Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Все повече турци са ...
Все повече турци са атеисти, посочва проучване

Все повече турци са атеисти, посочва проучванеПроучване на общественото мнение в Турция сочи, че въпреки че все още мнозинството в страната определят себе си като мюсюлмани, най-бързо се увеличава групата на атеистите, съобщава Deutsche Welle.

В последните 10 години, броят на хората, които не вярват в Аллах се утроил. В същото време тези, които казват, че живеят според правилата на исляма, са намалели от 55 на 51 процента.

 

Атеистите са по-интелигентни от религиозните хора

Нов британски мета анализ (статистически анализ на комбинираните резултати от множество научни изследвания) на 63 проучвания установи з...

Прочети повече

"Хората се питат - това ли е истинският ислям?", казва за ръководителите на Турция компютърния специалист Ахмет Байемез.

Данните на агенция Konda се разминават значително с официалните. Според Diyanet - турската Дирекция по религиозните въпроси, 99 процента от населението са мюсюлмани.

Теологът Джемил Кълъч твърди, че и двете цифри са верни. Въпреки, че 99 процента от туците са мюсюлмани, много практикуват вярата само на културно ниво.

"Те са мюсюлмани от културна, а не от духовна гледна точка.", казва Кълъч.

 

В кои държави атеизмът се наказва?

Преди повече от година в световните информационни агенции се появи информацията, че в Саудитска Арабия думата „атеизъм“ е и...

Прочети повече

РЕДАКТОР: ТОДОР БЕЛЕНСКИ

 

 

 Източник: https://www.actualno.com/balkani/

 


86383