Гражданско Движение ''ДНЕС''

За "ДНЕС"

Начало / За „ДНЕС” - За "ДНЕС"
За

 

"ДНЕС" в 200 секунди" (видео) 

___________

„ДНЕС“ е наследник и продължител на идеите и инициативите на Гражданско сдружение „ВИДОВДЕН.

На 26 април 2009 г. в София, ГС „Видовден”, заедно с представители на няколко неправителствени организации и известни личности с активна гражданска позиция, поставиха началото на гражданската мрежа на Движение „ДНЕС”. Избрана бе Инициативна група, която да работи за популяризиране на Апела и исканията на „ДНЕС”, както и за привличането на нови неправителствени организации и граждани към идеите на Движението.

Всички действия и инициативи на сдружението наложиха да се потърсят партньори и съмишленици, чрез което още по-уверено да се реализират целите и идеите на „Видовден“ в полза на гражданите. 

На 10 май 2009 г. в София на организираното от Инициативната група Общо събрание на „ДНЕС” над 500 граждани и представители на десетки неправителствени организации приеха с пълен консенсус Целите на Движението, Исканията и Призив към българските политици и дадоха заявка за изграждането на мощен, единен граждански сектор, способен да упражни реален контрол върху действията на политиците и управляващите в страната. 

Дейността на „ДНЕС” започна с изграждане на доброволчески организации в цялата страна. В резултат на това, към настоящия момент „ДНЕС“ има добре развита регионална структура с над 120 местни и общински доброволчески организации, които се ползват с авторитет сред гражданите на съответните райони. На местно ниво се осъществяват множество инициативи, съобразно спецификата на региона и конкретните проблеми на неговите жители.

В мрежата участват НПО от цялата страна, с които си партнираме при различни инициативи. Идеите на "ДНЕС" споделят хиляди български граждани с различни професии и лична реализация, сред които много доказали се в обществото личности с активна гражданска позиция, като проф. Вихрони Попнеделев, Николай Урумов, Силвия Кацарова, Ваня Щерева, Дани Милев, Янка Рупкина, Теди Кацарова, Владимир Карамазов, Камелия Тодорова, Светла Караджова, Дичо, Кристина Димитрова, Маргарита Хранова, Христо Чешмеджиев, Латинка Петрова, Мария Илиева, Орлин Павлов, Любо Киров, Йордан Караджов, Владимир Ампов – Графа, БТР и много други. 

Основна цел на движението е да отстоява интересите и правата на гражданите, да разрешава конкретните им проблеми, като организира национални и местни инициативи в тяхна подкрепа и защита. Част от инициативите се организират и осъществяват съвместно с други НПО, както и в партньорство с национални и регионални медии. 

Благодарение на регионалната си мрежа, „ДНЕС“ има дългогодишен опит в проучването на обществените нагласи в регионален и национален мащаб. Сред по-големите инициативи на движението в тази насока са „Мониторинг на местната власт“ (осъществена съвместно с агенция „ЕСТАТ“) и „Да решим заедно проблемите на нашата община!“, в рамките на които „ДНЕС“ търси отговор на въпросите „Доколко съвпадат дневните редове на гражданите и на местната власт?“ и „Кои са ключовите проблеми на отделните общини, които най-спешно трябва да бъдат преодолени?“. На база проведени анкети и срещи с гражданите се обобщават основните и най-важни за решаване проблеми, които се поставят на вниманието на народните представители от съответния избирателен район, кметовете, областните управители, председателите на общинските съвети и на групите в тях.

На национално ниво ключовото направление, по което работи „ДНЕС“, е битката с произвола на монополните дружества и лошите бизнес практики. През 2010 г. беше организирана национална подписка "Срещу произвола на монополите", в която се включиха над 730 хиляди граждани. Тя бе внесена в Народното събрание в навечерието на Коледа същата година. Мнозинството в 41-вото НС не даде ход на изпълнение на гражданските искания. Чак в края на 2013 г. парламентарните комисии разгледаха исканията и започнаха работа по тях. В подкрепа на антимонополната кауза през 2011 г. се сформира сдружение „Гражданско движение ДНЕС - общество срещу произвола.

