Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Врътнаха ни винтила ...
Врътнаха ни винтила – край на мъките народни

Врътнаха ни винтила – край на мъките народниКоментар на Благой Българанов 

„Топлофикация София“ започва поетапно да спира парното в столицата. От дружеството съобщиха, че дългосрочната прогноза е за трайно затопляне и затова топлоснабдяването може да бъде спряно напълно.

Разгеле! След като една седмица се пържихме, от монополиста решиха да сложат официално край на мъките народни.

Така поетапно, бавно и без да бързат, от най-мразеното дружество в България финализираха пладнешкия си обир.

Хич не им се щеше да врътнат кранчето преди 30 април, но някак не иде на 25 градуса да бъхти парно. Не че не се случва ежегодно. И не че не ни съдират гърба от яки, двойни и безсмислени сметки!

Монополистът, както си знае и както ни го налага, обича да ни дере до последно. Опитаха се и тази година, но... язък. Метеоролозите ги прецакаха с трайното затопляне, но все пак почти изкараха на космически печалби и април

Докато има парно, има и сградна инсталация! А като няма парно - няма инсталация, няма и постъпления. 

Повече от седмица „Топлофикация“ отоплява атмосферата, защото там, където не може да се спира парното се седи на отворени прозорци. Но целият зор е да се начисляват сметки, да ни дерат и грабят, а не да се предоставят качествени и достъпни услуги на гражданите.

То най-добре е и юни и юли да ни отопляват, ама вече дрането много ще бие на очи. Ще си ни изпържат направо! А и да не забравяме ежегодния зимен номер с авариите. Баш в най-студените дни... тръбите се пукат. Така че зъзненето през декември си го "отработваме" през април, за да може монополистът да донадуе тлъстите си сметки

Няма празно при „Топлофикация“. Дружеството всяка година отчита загуби и признава, че не прави инвестиции. Т.е, ние платците наливаме от пусто в празно. А всъщност, това предприятие е отдавна мъртво. Никаква ефективност, никакъв пазарен подход, изнудване на потребителите, загуби, кражби и... партийни назначения.

Всеки отоплителен сезон протича по отработения модел. Авария след авария и половин София без топло. А уж гражданите биват компенсирани за студуването. Това обаче се случва само по телевизията.

Друг пиков момент в концепцията по дрането на хората са мартенските сметки. Те са  изключително високи и необосновани. Средно за апартамент от 85 m2 плащаме 300 лв. Това за повече от половин България е половин заплата!

Ако това се случи в Германия където минималната работна  заплата е около 1400 евро фрау Меркел ще бъде разпъната пред Бранденбургската врата.

А тук!? Тук си влачим воденичния камък „Топлофикация“ цял живот! Плащаме си, за да студуваме, плащаме и за да ни топлят, когато навън е 25 градуса, абе въобще плащаме си да ни дерат и все да ни дерат!

Такава е милата родна картинка с нашата "Топлофикация"! Абсурдна! Жалка! Обидна! За нас като народ и нация!

Едно десетилетие монополите си с нас си правят каквото поискат. Монополистите от НЕК, „Топлофикация“, ЕРП, „Булгаргаз“, „Софийска вода“ и т.н ни ошушкаха под зоркия поглед на властта. Под крилото на властта.

Край няма! Ненапечелиха се държавниците и политиците ни!

Ниски доходи и безбожно високи сметки. И да иска някой да избяга – не може! Бойко Борисов и неговите три кабинета вардят системата да се не разпадне. Консумирал-неконсумирал парно и вода, ХОРАТА ОТГОРЕ си чакат парите. Олигархията и монополът бдят и... празно няма!

В тези дружества, които уж все са на загуба и имат големи разходи заплатите на шефове и ръководен персонал регулярно растат и са в пъти над средните за страната. И ето така до днес нито едно правителство не потърси сметка за грабежа на монополите, не защити правата на хората.

Правим, струваме, заборчляваме, но си плащаме сметките към държавата! И ни гонят и съдят до като ни вземат и  последният  лев . Като ,,кърлежи смучат кръвта“ ни за да се подхранва Властта и нейните самозабравили се   ръководители.

