Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Време е да изправим ...
Време е да изправим завоите в тази държава

Време е да изправим завоите в тази държаваКоментар на Благой Българанов (ОБНОВЕН)

 

Завоите на междуградските пътища ще бъдат премахнати, а вместо тях ще има прави участъци. Това предвижда "Националната стратегия за подобряване на безопасността на движението по пътищата" до 2020 г. На пръв поглед идеята е абсурдна и смешна, но... според данните на КАТ всяка трета катастрофа става на завой. А човешкият живот е по-важен от някаква си извивка.

Завои в България обаче има навсякъде – завои в държавната администрация, в образованието, в здравеопазването, в съдебната система, дори когато трябва да дадеш подкуп пак трябва да минеш през няколко етапа... така де, завои. Нищо у нас не се случва бързо и според правилата. Вратички има навсякъде, а както знаем законът у нас е врата в празно поле и всички я заобикалят.

Завоите понякога засягат целия народ. Ето в петък Върховният административен съд (ВАС) постанови, че броят на валидните бюлетини за референдума с около 500 повече, но това не го прави задължителен. Броят на гражданите, участвали в народното допитване, e 3 489 080, а не както е записано в решението на ЦИК за резултатите от допитването - 3 488 558, според броя на намерените в урните пликове. Това прие тричленен състав на (ВАС) по делото за референдума, заведено от Инициативния комитет на "Шоуто на Слави". Това незначително увеличение на броя на гласувалите в референдума, не е достатъчно, за да станат задължителни неговите резултати. За да се случи това и справедливостта да възтържествува, в допитването трябваше да са участвали поне 3 500 585 души (броят на гласувалите на последните парламентарни избори). И така... Инициативният комитет започна своя път по завоите на съдебната система още на 14 ноември 2016 г. или точно 8 дни след провеждане на всенародното допитване. И първите спънки и контра стъпки не закъсняха. В съда се появиха две жалби от два инициативни комитета. Първата беше от хора, които само са агитирали за референдума..., но без да са  оторизирани, а втората, истинската - от Инициативния комитет на "Шоуто на Слави", както изисква законът. Така още в края на миналата година решението на ВАС беше забавено, докато се изяснят тези обстоятелства. След като делото по първата жалба беше прекратено, а тя остана неудовлетворена, дойде време ВАС да се занимае с истинските претенции от страна на Инициативния комитет.

Така близо 3 месеца бяха необходими на институциите да кажат - "Ами не сме наясно, хайде отначало"...

В петък ВАС реши да върне нашата жалба в ЦИК, за да могат те да поправят сбърканите цифри в големите си бумаги. Т.е. Централната избирателна комисия ще прибави 500 гласа, но те не променят нищо. С това решение и ВАС, и ЦИК си измиват ръцете. Те отказват да понесат законова отговорност. По този начин желанието на над 2,5 млн. българи все повече изчезва като падаща звезда. Последната ни надежда справедливостта и законността да възтържествуват е постановлението на ВАС да бъде обжалвано пред петчленен състав в 10-дневен  срок. Следващото  решение обаче ще отнеме дълго време, а референдумът буквално ще бъде засипан от прахта на българската бюрокрация. Това и целят всичките ни политици. Ама до един! Всички знаем, че колкото по-дълго се отлага приемането на решенията от народното допитване, толкова повече хора се отчайват от политическата система в България и не мислят, че тя ще се промени. Не стига това, но  говорителят на ЦИК прояви нечувана наглост след решението на съда като обиди Слави Трифонов, целия Инициативен комитет и повече от 3,5 млн. българи, гласували на 6 ноември. Според него, всички ние сме нагли продажници, които трябва да се извинят за това, че защитаваме единственото право на демокрация, справедливост и промяна.

Така се появяват въпросите:

ЗАЩО ВАС не следва закона и пропусна факта колко  умело са подправени някои протоколи и колко бюлетини не са преброени?

ЗАЩО ВАС се уплаши от ЦИК? Или пък слугува на ЦИК?

ЗАЩО Вас  прехвърля топката?

ЗАЩО ЦИК не бъдат наказани за „грешката“, която е допусната? ЗАЩО В КРАЯ НА КРАИЩАТА ВАС не прие становището на прокуратурата да се включат бюлетините без пликове (около 12000) в общата  активност и така референдумът автоматично става задължителен...?!?

За всичко това и на тези въпроси близо 3 млн. българи очакват своите отговори. Ако не сега, то в най-скоро време. А ако не ги получим доброволно, ще ги принудим да ни отговорят...

Новите парламентарни избори наближават. Нито една политическа сила не желае народът да постави под съмнение работата на всъщност отдавна компрометираната ЦИК. Всички ние знаем обаче, че досега в България не е имало нито едни избори, които да не са били манипулирани и в основата стои не друг, а  именно Централната избирателна комисия, контролирана и режисирана от ГЕРБ. Така държавата, в лицето на тричленния състав на ВАС, запази удобните си слуги от ЦИК, готови на всичко, за да стоят още дълго, дълго и да "крадат" чрез разни врътки, решения и щуротии истинския ни глас...! Но всъщност, каквото и да правят, каквото и да струват, каквото и да решават, едно е ясно: НЯМАТ, АМА ВЪОБЩЕ НЯМАТ ДРУГ ИЗБОР И ТЕ, И БЪДЕЩИТЕ ДЕПУТАТИ, И ВСИЧКИ БЕЗДЕЛНИЦИ, РЪФАЩИ ОТ НАДЕЖДАТА НИ..., АМА НАИСТИНА НЯМАТ ДРУГ ИЗБОР, ОСВЕН ДА ИЗПЪЛНЯТ ВОЛЯТА НА НАРОДА! Не го направиха в предния си мандат, е сега ще трябва да го направят в настоящия! Ако ли пък не, ние всички ще бъдем там отпред до тях, зад тях, пред тях, около Народното ни събрание, заедно и до Слави Трифонов, за да отстоим демокрацията и справедливостта! Само така приятели, ще изхвърлим най-накрая боклука и ще изправим проклетите пътища на България...

 

 


22105