Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / За честта на едно че...
За честта на едно ченге... или за кожата на един полицай

За честта на едно ченге... или за кожата на един полицайКоментар на Правда Великова

 

През последните години наред с корупцията, престъпността, мизерията бавно, но сигурно обезценихме труда на едни от най-важните хора в държавата. Днес за не малка част от обществото лекарите са продажници, които искат само да приберат стотинките без да ни излекуват, учителите са луди лелки, които трябва да търпят на бой и вербално насилие, полицаите са корумпираните дебеланковци, които дебнат зад храстите. Дотук е докарахме след близо 30 години преход, 30 години лъжи, демагогия, поръчкови медии, морален и нравствен упадък.

Принизяването на едни от най-благородните професии има само една единствена цел - в гражданите да не остане и капчица чувство за почтеност, дълг, съпричастие, разбиране, справедливост. Когато мразим всички и всичко някак по-лесно приемаме факта, че сме достигнали дъното.

На 5 юли всички полицаи в България излизат на национален протест. Исканията им са прости – добри ,нормални условия на труд ,облекчаване режима на чиновниците,увеличение на заплатите между 15-20%,промени в закона за МВР. Това е. Не се съмнявам, че ще се намери някой, който да каже: "Че и сегашните пари са им много". А какво да кажем ние с гайдите...? Дали обаче реално осъзнаваме на какво са подложени тези момчета и момичета?

- Ще издържите ли да работите по 10, а понякога 14 часа без почивка?

- Ще издържите ли да вадите трупове от изгорели коли или обесени в съмнителни сгради?

- Ще издържите ли да влезете в циганската махала само с един пистолет и палка?

- Ще издържите ли да се изправите срещу шайка наркодилъри?

- Ще издържите ли да ви се подиграват, плюят, обиждат и унижават ежедневно само, защото носите униформа?

- Ще издържите ли да видите как пускат на свобода убиец, който сте заловили?

- Ще издържите ли да гледате в очите педофил, който извършва злодеянията си без капка жал?

- Ще издържите ли да карате кола от средата на 20-и век, докато престъпниците профучават покрай вас с последен модел Мерцедес?

-Ще издържите ли да сте всеки ден на терен/улицата и чрез вашият труд да се храни и издържа цяла армия от чиновници -търтеи?

-Ще издържите ли....??

Аз - не, вие - не знам, но най -вероятно и вие -не!

Работата на полицаите е тежка. Не без причина през август 2016 г. имаше конкурс за попълване редиците на Столичната дирекция на вътрешните работи. Тогава не достигаха 119 полицаи. А колко са днес? Напливът не е огромен. Все повече млади хора се отказват от професията, защото вече няма нито престиж, нито възможности за развитие, нито достатъчно пари.

Още тогава униформените предупредиха, че скоро ще можем да отбележим успешното закриване на полицията поради липса на служители в нея. Никъде по света не се е случвало подобно нещо, но какво пък - България може да постави основите.

На 5 юли униформените ще се съберат, за да бранят правата си. Още сега Борисов каза, че няма да увеличи заплатите им, защото сме затънали с "проекта за АЕЦ Белене, фалита на КТБ и купуването на нови изтребители". Всички тези разходи, направени от самия Борисов, сега са причина да затегнем коланите... Премиерът дори не се замисля над възможността да разгледа проблем, да изслуша исканията на униформените. Той вече е взел решение. В типичния си стил на едноличен фараон-разпоредител на държавата нареди да се отпуснат 10 млн. лева за зимни униформи. „Парите на момчетата незабавно за униформи. Тук имат основание. Забързайте поръчките законно и прозрачно“, разпореди вождът. Сега се сетил да работи бързо. Но ченгетата не могат да се продадат за чифт кубинки и зимни дрехи през лятото. Това не е достатъчно. Замазването на очите няма да мине този път.

Тази седмица ченгетата излизат на протест. Време е не да ги плюем, а да ги подкрепим, да застанем до тях, защото след време те ще подкрепят нас...

 

Вижте и други материали по темата:

Криза за полицаи

Илия Кузманов: В МВР всеки работи за двама, а взима заплата за един (ВИДЕО)

Бойко Борисов към полицаите: Гонете бандитите денонощно

 

 


30595