Кому е изгодно да има такава „Топлофикация“ с такива правомощия и безконтролност? Със сигурност такава "Топлофикация" НЕ ТРЯБВА и на потребителите и на данъкоплатците! Вредна, антинародна е!

Тогава кому е нужна? Отговорът е кристално ясен – печеливш е ГЕРБ. Печеливши са тези, които са се сраснали с монополите. Печеливши са всички партии, чийто представители се мъдрят по бордовете, управителните и надзорните  съвети на тези угоени дружества! Печеливши са и ТЕЗИ, които се оядоха на наш гръб. ТЕЗИ, на които е от полза „Топлофикация“ да е такава – задлъжняла, грабеща и партийно зависима.

През септември 2010 г. Гражданско движение "ДНЕС" постави началото на Гражданската инициатива „Срещу произвола на монополите”. Само за няколко месеца бяха събрани над 730 хиляди подписа срещу наглостта, безцеремонността и пълния произвол от страна на естествените монополи - електроснабдяване, водоснабдяване, топлофикация и газоснабдяване. Всички подписи бяха представени на вниманието на отговорните институции, но уви...Реакция няма. Никой не пожела да обърне внимание на стотици хиляди разгневени българи.

От години „ДНЕС“ се бори срещу компаниите – държавни и частни, чиято единствена цел е да ни обират по най-наглия и безпардонен начин. Надигаме глас, за да покажем, че сме тук и, че се борим.

Никой от никоя партия не пожела да обърне внимание на стотиците хиляди разгневени българи. Е, какво по-ярко доказателство от това, че  управляващите и  опозиционните  партии и държавата, и властта са се сраснали с монополистите! Работят за тях, обгрижват и си ги отглеждат...! Защото се захранват, смучат и поддържат охолния си живот от тях! ЗА НАША СМЕТКА И НА НАШ ГРЪБ!

Безспорна е връзката на управляващите и монополите. Икономическата политика на правителствата на ГЕРБ, а и на БСП облагодетелстват монополистите. Периодичният скок (обикновено на 3 месеца) на газ, ток, парно и вода и паралелно с това покачването на цените на основните стоки пълнят касите на партийните централи. Властта  обслужва монополите в ущърб на гражданите, а доверието на хората  към кабинета ерозира заедно с жизненото равнище.

Ясна и с просто око е договорката между управляващите и компаниите, които имат монополно положение на пазара, като по този начин ГЕРБ събират пари и за задаващите се  избори.

Факт е, че държавата НЕ изпълнява ролята си на гарант на свободния пазар.

За симбиозата между власт и монополи говори и парализата на всички комисии, които имат отношение към контрола на монополистите. Комисиите за защита на конкуренцията (КЗК), за защита на потребителите (КЗП) и за регулиране на съобщенията (КРС), както и на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) – те просто изпълняват нареждания ОТГОРЕ, слугуват на ГЕРБ.

Години наред хора недоволстват от търговските вериги, мобилните оператори, енергийните дружества, топлофикациите, банките, нефтопреработвателите. Всички са ударени в джоба, всички изнемогват. А ДЪРЖАВАТА  – ТЯ ГО ПОЗВОЛЯВА! Правителство след правителство, ден след ден, година след година.

Във всички сфери на обществения и икономически живот царува хаос. Хаос, който работи за кликата управляващи. Дава им възможност да печелят, докато народът мизерства и е в невъзможност да плаща сметки. Младите бягат, възрастните изнемогват, работниците едва свързват двата края. Това е днес картинката в България – нищета, мизерия и отчаяние. Бедността ни е завладяла напълно и нещата няма да се променят, ако не пожелаем промяна, ако не скочим и не кажем "Стига! Писна ни да мизерстваме, писна ни да ни обирате, писна ни да ни се подигравате!"

Натрупаните дългове на „Топлофикация“ са в размер на 725 млн. лева!!! Предвижда се столична общината да подпише споразумение с "Топлофикация", която по неясно какъв механизъм да превежда в общинския бюджет средствата за изплащане на кредит от 67 млн. евро, които са за изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък.

Като теглим чертата, още от сега става ясно, че на хоризонта се задават ГОЛЕМИ сметки за парно следващия отоплителен сезон.

