Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Време за оставки: Ил...
Време за оставки: Или Валери Симеонов, или кабинета, зове ДПС

Време за оставки: Или Валери Симеонов, или кабинета, зове ДПСяма място за крайни националисти в управлението, скочиха за пореден път от ДПС и заговориха за оставка на кабинета заради скандала с телевизионен журналист, в който бе замесено и името на вицепремиера Валери Симеонов. Впоследствие Симеонов поиска от медиите извинение и обвини, че е бил оклеветен.

"В такива ситуации, ако Валери Симеонов не подаде оставка, подава цялото правителство. Така е в нормалните демокрации. Е, ние сме в България. В нормалните демокрации националисти не се допускат във властта, но ние правим точно обратното - толериране и опити за подражение", коментира Мустафа Карадайъ.

Според него, когато Валери Симеонов използва правителствения пресцентър, той вече не е само физическо лице, а представлява властта.

Карадайъ повтори и обвиненията си към председателя на комисията по вероизповеданията и правата на човека Красимир Велчев, че използва езика на омразата и разделя обществото.

"И Валери Симеонов, и Красимир Велчев твърдят, че за тях е чест, ако ДПС ги критикува. От друга страна ГЕРБ мълчи, но това не ги оневинява. Според нас ги прави съучастници. По този начин според нас демокрацията е заплашена и тя трябва да бъде защитена. Докато председател на комисия и вицепремиер ползват езика на омразата и ксенофобията, ние продължаваме да се отдалечаваме от нормалността", настоя Карадайъ.

Председателят на партията на европейските либерали АЛДЕ Ханс ван Баален също настоя, че място за крайни националисти няма в Европа и даде примери от родната си Нидерландия.

На въпрос дали участието на "Обединените патриоти" е проблем за влизането ни в Шенген, Ханс ван Баален отговори, че "няма да го направи по-лесно".

"Преди изборите в моята страна казаха, че няма да включат крайните десни националисти в правителството. Така е и в Германия. Същото се случи и във Франция и Австрия. Няма място за екстремистки националисти в Европа", заключи Ханс ван Баален.

Автор: Василия Пейчева

Прочети още на: http://www.dnes.bg/politika/2017/10/12/vreme-za-ostavki-ili-valeri-simeonov-ili-kabineta-zove-dps.356020