Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Вълната на недоволст...
Вълната на недоволството заля цяла България! Народът се обедини срещу властта! Десетки хиляди скандират за ОСТАВКА на правителството! Шествия, блокади, напрежение и полицейско насилие! (ОБЗОР)

Вълната на недоволството заля цяла България! Народът се обедини срещу властта! Десетки хиляди скандират за ОСТАВКА на правителството! Шествия, блокади, напрежение и полицейско насилие! (ОБЗОР)Пътни блокади и шествия заляха цяла България. Десетки хиляди поискаха оставката на правителството и смяна на системата.

В Бургас и на граничния пункт „Кулата – Промахон” се стигна до сблъсъци между протестиращите и жандармерията.

Протести спряха за часове движението през няколко гранични пункта с Турция и Гърция. Блокади имаше и по магистралите и основни пътища на страната.

 

ПЕТРИЧ и САНДАНСКИ

Протестиращи от Петрич и Сандански блокираха движението и стояха в граничната зона преди самия граничен контролно-пропусквателен пункт "Кулата". Полиция и жандармерия опитаха с щитове и шлемове да разпръснат насъбралото се множество, стигна се и до сблъсъци. Протестиращите викаха, че не искат полицията да демонстрира насилие, припомняйки, че когато самите служители от МВР са протестирали, хората са били с тях. "Недопустимо е, когато сме излезли на мирен протест, да се упражнява срещу нас такава сила", казаха хората.

„Жандармерията използва сила срещу нас и ни смачка като цинкова кофа“, това каза един от организаторите на протеста Александър Стамболийски.

Той обясни, че жандармеристи са слезли от два микробуса и близо 10 коли.

“ Бяха с щитове, каски и палки. Започнаха да бият кой когото сварят. На Кулата бяхме около 100 човека. Другите протестиращи не можаха да се присъединят към нас, защото бяха блокирани от полицията по всички подстъпи към мястото.

Първо опитаха насилствено да избутат хората и след това започнаха да ги налагат. Пуснали сме уведомление до общината за протеста, но когато дойдоха полицаите, ни казаха, че няма такова подадено. Явно се крият документи“, обясни мъжът възмутен.

ВИДЕО 

 

СОФИЯ

В столицата протестиращите се събраха първоначално на пл. "Княз Александър Първи", където скандираха "Оставка" и "Референдум"и носеха транспаранти с надписи "Народът срещу партиите" и "Да спрем демографската криза”.

После те минаха покрай сградата на Министерския съвет и скандираха "Оставка".

След това шествието се отправи по бул. "Дондуков" и мина по ул. "Г. С. Раковски". Няколкохиляди протестиращи развяваха български знамена, транспарант с надпис "Пряка демокрация" и скандираха "Българи юнаци". Сред тях имаше и хора от различни градове на страната, най-вече от Пловдив и Пазарджик.

Шествието мина покрай сградата на Народното събрание, където също спря за няколко минути със скандирания "Оставка" и "Мафия". Там протестиращите бяха посрещнати от кордон от полицаи.

Накрая те блокираха Орлов мост и принудиха автобусите на градския транспорт да се връщат обратно по маршрута си по бул. "Цариградско шосе".

След като престояха около 10 минути на Орлов мост, протестиращите се върнаха отново на пл. "Княз Александър Първи". Към 17.30 ч. според предварителна уговорка пристигнаха 80-ина автомобила с протестиращи от Перник.

Тази вечер в София се състоя и традиционният протест на майките на деца с увреждания, които очакват оставката на Валери Симеонов да бъде гласувана в Парламента.

ВИДЕО

 

 

ХАСКОВО И СВИЛЕНГРАД

Протестиращи от Хасково и Свиленград по обед блокираха пътя към границата с Гърция, а след това се пренасочиха пеша към автомагистрала "Марица" и я затвориха. Повече от час аутобанът бе блокиран. В протеста  са взели участие близо 200 души. Присъединили са се хора от Любимец, Димитровград, Харманли.

Те протестират срещу безобразията в страната и искат да живеят нормално. По думите им оставката на Валери Симеонов е малка победа, но протестите ще продължат, защото безобразията не са свършили. Те се заканиха, че няма да спрат да протестират, докато правителството не започне да работи в интерес на обществото.

