Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Всеки ще може да ном...
Всеки ще може да номинира свои автентични представители за 42-то Народно събрание?

Всеки ще може да номинира свои автентични представители за 42-то Народно събрание?ПЪРВИ ГРАЖДАНСКИ ИЗБОРИ В БЪЛГАРИЯ ОГАНИЗИРА В НАЧАЛОТО НА АПРИЛ ТАЗИ ГОДИНА ДВИЖЕНИЕ „ДНЕС”, обяви вчера областният координатор Мартин Карагеоргиев.

Изборите ще се проведат в цялата страна, а в старата столица на „ДНЕС” ще помагат членовете на групата във Фейсбук „Бъдеще на инат”. Тези организации са намерили законен начин гражданите да излъчат свои автентични представители за 42-то Народно събрание, въпреки ограниченията в Изборния кодекс, наложени от партиите, имащи политически монопол.

В областните градове и във всички общини ще се правят номинации за гражданския вот от 1 до 3 април включително. За целта ще бъдат разкрити пунктове – маси, където от 16.00 до 20.00 ч гражданите ще вписват в специална тетрадка своите кандидати да ги представляват в парламента. Във Велико Търново такъв пункт ще има пред сградата на театъра, тепърва се уточняват и местата в другите общини на областта. 

„Не става дума за листи на гражданско движение „ДНЕС”, което е декларирало, че няма да се превръща в партия и няма да подкрепя такава. Това са чисто граждански листи, в които кандидатите ще бъдат номинирани от гражданите и всеки ще има право да предлага, стига предложените да отговарят на няколко критерия”, обяви Карагеоргиев. 

Той бе категоричен, че няма да се допускат за номиниране осъждани хора, бивши и настоящи народни представители, бивши и настоящи министри и зам.-министри, активисти и участващи в ръководни органи на партии, както и сътрудници на бившата Държавна сигурност. Изискванията и критериите към номинираните са те да бъдат авторитетни и ползващи се с добро име сред обществото личности, а така също и разпознаваеми, допълни Борис Цанов от Фейсбук групата „Бъдеще на инат”. 

НА 4 АПРИЛ СА ОБЩИНСКИТЕ ИЗБОРИ, КЪДЕТО ВСЕКИ НОМИНИРАН ЩЕ ПОПАДНЕ В СПИСЪК, а гражданите ще могат да гласуват само за един от номинираните. Това ще стане в прозрачни урни пред петчленна комисия в присъствието на медии и общественост, за да се види, че спекулации няма да има. Вотът ще се проведе също между 16.00 и 20.00 ч, като конкретната зала ще стане ясна в началото на другата седмица. Ако има желаещи да гласуват и след 20.00 ч, то вотът ще продължи, увериха още инициаторите на първите граждански избори в страната. След края на изборния ден урната се отваря, а гласовете се броят пред всички граждани и присъстващи медии. На по-нататъшно състезание в областния град отиват първите трима, а от самия областен център – първите петима, събрали най-много гласове. След преброяване на гласовете се съставя протокол, който се подпечатва и подписва от комисията. Ще има и препис за всеки член на гражданската комисия, както и за медиите.

ИЗБОРИТЕ ЗА СФОРМИРАНЕТО НА ГРАЖДАНСКИ ЛИСТИ В ОБЛАСТНИТЕ ГРАДОВЕ ЩЕ СА НА 5 АПРИЛ. За целта ще има сформирана предварително комисия, в която задължително влиза по един представител от всяка община, в която са проведени избори. Всички нейни членове ще са равнопоставени – без да има председател, заместници и секретар. Събранията, които започват в 17.00 ч, ще са напълно открити за всички граждани, НПО и медии. Процедурата по избора започва с представяне на номинираните, като от общините се състезават първите трима, а от областните градове – първите петима. Гласуването става по азбучен ред на бял лист, като се изписва само едно име. Скъсани, надраскани, празни или с повече имена бюлетини ще се считат за недействителни. Урната също ще се отваря пред цялата зала и съдържанието й ще се брои пред всички присъстващи. Допуска се от залата да се предложат и гласуват граждани за резерви в листите, което също се вписва в протокола. 

На следващия ден – 6 април, областните координатори на „ДНЕС” ще внесат за регистрация гражданските листи в съответните районни избирателни комисии, каза още Мартин Карагеоргиев. 

ЗА ДА СЕ ГАРАНТИРА ЛИЧНОСТТА НА НОМИНИРАНИТЕ И ПРОВЕЖДАНЕТО НА ИЗБОРИТЕ, ЩЕ ИМА НАЦИОНАЛЕН БОРД, в който ще влязат личности с авторитет и голямо обществено доверие.

Във всяка област ще бъде съставен експертен съвет, който да подпомогне изработването на гражданска платформа, която пък ще е основата, върху която ще работят бъдещите автентични граждански кандидати за 42-то Народно събрание. В тази връзка предложения за платформата ще се приемат и в офиса на „ДНЕС” във Велико Търново до 4 април. 

От гражданското движение са изпратили писма до 48 политически партии, в които ги призовават да отворят 100% от листите си за победителите в граждански вот. Отговор се чака също в началото на идната седмица...

5.04.2013

Още... 

Източник: http://www.borbabg.com/?action=news&news=24903


890