Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / За еленови рога може...
За еленови рога може..., за винетка – не..., а не е ли време да се обединим...?

За еленови рога може..., за винетка – не..., а не е ли време да се обединим...?Коментар на Благой Българанов 
Позицията на автора отразява гледната точка на "ДНЕС"

 

Българите много обичаме да мрънкаме, да се оплакваме и да псуваме. Мрънкаме срещу времето, мрънкаме срещу заплатите, мрънкаме срещу съседа, срещу жената, срещу политиците... Едва ли има нещо, срещу което да не се намери причина за мрънкане. Обичаме да седнем на чаша ракия и салатка и да философстваме за живота. Когато стане въпрос за действия обаче, никакви ни няма.

Годините на прехода изкривиха ценностната ни система и начина на мислене и за жалост малко са българите, които са готови да се борят за промяна, за това което искат, за подобряване на живота. По-лесно е да псуваме и да се оплакваме на маса, но не и да скочим и да променим правилата. 45 години страх и репресии, 27 години нищета, бедност и лъжи са си свършили работата. Живеем в ужас, че ако понечим да направим нещо, ще получим огромен шамар, който няма да може да преживеем.

За рога може, но за винетка – не!

Знаете ли, че цената на еленски рога и червен нос за автомобил варира между 25 до 40 лева. Напоследък стана модерно около Коледа и Нова година лъскави и не дотам лъскави коли да бъдат дегизирани като елените на добрия белобрад старец. Без съмнение рогата и носът създават празнично настроение и ни карат да се усмихваме. Никой не протестира срещу тази странна украса и не се гневи. Но да се замислим тогава защо протестираме срещу цената на винетките. Годишният стикер струва 97 лв., месечният - 30 лв., а седмичният - 15 лв.  Или почти колкото 3 чифта рога и нос. За разлика от украсата обаче винетката ще ни служи цяла година. Освен това парите трябва да отидат за поддържане на пътища, за строеж на нови магистрали. Къде в Европа колите пътуват безплатно? Таксите там се увеличават с всяка измината година и няма мърдане. Така е редно – ако ползваш нещо, което не е твое, ще плащаш. И няма нищо лошо, защото това са основни принципи в икономиката.

Друг е въпросът дали парите, които даваме за винетки отиват именно по предназначение или попадат в някой джоб. Примерите с огромни дупки по магистралите и второкласните пътища са безчет. Защо обаче не протестираме срещу разходването на средства, а надигаме глас само срещу мисълта, че трябва да платим за винетка?

За разлика от много европейци ние не сме свикнали да вадим пари от джоба си, а ако пък ни накарат, псуваме и ругаем до небесата. Не насочваме усилията и гнева си към онези, които не си вършат работата, а се чудим какъв начин да измислим, за да се скатаем... През последните 27 години така сме свикнали да ни лъжат, мамят и да ни се подиграват, че чувството за справедливост и желанието за промяна се е притъпило напълно. ГОТОВИ  ли сме да се надигнем като вълна и да потърсим сметка на тези, които унищожиха цяло едно поколение. ГОТОВИ  ли сме да променим начина си на мислене, ценностите си, поведението си в името на по-добър живот и то не само на приказки, но и на дела? Трудно е да се каже.

Народът се влияе от своите лидери. А когато те крадат, мамят и лъжат безогледно, то какво остава за нас – обикновените хора? Законът е врата в полето, най-добре да я заобиколим, казват ербапите.

Системата така ни е смачкала, че единственото, на което сме способни е да я псуваме. Трябва ли обаче това да продължава?

Две съществени неща трябва да се променят в общественото съзнание и поведение, ако искаме по-добър живот в бъдеще. От една страна трябва да свикнем, че законите не трябва да се нарушават, колкото и несъвършени да са те, а от друга – няма кой да ни оправи бакиите освен ние самите. Само обединената сила на народа може да промени системата изцяло, колкото и прогнила и разрушена да е тя. Но не на маса, не сред съседите – а на улицата, пред институциите – там, където може да поискаме сметка на тези, които ни управляват. И така не веднъж, а непрекъснато, защото властта трябва да се научи, че ние сме техните работодатели и никой друг.

И така, хайде ДА СЕ ПРОМЕНИМ, ДА СЕ ОБЕДИНИМ и единни да поискаме да променим най-накрая България и живота ни, иначе  наистина ни очакват не само още 27 години нищета, но поне още 127.....

 

Виж и статиите по темата:

Представиха винетките за 2017-а, цените им остават непроменени (СНИМКИ/ВИДЕО)

От 2017 г. срокът на валидност на годишните винетки се променя


20349