Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Във Франция ще отнем...
Във Франция ще отнемат книжката за разговор по телефон зад волана

Във Франция ще отнемат книжката за разговор по телефон зад воланаВъв Франция шофьорите, които бъдат хванати да пишат съобщения или да говорят по мобилните си телефони, докато карат, ще бъдат временно лишени от разрешителното си за управление на превозно средство, предаде "Ройтерс". Мярката е част от нови правила за пътната безопасност в страната.

 

През 2016 г. във всеки десети инцидент по пътищата е "бил замесен" мобилен телефон, уточни премиерът Едуар Филип.

 

В Европа забраната за използване мобилни устройства без хендс фрий по време на шофиране е широкоразпространена, но наказанията, общо взето, са ограничени до глоби, вариращи от под 50 евро в Ирландия до неколкостотин евро в Холандия.

 

Друга непопулярна, но необходима мярка е намаляването на разрешената скорост по второстепенните двупосочни пътища в страната от 90 километра в час на 80 километра в час, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

 

Според премиера Едуар Филип това може да спаси поне един човешки живот на ден. Допитване на агенция "Харис" от вчера показва, че шест на 10 французи са против нея.

 

От 28-те страни - членки на ЕС, само в Швеция има по-строго ограничение на скоростта - 70 километра в час. Финландия разрешава скорост от 80 километра в час извън градовете и магистралите. На другите места в съюза остава разрешението за 90 километра в час, дори за 100 километра в час.

 

Ограничението за скоростта по второстепенните пътища във Франция влиза в сила от 1 юли. То касае второстепенните двупосочни пътища, по средата на които няма разделители от сорта на бариера или земен насип. От тази мярка ще са засегнати 400 000 километра пътища в страната.

 

На 1 юли 2020 г. ще бъде направена оценка на мярката. Крайната десница Национален фронт я разкритикува и обяви петиция срещу нея. Партията каза, че ограничаването на скоростта ще засегне средната класа.

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/