Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Време е да стигнем р...
Време е да стигнем румънците... и зад сам Слави ще застанем хиляди...

Време е да стигнем румънците... и зад сам Слави ще застанем хиляди...Коментар на Вихър Бойчев

Над 250 хиляди румънци излязоха на протест в сряда. Масовите брожения срещу правителственото решение да декриминализира част от случаите на политическа корупция и злоупотреба с власт стигнаха дори до сблъсъци с полицията в румънската столица Букурещ. Решението, прието с извънреден указ и без обсъждания в парламента, предизвика и остра международна реакция, като Европейската комисия предупреди, че страната може да загуби средства от европейските фондове заради отстъплението в борбата срещу корупцията. Лошо за съседите. Ние губим еврофондове и без да протестираме. Просто заради държавническа немарливост. Румънците ни показаха, че народът им се е събудил и знае как да отстоява правата си дори и с цената кръв и  сблъсъци с полицията.

 

Image result for Protest

Почти идентична ситуация се задава и в Гърция – фермерите отново ще блокират южната ни граница, нанасяйки огромни щети върху гръцката, но и българската икономика. А спомняте ли си Гърция от преди време – хилядите хора, които бяха на площадите във всички големи градове и отстояваха и отстояха социалните си привилегии пред Европа? Румънци, гърци, македонци - те са сплотени и силни, за да постигнат исканията си и да докажат, че народът е по-силен от политиката.

Image result for гръцки фермери  протест

Дали обаче и ние, българите, които се гордеем с историята и с героите си ще бъдем такива.

В началото на тази седмица Слави Трифонов заяви в открито писмо до политиците, че дава две седмици на новото Народно събрание да се задейства по приемане на законопроект, узаконяващ решенията на референдума. Ако това не се случи – той отива сам пред парламента. В случай че народните избраници започнат да действат, то Слави им дава два месеца да приемат необходимите промени в изборния кодекс. А след това да се разпуснат, и да се проведат избори по новите правила.Ако и този път народните избраници пренебрегнат нашата воля от референдума..., той  отново ще застане пред парламента.

Политиците бойкотираха референдума! Ние ще бойкотираме тях! Избори през есента по новите правила!

Слави не призова хората, всички нас над 3 млн. българи да дойдем с него пред парламента, за да изринем  боклука. Но той е един от нас, от хората, които сами трябва да се събудим, за да защитим своето желание за промяна и да се преборим с отчаянието, че вече 27 години  ни лъжат и мамят. Той знае, че ние можем и трябва да се обединим и да го подкрепим, да сме заедно и да излезем пред парламента – като него, като свободни граждани, които искат, настояват, дори повеляват народът да е господар на своите политици. През април ще стане ясно дали и ние може да последваме модела на съседите и да покажем мъжество и гражданска позиция. Ако и тогава останем пасивни, страхливи, то нищо добро не ни чака. Направо може да закриваме държавата.

Related image

Тези дни Върховната административна прокуратура ясно заяви, че ЦИК са откраднали (непреброили правилно) 12 000 гласа. В рамките на тази или следващата седмици ВАС трябва да реши дали референдумът ще стане задължителен и всички избори оттук нататък трябва да се провеждат по мажоритарната система в два тура. Ако магистратите се вслушат в доказателствата и скъсат пъпната връв с контролиращия ги ГЕРБ и компания, то те ще отсъдят правилно и решенията от народното допитване ще влязат в сила. “Ако решението е в полза на референдума, ще сме изправени пред една любопитна ситуация, защото един задължителен референдум прави текстовете в законите, които му противоречат недействителни. Ако съдът уважи жалбата на Слави Трифонов. Определено - любопитна хипотеза”. Това заяви тези дни националният омбудсман Мая Манолова. Юридически капан, пред който сме изправени. По всяка вероятност решението трябва да е само едно – избран парламент по старата система, който незабавно и единствено да гласува промени в изборния кодекс по отношение мажоритарни избори, задължително гласуване и намаляване на субсидията. А след това да се разпусне и да гласуваме на нови избори по новите правила. Не по-късно от началото на есента.

Дали ще стане само времето ще покаже?

Ако депутатите си измият ръцете за пореден път и не удовлетворят исканията на народа, то решението е само едно – всички пред парламента на силен, яростен и гневен протест. Слави е един, но зад него стоят стотици хиляди българи, готови да докажат, че съединението прави силата. А и в края на краищата, след като досегашното  народно събрание близо два месеца не намери време и сили да промени нещата, след като си прекараха избраниците ни прекрасни Коледа и Нова година по лазурни плажове и ски курорти, то сега наистина ще ги принудим да си свършат работата, за която им плащаме ние всички. Ще им покажем и докажем силата на народната воля, гордост и единство!

 

 

 


21766