Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Времето тече, а депу...
Времето тече, а депутатите спят

Времето тече, а депутатите спятКоментар на Благой Българанов

 

Два месеца и няколко дни изминаха, откакто българите дадоха знак на своите депутати, че искат промяна – избори по мажоритарна система, 1 лев субсидия за глас, задължително гласуване.

За тези два месеца депутатите така и не намериха време да чуят това, което 2,5 милиона българи ясно заявиха. Сега идва краят. Краят на парламента и с това краят на надеждите въпросите от референдума да бъдат приети, а следващите избори да са задължителни и по мажоритарната система. По всяка вероятност, тъй като всичко в България все още зависи от волята на родните ни търтеи-политици, то най-вероятно ако не се вземем в ръце  референдумът изобщо няма да види бял свят. Според правилата всяка недовършена законодателна инициатива умира с приключването на работата на Народното събрание. А това по всяка вероятност ще стане дни след 22 януари, когато Румен Радев встъпи в длъжност. Следващото Народно събрание няма никакъв, дори малък  ангажимент към работата на предишното. По тази логика би следвало същото да се случи и с референдума. Той ще замине в забвение, а народните избраници ще си измият ръцете с оправданието, че не са имали достатъчно време или пък мнозинство за промените. Но време имаше и то бе пропиляно по най-наглия начин.

Според закона депутатите имат три месеца след 6.11 да отговорят на народната воля. Това става с гласуване на решение. То може да приеме резултатите напълно или частично, може и да ги отхвърли. 

Два месеца и малко вече минаха, остават буквално две седмици до краят на този парламент. Две седмици, през които все пак има време да се направят промените. АКО ИСКАТ!

На 10 януари на извънредното заседание на правна комисия  ще гледа Изборният кодекс. За съжаление решенията на референдума дори не са в дневния ред. Все пак съществува макар и малък шанс същият ден вечерта Председателският съвет на парламента да вземе решение за включване на гледането на Изборния кодекс в седмичната програма на парламента. Ден по-късно депутатите да обсъждат кодекса на първо четене, а след около 2 седмици ще го гласуват на второ четене. Вариант има. Въпросът е - ще го направят ли?

В неделя дясната ръка на Борисов – Цветан Цветанов призова новоизбрания президент да не разпуска парламента докато не се одобрят решенията на референдума. Защо обаче ГЕРБ се събудиха точно сега, когато има минимален шанс това да се случи? А дори и да се случи, то може да се окаже, че новоприетите правила няма да отговорят изцяло на волята на народа, защото всичко е сътворено в последния момент. От БСП обявиха, че искат време за дискусии и дебати – един, два, три, десет месеца... Патриотичният фронт и реформаторите също не са твърдо „За“ референдума. Така той дори да влезе в зала – нещо, което е малко вероятно, нашите искания няма да бъдат приети, защото няма да има достатъчно депутати, които да ги подкрепят. Борисов и Цветанов обаче могат лесно да се оправдаят, че са се съобразили с волята на суверена, но политическите им опоненти са ги спънали.

След два месеца разтакаване и безсмислени обяснения, ние, избирателите задаваме въпроси без отговор на депутатите, които се подиграха с нас, но на които ще държим сметка дори и когато се приберат по родните си места...

- ЗАЩО ГЕРБ чак сега се сетиха за референдума след два месеца?

- ЗАЩО партията на Борисов не внесе законопроект или изменения в изборния кодекс още през първата седмица на работа на Народното събрание след коледната ваканция?

- ЗАЩО БСП, реформатори и патриоти вече не казват и дума за волята на народа?

- ЗАЩО депутатите замесват бъдещия президент Румен Радев, когато те не са си свършили работата?

- ЗАЩО вземат заплати, които идват от нашия джоб, когато не ни слушат и не се съобразяват с нас?

- ЗАЩО цялата политическа класи си прави реклама на гърба на референдума, но само на думи, не и на дела?

- ЗАЩО ГЕРБ не потърсят по-широка подкрепа от останалите парламентарни партии, така както търсиха вратички да останат във властта, когато се връчваха мандатите?

Въпросите могат да продължат, но няма кой да отговори. Депутатите спят. Спят и вземат заплати.

А времето тече... Не дойде ли време да ги събудим?


20778