим боклука!* >> След 30 години

Време е да изхвърлим боклука!* >> След 30 години "преход": 15% вярват на депутатите, Църквата с най-високо довериеВсе по-малко българи вярват на демокрацията като най-добра форма за управление, 60% пък се чувстват непредставени в парламента. Това са изводите от изследване на Институт "Отворено Общество".

Спад от 7% в дела на гражданите с доверие в демокрацията за последните 3 години, регистрират от "Отворено общество", като през 2015 година те са били 52% от анкетираните. Днес всеки трети не харесва демокрацията и тъгува по друг тип управление.

23% искат България да бъде управлявана като Германия, близко до този процент са и тези, които не биха отказали да приличаме на Швейцария. Доверието ни в институциите също спада. Едва 15 % от сънародниците ни вярват в НС, а на политическите партии едва 10. За 60% от пълнолетните българи в парламента няма нито един народен представител, на когото биха се доверили и който да защитава интересите им.

На фона на тези данни с 19 % се увеличава доверието ни към Президентската институции само за две години. За сметка на това към правителството - то спада. И докато 51 процента вярват на президента, то с 2 повече са онези, които все още вярват на Църквата ни. Това е институцията с най-високо доверие у нас. данните разкриват още, че обществото ни все още е изключително консервативно.

На местни избори 70% не биха гласували за кандидат за кмет ром, 65% - за гей, 63% - за български гражданин от турски произход.Хората обаче не виждат проблем ако кандидатът за кмет е жена, човек с физическо увреждане, или човек в пенсионна възраст. Причината за това пък била речта на омразата, която според анализа заразява обществото ни все по-бързо. Всеки втори българин е чувал в публичното пространство реч на омразата за представители на етнически, религиозни или сексуални малцинства. Най-често тя е насочена срещу циганите.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://dnes.dir.bg/

 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

„България: Фактите говорят“ – първа част

Кои са най-нежеланите и ненавиждани депутати?

Слави и Ку-ку бенд с концерт срещу системата

СЛАВИ: НЕ СТАВА ОТВЪН. ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕШ В ПАРЛАМЕНТА И ДА ПРОМЕНИШ ЗАКОНИТЕ           

"Шоуто на Слави" - Фактите говорят: ВИЖТЕ резила на всички партии на прехода>>

БЪЛГАРИ, ДА ПРАЗНУВАМЕ! ДИКТАТУРАТА ГЕРБ ПАДА! БОРИСОВ ПОДАВА ОСТАВКА... ИДВА ПРОМЯНАТА СЪС СЛАВИ ТРИФОНОВ!