Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Въпроси на Гражданск...
Въпроси на Гражданско движение „ДНЕС” към министър-председателя Пламен Орешарски и министъра на правосъдието Зинаида Златанова

Въпроси на Гражданско движение „ДНЕС” към министър-председателя Пламен Орешарски и министъра на правосъдието Зинаида Златанова1.Агенцията по вписванията, в частност Търговският регистър, е добър пример за работа на електронно правителство. За съжаление промените, които трябваше да се извършат в имотния регистър, спряха през последните четири години – тук не се пристъпи към създаване на имотни партиди, съдиите по вписвания останаха в разкрачено положение между Агенцията и районните съдилища, като по този начин отговорността се размива.

 

Въпросът ни е: имат ли волята новите ръководства на Министерство на правосъдието и Агенция по вписванията да започнат реформиране и изграждане на истински имотен регистър? И не е ли нормално в Агенция по вписванията да се влеят Централния регистър на особените залози и Регистър на юридическите лица с нестопанска цел, като по този начин ще се облекчат гражданите и ще се икономисат средства?

 

2. Във всякакви среди от години се полемизира въпросът за състоянието на съдебната система и нейното реформиране. Гражданите масово недоволстват от липсата на справедливост и ефективност в работата й. Едно от основните искания и на протестиращите е за реформи в тази област. Как виждате ситуацията и какво ще предприемете?

 

3. Какви ще са приоритетите на правителството относно работата със структурните фондове на ЕС за новия програмен период 2014-2020 г. и как парите ще стигнат до гражданите, а не да бъдат усвоени и източени от „правилните хора и структури“?

 

4. На юлската среща поехте ангажимент да се намери подписката на „ДНЕС” и 700 000 български граждани срещу произвола на монополите и да се разгледат исканията, които предишното парламентарно мнозинство не пожела да разгледа и удовлетвори. Кога ще имаме отговор?


3216