Полицията свали каските в Свиленград в знак на съпричастност с протестиращите.

ВИДЕО

 

ВАРНА

Близо три часа след началото протестът във Варна приключи в началната си точка - на кръстовището пред сградата на Общината. В края на шествието протестиращите се разбраха да излязат отново на улицата и утре в 18.30 часа с искане за оставка на цялото правителство.

Протестът започна в 14 часа, като близо триста души тръгнаха на пешеходно шествие по бул. "Мария Луиза". То беше предвождано от петдесетина  протестиращи с автомобили. След това множеството премина последователно от Катедралата, по бул. "Владислав Варненчик" до двата големи търговски центъра преди изхода на града и обратно към центъра по бул. "Сливница".

Протестиращите, чийто брой постепенно достигна до 500 души, изминаха цялото разстояние под музикален съпровод с патриотична и фолклорна тематика, както и с шлагери от 60-те и 70-те години на миналия век.  Скандиращите "Сърце, душа за Бългаия", "Мафия" и "Оставка" настояваха за смяна на политическата система, по-високи заплати и пенсии.

 

БУРГАС

Изходът и входът на Бургас в посока автомагистрала "Тракия" бяха блокиранирано следобед. Стотици бяха автомобилите, които днес се включиха в протестното шествие, предаде БТА.

Скоро след това първо бе освободено движението в посока Бургас, а около 16 часа – и движението към София. Тогава протестът продължи под формата на автомобилно шествие по централните улици на града. Възникнаха  спорове между протестиращи и полицейски служители. На място са дошли и репатриращи автомобили към Община Бургас, които са били започнали приготовления да отстраняват неправилно паркиралите автомобили. Няколко от протестиращите граждани са застанали между своите и полицейските автомобили, за да им противодействат.

Междувременно, основната група от протестиращи се намира пред кръстовището на Новата поща. Полицейски служители не допускат преминаването на автомобили. Колоната от автомобили на протестиращите е спряла на ул. „Цар Симеон“. Участниците в протеста скандират „Оставка!“ и „Българи юнаци!“

 

КЪРДЖАЛИ

Над 300 автомобила блокираха пътя за Гърция край Кърджали.

Протестът започна от стадиона в Кърджали, премина по един от основните булеварди "Беломорски" и се отправи по посока на кръстовището на спирка "Джебел".

Тук простестиращите слязоха от автомобилите си, които на практика блокираха и двете платна на пътя за Гърция.

След това множеството пое пеш по посока Кърджали и така блокира и останалите две платна. Протестиращите развяват национални трибагреници и скандират "Оставка" и "Долу".

 

ЯМБОЛ и СЛИВЕН

Протестиращи от Ямбол блокираха пътя към граничния пункт с Турция при Лесово.Движението към граничния пункт се осъществяваше само в едното платно и се регулираше от полицията.

Друга група протестиращи спря движението по магистрала "Тракия" приизходите за Ямбол и Сливен в ранния следобед за около 90 минути, но към 15 ч. магистралата беше отворена. Полицаи и жандармерия успяха без насилие да отблъснат протестиращите. Близо 400 души блокираха по едно платно от и пропускаха само тези, които слизаха от колите си за по 10 минути, за да подкрепят протеста. До леко напрежение се стигна, когато блокирани шофьори, които искаха да преминат, не бяха пуснати. Стигна се до размяна на остри реплики.

 

ПЪТЯТ ЛОВЕЧ-ТРОЯН

Близо 400 протестиращи от Троян и региона блокираха движението по пътя Ловеч-Троян при разклона за село Калейца. Блокадата започна в 12.00 часа и продължи до 14. Образуваха се големи колони от автомобили, които обаче протестиращите пропускаха през 20 минути. Организаторите на протеста обявиха, че той е насочен срещу управляващите и всички политици, срещу високите цени на горивата.

Скандирайки "Оставка" около 400 души и много автомобили се събраха на главния път София-Варна в местността Боаза край Тетевен. Някои от протестиращите обясниха, че недоволството им е било провокирано от високите цени на горивата, но също така искат по-добър живот за себе си и децата си.

Петдесетина недоволни се събраха пред сградата на общината в Ловеч и преминаха пеша по един от булевардите на областния град.

