Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Във фокуса - Българи...
Във фокуса - България! >> Правителствата на Балканите заплашват свободата на медиите, предупреждават наблюдатели

Във фокуса - България! >> Правителствата на Балканите заплашват свободата на медиите, предупреждават наблюдателиПовече от една трета от всички нарушения на свободата на медиите, за които се съобщава в Европа, са били в югоизточната част на континента, като зад половината от тях стоят правителства, съобщиха наблюдатели на състоянието на медийната свобода на двудневна конференция в Сараево на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), предаде БТА.

В конференцията участваха журналисти от Албания, Турция, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Сърбия, всички от които се оплакаха от враждебната към медиите среда, създадена от съответните правителства.

"Свободата на медиите намалява в цяла Европа (...), но ситуацията в този регион е по-лоша, отколкото където и да било другаде", каза генералният секретар на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Рикардо Гутиерес. Той допълни, че "в почти 50 процента от случаите от региона, за които сме съобщили, държавата е източникът на заплаха, източникът на насилие".

Гутиерес съобщи, че делът на физическите нападения над журналисти на Балканите е по-висок, отколкото другаде в Европа, като достига до една трета от регистрираните 79 нарушения на медийната свобода. Той каза, че журналистите от региона са изправени пред словесни атаки от политици, премиери, президенти, министри и полицаи, които подхранват насилието срещу тях.

Генералният секретар на ЕФЖ обвини правосъдието в различните страни за това, че не разследва бързо, ако изобщо разследва, случаите, повдигнати от журналистите, мнозина от които се опитват да съобщят за твърдения за корупция.
Тарик Ахмад, британският представител по въпросите на свободата на религията и член на горната камара на парламента, каза, че защитата на журналистите е приоритет за Обединеното кралство, което е отпуснало 10 милиона британски лири в подкрепа на независимите медии в Западните Балкани.

Щефица Галич, редактор на босненския независим портал tacno.net, каза, че тя е била нападана физически няколко пъти, но е изгубила всички дела, които е завела срещу нападателите си.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://offnews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

В ход е унищожаване и на малкото свободни медии

Г. Лозанов: Корпоративни интереси отнемат свободата на разследващите журналисти

Колелото на цензурата в Нова се върти, посоката изглежда не103603