Нужно ли е да припомняме какво се случи миналия април - на закрито заседание КЕВР прие по-високите цени за парно, топла вода и ток.

Цената на топлинната енергия за София и Варна скочи с 23%, а в Плевен покачването бе 37,40 %.

Средно увеличение на цената на електрическата енергия за битовите потребители бе в размер на 0,95 на сто.

Който оцелял – оцелял! Монополистът ПАК е ТУК!

Този април от лобито на енергийната мафия - КЕВР казаха, че няма да качват цената на парното... и така до края на лятото - началото на есента. Докато „матерялът“ се съвземе и смогне да плати дотук дължимото.

На есен – неминуемото: Голямата секира е наточена! Планово и регулярно ще ни скъсява живота.

Ето го и възникващият основен въпрос: Докога ще търпим едни и същи мутри политици и ще ги издържаме?

Крайно време е всички ние да се осъзнаем, че докато не се хванат тоягите няма да има край на грабежа. Високият стандарт в много страни от централна Европа е постигнат с десетилетия стачки, сблъсъци и борба.

Националните предатели – тези от правителството и техните подопечни от КЕВР са притурка, слугинаж на монополите. Ако и тази сглобка не се разкъса, България няма да оцелее и изходът ще е един - тотален разпад и обезлюдяване на цели области и региони!

 

Вижте и други материали по темата:

„ДНЕС“, с експерта си Георги Христов, участва в откритото заседания на Комисията по енергетика на Народното събрание

Вече и в Народното събрание „ДНЕС“ продължава битката срещу произвола на монополите. Движението участва в заседание на Комисията по енергетика

"ДНЕС": "Топлофикация – София" отново излъга потребителите

Заседание на Комисията по енергетика, състояло се на 23 януари 2014 г.

Експерти твърдят: плащаме два пъти по-скъпо парно

ДНЕС обмисля протести срещу топлото

Мълчанието на гражданите е злато за монополите!

Драгомир Стойнев: Отменяме наредбата за топлоснабдяване

ЕКСПЕРТЕН ДОКЛАД относно ПОРОЦИ В ПРАКТИКАТА НА ТОПЛОФИКАЦИИТЕ-МОНОПОЛИСТИ

Влязоха в сила новите по-високи цени на парното и тока

ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА „ДНЕС” МАХАТ ТАКСА ЕЛЕКТРОМЕР

„ДНЕС“: Да има възможност за прекратяване на договорните отношения с „Топлофикация”. Да се премахне съществуващата система на дялово разпределение.

„ДНЕС”: Да се търси принципно и трайно разрешаване на проблемите с „Топлофикация” - София!

Да отстояваме правата си! Национална кампания на Гражданско движение „ДНЕС” и КРС.

Ще спре ли Законът за енергетиката произвола на монопола? По-голямата част от исканията на „ДНЕС” са отразени в проекта за промени на Закона за енергетиката

След намесата на "ДНЕС": Диан Червенкондев пое ангажимент да бъдат въведени законодателни промени, които да осигурят и гарантират по-голяма информираност на гражданите и прозрачност при вземане на решения от ДКЕВР при формиране на цените на енергоносители

„ДНЕС“: Търпението на потребителите на топлофикационни услуги се изчерпа. Движението организира протести, ако исканията на гражданите не бъдат приети

Диалогът с потребителите е формален ДКЕВР отново ще обслужи интересите на монополистите. ДНЕС „замразява” участието си в Консултативния съвет на ДКЕВР

Движение „ДНЕС” и национална гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите” питат: Кога парламентът ще отговори на стотиците хиляди граждани, включили се в подписката срещу произвола на монополистите?

Съвместна работна група от представители и експерти на „ДНЕС“ и Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм към НС започва работа още другата седмица по изпълнение исканията от националната подписка „Срещу произвола на монополите“

Доброволци на „ДНЕС“ започват щафетна гладна стачка! Да се обединим и да се защитим от произвола на монополите! 

*******************************

Важни новини за парното на всички столичани!

Няма да има увеличение на цените на тока и парното

КЕВР гласува по-скъпите парно и топла вода

Парното няма да поскъпва от април

Евтаназия за “Топлофикация” София