 

ШУМЕН

Около 400 протестиращи шуменци се събраха пред залата "Арена Шумен", след което блокираха движението по автомагистрала "Хемус", на пътния възел "Белокопитово". Образуваха се дълги колони от автомобили.

Протестиращите шуменци се обявиха с искане за по-добър живот, намаляване на броя на депутатите и минимална заплата от 750 евро.

 

ПЕРНИК

Жандармерията осуети опитите на перничани да затворят магистрала „Люлин“ тази вечер.

Както е известно близо 80 коли пътуваха до София за да подкрепят там демонстрантите. Когато се върнаха ги чакаше полицията в Перник. И при идеята да блокират магистрала „Люлин“ отново тази вечер, бяха спряни при местността Ладовица за проверка на документи, като шофьорите бяха приканвани да си тръгнат.

 

БАНСКО и РАЗЛОГ

Блокиран бе и пътят за Банско и Разлог. Жители на двата града се обединиха и точно по обяд затвориха пътя. Те дори се спречкаха с полицаите, но в крайна сметка успяха да блокират пътя и в двете посоки – както към Банско, така и към Симитли (съответно за София и Благоевград). Организаторите категорично заявиха, че протестът им не е политически, а е насочен срещу всички партии, управлявали страната след 10 ноември 1989 г.

 

ГАБРОВО

Около 600 души се включиха в днешния протест в Габрово,. Те се събраха пред Спортната зала в града, както и миналата неделя. Шествията на пешеходци и коли затрудниха движението в центъра. Хората блокираха и един от изходите на града си - в посока към Велико Търново. Те настояват за оставката  на правителството заради ниския стандарт на живот.

 

ПЛЕВЕН

В Плевен над 200 коли преминаха в протестно автошествие. Граждани проведоха и пешеходен протест по централните улици на града. По време на автопохода стотици водачи заредиха на една от бензиностанциите гориво за дребни суми в знак на протест срещу високите цени на горивата. Някои изявиха желание за промяна на избирателната система.

 

ПЛОВДИВ

След многолюдното автошествие и блокадата на централната част на Пловдив миналата неделя, днес протестите там продължиха със същата сила.

Част от събралата се автоколона с национални знамена, плакати и патриотични песни тръгна още сутринта към столицата, друга част мина през улиците на Пловдив, а пред сградата на общината се събраха повече от 400  души.

Те протестираха срещу цените на горивата, срещу корупцията във всичките сфери, още от детската градина, срещу качеството на учебния процес, срещу мафиотското управление.

Хората са недоволни, без да могат да формулират една централна причина, но се обединиха около факта, че корупцията разяжда като ракови клетки цялото ни общество, предаде агенцията.

 

ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Над 500 автомобила се включиха в протестното автошествие в Гоце Делчев. Колоната обикаля по основаните улици в града след което се насочи към  границата с Гърция и блокира . пункта при "Илинден-Ексохи".

 

ПАЗАРДЖИК

Протестиращите в Пазарджик се разделиха на два лъча. Над 200 автомобила потеглиха по "Тракия" към София. Към тях се присъедини и автошествие от Пловдив. Колоната от протестиращите е съпроводена от полиция и жандармерия, за да се гарантира нормалното движение по магистралата.

 

ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО

Излязоха и жителите на Генерал Тошево. Малко след 12.30 ч главният път бе блокиран от десетки автомобили и мотори. Около 100 коли потеглиха към контролно-пропунскателния пункт "Кардам". Идеята на протестиращите е да стигнат дотам и да се върнат обратно в мирно мотошествие.

 

РУСЕ

В Русе протестиращите се обявиха против системното замърсяване на въздуха, повишаването на данъците, поскъпването на гражданската отговорност и увеличението на цените на храните. Недоволните се заканиха, че ако не бъдат чути, следващата неделя ще затворят пътя Русе-София.

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ГОРНА ОРЯХОВИЦА, ЛЯСКОВЕЦ

Над 200 протестиращи от Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец  затрудниха движението на ключово кръстовище по главния път София - Варна във Велико Търново. Те преминаха по пешеходната пътека на кръговото кръстовище "Качица" в областния град.

Техните искания са за повишаване на качеството на живота, за спиране на кражбите и злоупотребите. Те настояват за по-ниски данъци, за по-високи заплати и корекция на стойността на основни продукти след свалянето на цената на горивата.

