Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

За ЦИК и за сбъркания принцип

За ЦИК и за сбъркания принципПак има дебати за Централната избирателна комисия /ЦИК/.

Когато преди пет години исках ЦИК да е от петима или най-много седмина, и то формирана на принципа на Съвета за електронни медии или на Конституционния съд с квоти на различните власти, имах предвид и тази ситуация: Малка ЦИК с по-голяма професионална администрация би имала по-голяма институционална памет. ЦИК-комисарите трябва да са мъдреците, които одобряват или не елементите на изборния процес, а не чиновниците, които поръчват бюлетините, смятат цената на машините, наемат залите за едно или друго. Да, всеки комисар може и да ръководи определена дейност от изборите.

Сега има 23-ма души, които освен с висококвалифицираната работа на комисари, се занимават и с техническата работа по организацията на изборите, поръчване на обучителни клипове и др. А това е разхищение на тяхната квалификация. По-добре е те да станат юридически съветници на ЦИК на хонорар, а самата ЦИК от 5 човека с по-голяма администрация да организира изборния процес от името държавата.

 

Сега държавата е дала изборите на концесия на партиите и те са си парчетосали изборния процес с квотното представителство в комисиите на различни нива. Сега искаме с машини да спрем фокусите на секционните комисии.

 

Партиите трябва да излязат от изборния процес и да стоят на еднакво разстояние от него, а не да го организират и управляват чрез партийни квоти в ЦИК и на всички нива надолу.

Тук конкретните хора нямат значение.

Сбъркан е принципът.

 

Автор: Стоил Стоилов

 

Източник: Dnevnik

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Теодор Славев: Хората в ЦИК стават заложници на депутатските прищевки

Депутат: Ако ЦИК продължи работа след края на мандата си, това ще взриви изборния процес

 Съставът на ЦИК може да продължи работа и след края на мандата си

 


89271