Поетапно беше изградена в цялата страна мрежа от приемни за гражданите, където юристи-доброволци им оказват безплатна правна помощ и консултации. Приемните се намират в централната част на съответните населени места, видими са и са лесно достъпни за гражданите, като са отворени минимум по пет часа на ден от понеделник до петък. За последните 4 години над 30 000 граждани са посетили приемните на „ДНЕС” в цялата страна и са потърсили помощ и съдействие по всякакви въпроси. Около 60% от всички жалби на граждани са срещу естествените монополи и мобилните оператори, като най-голям дял от тях – близо 40% са срещу топлофикация, 27% - срещу мобилните оператори, 20% - срещу елекроразпределителните дружества и 13% срещу ВиК. От останалите 40% най-голям дял са тези за имотни проблеми  - около 16%, трудово-правни – 8%, проблеми с банки и застрахователни дружества – около 8%. Не малко жалби постъпват и срещу НОИ и Здравната каса, интернет и кабелни оператори и др. За 4 години са заведени над 1400 дела, като над 70% от тях вече са приключили в полза на гражданите. 

„ДНЕС“ поддържа и горещ телефон за сигнали за нередности, които отново с помощта на адвокатите-доброволци и с други експерти се обработват и се търсят начини за тяхното разрешаване.

Сред по-големите инициативи на движението са ДНЕС помагаме!“, чрез която доброволци помагат на хора в неравностойно положение при ежедневните им ангажименти, вкл. гласуване, пазаруване, разходки, посещения на административни центрове, културни събития, както и националната инициатива "Референдум ДНЕС". Тя е насочена към проучване на общественото мнение по ключови въпроси за развитието на страната. 

Водени от принципа "Съединението прави силата!", през есента на 2015 г. обединихме усилията си по въпросите, свързани с изборното законодателство, с Инициативния комитет на "Шоуто на Слави". „ДНЕС” стана основен партньор и организатор на националната подписка за референдум по 6 въпроса. В рамките на инициативата с активните усилия на доброволците на "ДНЕС" бяха събрани 673 481 подписа на граждани от цялата страна, както и на българи в чужбина.

След провелите се на 12 май 2016 г. дебати и гласуване в Народното събрание, „ЗА“ провеждането на референдума, без възражения и корекции по въпросите, гласуваха 131 депутати, 18 бяха „против“ и 1 – „въздържал се“. На 27 май Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд с искане да се произнесе дали три от въпросите в решението на Народното събрание за произвеждане на национален референдум съответстват на Конституцията. Конституционният съд на свое заседание на 28.07.2016 г. реши, че три от въпросите в референдума, иницииран от "Шоуто на Слави", са противоконституционни. Отпаднаха въпросите за електронното гласуване, за намаляване на броя на депутатите от 240 на 120 и за прекия избор на полицейски началници по места.

Росен Плевнелиев насрочи инициирания от "Шоуто на Слави" референдум за 6 ноември – датата на провеждане на изборите за президент на страната. Въпросите на референдума са:

  • "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?",
  • "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" и
  • "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?".

Според изискванията, които прие Централната избирателна комисия, трябваше да бъде учреден нов Инициативен комитет за подкрепа на референдума. За да бъде регистриран Инициативният комитет, бяха необходими 2500 подписа. На 11 септември ние, Гражданско движение „ДНЕС“, и „Шоуто на Слави“ призовахме хората да съберем „несъбираемите“ 2500 подписа. Само за няколко дни успяхме да съберем няколко хиляди подписа.

На 19 септември беше обявен стартът по набиране на доброволци за наблюдатели на референдума в избирателните секции.

____________

От 2012 г. „ДНЕС” дава публичен отчет за свършеното в полза на гражданите.

Вижте още:

ОБОБЩЕНИЕ за дейността в периода 2009-2015 г.