Според хората трябва да има справедливост за пенсионерите и за представителите на средната класа.

 

СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

В Монтана след автошествие в града, хората спонтанно затвориха за повече от два часа международния път Е79. Освен заради високите цени на горивата хората протестират и заради ниския стандарт на живот в Северозапада. Берковица и Вършец блокираха от 13.30 до 14.30 часа днес пътя Монтана- София през прохода Петрохан при берковското село Бързия. Те закачиха листовки, на които пише "Спрете социалното убийство на българина", "Смяна на системата", "Не на поскъпването на живота", "Искаме европейски доходи" и т.н. Според тях, с вдигането на данъци и застраховки на автомобили и цени на различни продукти и услуги за последния месец северозападна България е обедняла значително, а в много местни фирми са направени съкращения. По време на протеста от двете страни на село Бързия се извиха големи опашки от автомобили. Колоната зад село Бързия от прибиращи се след почивните дни хора към София достигна до разклона за Берковица.

 

ВИДИН

Протестиращи от Видин успяха да блокират пътя при изхода на Видин в посока София. Всички изходи на Видин се охраняват от полицията и протестиращите трябваше да се върнат обратно. Само около 40 коли успяха по околовръстния път да стигнат до изхода на града в посока София. Там протестиращите слязоха от автомобилите и преградиха за краткото време заради натоварения трафик се образува колона от чакащи автомобили и в двете посоки. "Протестираме срещу системата и за промяна в качеството ни на живот. Редно е всички, които забъркаха тази каша, в която се намираме, да подадат оставка. Не очакваме, че ще има промяна в живота ни, защото тяхната наглост, да останат на всяка цена на власт, ни кара да протестираме още по-упорито ", каза Вардан Папикян, един от протестиращите

 

СМОЛЯН

Протестиращите в Смолян блокираха за около половин час бензиностанция в града. Въпреки лошото време и снега, хората се събраха на входа на Смолян при разклона за Пампорово и тръгнаха в автоколона през града. Повече от 150 автомобила се включиха в протеста, който блокира кръстовището в квартал Райково. Десетки автомобили спряха на бензиностанцията там с надути клаксони.

 

КЮСТЕНДИЛ

Въпреки лошото време около 100 човека Кюстендил се включиха в протестно .За трета поредна вечер протестиращите се събраха на Гаровия площад в града, откъдето започна пешеходното шествие. То премина по предварително утвърден маршрут – булевард „Българи”, площад „Велбъжд” , улиците „Демокрация” и „Цар Освободител”. Крайната точка беше квартал „Въртешево”. Протестиращите носеха транспарант с надпис „Искаме по-добър живот”, както и български знамена. По време на шествието хората скандираха: „Българи юнаци. Днешният ден беше последната от датите в полученото разрешение за протест. Хората обмислят вариант да се присъединят и към протестиращите в столицата.

 

СИЛИСТРА

Трети за седмицата протест се проведе днес в Силистра. Колоната от автомобили премина по улиците на града. Автошествието обаче премина в гражданско неподчинение. За около час беше блокиран граничният пункт Силистра - Кълъраш. Участниците в протеста затвориха за движение и околовръстното шосе в посока Добрич и Шумен. Силистренци ще излязат отново на улицата - утре вечер, на площада, от 18:30 часа.

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Протестиращ се оплака от полицейско насилие на ГКПП-Кулата

Протестите в Югозапада - схватки с жандармерия и блокади

Извънредно: Жандармерията блокира протестиращите още при Ладовица

По улиците на София протестиращи зоват за смяна на системата 

Полицията във Видин не позволи на протестното автомобилно шествие да стигне до изхода на града в посока за София, предстои блокада на да Е-79

В Габрово и Плевен също протестираха

Протестиращ: Жандармерията ни смачка като цинкови кофи на Кулата

Народът скандира: „Борисов е позор, оставка, съд, затвор!“ магистрала „Тракия“ блокирана!

Протестиращи излязоха и на "Тракия" 

Блокираха „Орлов мост“ във всички посоки  

Протестното автошествие в Бургас блокира целия град 

Протестиращи в София поискаха смяна на системата

Рокери поведоха протестното шествие към румънската граница 


81814