Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / За еврошефството: "Т...
За еврошефството:

За еврошефството: "Тапи" и спряло метро! И бонус - ще ги знаем по-раноЕвропейското председателство на България идва с предупреждение за задръствания по основни булеварди в София. Властта обаче обещава на столичани да ги предупреждава един ден предварително.

Сред плановете на властта е в определени периоди да затваря цели пътни артерии, например от летището до НДК.

"Това е бул. "Брюксел", "Цариградско шосе", "България", там ще има усилени мерки за сигурност. Около самия НДК също ще има по-засилени мерки за сигурност, но това не означава, че ще бъде спрян достъпът изцяло до него и прилежащата му територия", обясни зам.-вътрешният министър Красимир Ципов, цитиран от "Монитор".

Единствено при извънредни ситуации може да се наложи да бъде спряно метрото в подлеза на двореца. Всичко това ще бъде "гарнирано" със засилено полицейско присъствие и проверки.

"Изградили сме нашите системи и на територията на НДК и на парка около него. Ще има входове и скенери, на които ще бъдат осъществявани съответните проверки. Достъпът до сградата на НДК ще се осъществява през т.нар. акредитационна система", каза още Ципов.

Той обясни, че участниците ще се регистрират и ще получават бадж, с който ще имат право на достъп и движение през различните нива на сградата.

"Когато има по-голямо мероприятие, ще направим необходимото най-късно на предходния ден да уведомим през медиите всички граждани на столицата какво предстои, какви мерки за сигурност ще бъдат предприети, какви ограничения в придвижването са възможни", обясни полицейският шеф.

За да се осигури безопасността на всички форуми в София, МВР ще работи заедно със Столичната община. Между двете институции постоянно ще се обменя информация.

Заложена е и директна връзка на охранителни камери.

Основните маршрути за придвижване на делегатите ще са от летището до НДК, София Тех Парк и хотелите, в които ще се настанят депутатите. По тези трасета движението може да бъде ограничавано или затруднено. Най-сериозна ще е охраната около НДК, където ще се провеждат заседанията. Там в охраната може да се включи и жандармерия, а влизането на граждани в зоната за сигурност ще бъде на специален режим.
 

По публикацията работи: Вера К. Александрова

Прочети още на: https://www.dnes.bg/sofia/2017/12/07/za-evroshefstvoto-tapi-i-sprialo-metro-i-bonus-shte-gi-znaem-po-rano.361536