Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / За думите и делата н...
За думите и делата на Президента на Република България…

За думите и делата на Президента на Република България…Повече от две години, откакто настоящият Президент на РБ встъпи в длъжност, Гражданско движение „ДНЕС” прави серия от неуспешни опити за комуникация с т.нар. Обединител на нацията! 

С писмо от 01.02.2012 г. поискахме среща с Президента, за да обсъдим неотложни проблеми на българските гражданин, но отговор не последва. 

С второ писмо от 23.03.2012 г. подновихме поканата си към Президента, но резултатът бе среща с неговия секретар по вътрешна политика Милен Любенов. На въпросната среща предложихме осъществяването на гражданската инициатива „Попитай Президента“,свързана с публично заявеното от г-н Плевнелиев намерение да посещава периодично регионите в страната. Идеята ни беше по време тези пътувания да организираме съвместни мобилни приемни, в които гражданите да имат възможност да поставят вълнуващи ги въпроси, на които да получат съответните отговори от страна на Президентската институция. Близо две години по-късно „ДНЕС” продължава да очаква отговор от Президента! 

С две порени писма от 22.11.2013 г. и 20.12.2013 г. за пореден път поискахме среща – този път във връзка с инициираната от „ДНЕС” Гражданска доктрина „Единна България“. Основна цел на инициативата е постигане на национално съгласие по максимален брой приоритетни въпроси, вълнуващи гражданите на страната, чийто президент-обединител би следвало да е г-н Плевнелиев. Чрез кратък и изцяло формален отговор едва на второто писмо получихме висше благоволение да се срещнем отново със секретаря Милен Любенов, което ни навежда на мисълта, че г-н Любенов е поел изцяло президентските функции във връзка с така шумно промоцирания диалог с гражданското общество. Не помним, обаче, кога г-н Любенов се е явявал на избори за Президент и кога е бил избран за такъв. 

В поредно писмо (от 29.01.2014 г.) припомнихме на г-н Президента за двугодишното му мълчание и демонстративно игнориране на комуникацията с гражданите в лицето на „ДНЕС”, при все че през цялото това време той не спря да изрича като мантри думите „диалог”, „граждани”, „обединение” и т.н., и т.н. 

„Съдете ги по делата, не по думите”, е казано в Светото писание, но очевидно г-н Президентът е забравил този Божи завет! И отново не отговори! Всъщност, отговори ни шефът на кабинета Му – Е. Захариева, която ни информира, че „на този етап натоварената програма на Държавния глава не позволява да обсъди лично с Вас поставените в писмото Ви въпроси” и ни предложи среща със секретаря по връзки с гражданското общество Румяна Коларова – поредният президентски клонинг, призван да Го пази от контакти с гражданското общество. 

Равносметката:

 • 5 писма на „ДНЕС”,
 • 3 формални отговора от Президентството,
 • 1 среща с президентския клонинг Милен Любенов,
 • 0 срещи с Президента-Обединител! 

Това е нашата равносметка и тя е доста по-различна от обявената на сайта на Президентството, където четем: 

Очевидно, г-н Обединителят на нацията живее в някаква паралелна реалност, различна от тази, която обитават останалите граждани на Република България.Същите тези граждани вече трета година чакат г-н Плевнелиев да покаже на дела, а не на думи, че е Президент на всички българи, че е истински загрижен за развитието на страната и за обединението на обществото около базови национални приоритети. 

Две години българските граждани чакат и слушат – чакат дела и слушат думи, думи, думи… 

А г-н Президентът отчита изпълнение на предизборни обещания… 

Ако съдим по отчетеното, вратите на Президентството са широко отворени за гражданското общество, а то (Президентството) се е утвърдило като „център на обществен дебат” и се е превърнало в „стратегически център за задаване на приоритети за дългосрочно развитие на България”. Пак от отчетеното би следвало да разбираме, че г-н Президентът не е спрял да посещава регионите и е организирал „мобилни приемни” за директен контакт с хората (изумително съвпадение с идеята на „ДНЕС”, за която още чакаме отговор!). 

Вероятно в паралелната житейска реалност на г-н Президента има едно друго гражданско общество и едни други граждански организации, различни от съществуващите в нашата реалност. В реалността на г-н Президента има правилни и неправилни граждански структури, правилни и неправилни граждани, правилни и неправилни проблеми, правилни и неправилни послания. 

Очевидно, „ДНЕС” попада в графа „неправилни” организации, вероятно защото не се финансира от чужди фондации и не обслужва интересите на приятелския кръг на г-н Обединителя. Вероятно сме си заслужили мястото в графа „неправилни”, защото винаги сме били само и единствено на страната на гражданите и никога на страната на една или друга политическа сила, една или друга корпорация, една или друга управленска структура или фигура.

За разлика от г-н Президента, „ДНЕС” не само говори, но и действа: 

 • През 2010 г. „ДНЕС” беше първата организация, събрала повече от 700 000 участници в национална подписка срещу произвола на монополите, внесена в Народното събрание, но така и не получила необходимото, изисквано по закон внимание от страна на властта, за премахване на посочените потребителски проблеми.
 • Именно „ДНЕС” бе първата неправителствена организация в България, която създаде мрежа от граждански приемни в цялата страна, където адвокати-доброволци оказват безвъзмездна правна помощ на хиляди граждани, чиито конституционни свободи и потребителски права са нарушени. Благодарение на дългогодишната практика на приемните са заведени над 1200 дела, като повече от половината вече са приключили в полза на гражданите.
 • Съвместно с Комисията за защита на потребителите и с Комисията за регулиране на съобщенията, „ДНЕС” организира „мобилни приемни” по региони с цел пряк диалог с гражданите по проблеми, свързани с взаимоотношенията им с доставчици на монополни услуги;
  • „ДНЕС” инициира и проведе подписки по проблемите на „Софийска вода” и Синя зона в София;
  • „ДНЕС” е единствената неправителствена организация у нас, която прави мониторинг на местната власт, с цел повишаване на ефективността на диалога между гражданите и администрацията на местно ниво;
  • „ДНЕС” осъществява активна съвместна работа с кметовете на населени места с цел разрешаване на конкретни проблеми на гражданите и общините (ще припомним последните няколко случая в Сливен, Карлово, Ловеч, Кърджали, по които има реално развитие);
   • Сред ключовите дейности на движението е доброволческата инициатива в помощ на хора с увреждания „ДНЕС помага“ – за равен достъп до градска и социална среда;
   • Всяка година „ДНЕС” връчва годишните награди „ВИДКО“ на граждани и неправителствени организации със заслуги за развитието на обществото.
   • Друга станала вече традиционна инициатива на „ДНЕС” е подписването на споразумения преди избори „За политическа почтеност и толерантност“.

Вероятно всичко изброено дотук, а и много неспоменати дейности на „ДНЕС” изглеждат маргинални в очите на маргиналния ни Президент, след като повече от две години той не можа да вмести в изключително натоварената си програма време за среща с представители на движението. 

Явно диалогът с гражданите е твърде натоварващо занимание за г-н Президента и той предпочита да го води задочно – чрез неадекватни медийни изяви или чрез чиновниците си. Така г-н Плевнелиев разбира ролята си на Обединител на нацията, но не така я разбираме ние! 

Крехката надежда, че обитателят на Дондуков 2 ще промени стила си на общуване с гражданите и техните структури, изчезва с всеки изминал ден, а времето до края на безплодния му мандат изтича все по-бързо. Любопитно е дали г-н Президентът си дава сметка за това и дали изобщо има намерение да си спомни от кого и за какво е избран.


514