Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

За гнева на Борисов и смъртта на думите

За гнева на Борисов и смъртта на думитеПремиерът Борисов между вътрешния министър Валентин Радев (вляво) и главния прокурор Сотир Цацаров

Image result for Boyko Borissov

"Ние като морален жест приехме оставката на здравния министър Николай Петров, в същото време в парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик, хора, които са купували гласове, и то от затворници, хора, които наричат българите дебили."


Цитирам цялото изречение на премиера Бойко Борисов, защото искам да ми вярвате, че съм овладяла още снощи - като го чух - смайването си от думите му, че в парламента има субекти "замесени с наркотрафик". За депутати, купували гласове, знаех, макар и да не ми е известно да са купували от затворници, и то не за един само депутат зная. А този, който нарече българите дебили, пък е съвсем известен, като най-прясно изявил се. Значи


остават наркотрафикантите


Сутринта рано прещраках сутрешните блокове, очаквах лавина от питания, чудене и коментари. Чувам само вяло споменаване, никакво задълбочаване и проучване за наркотрафикантите в парламента. В редакцията се хвърлих на вестниците: нито едно заглавие на първа страница за наркотрафикантското изявление на Борисов. Тук-там из вътрешните страници е споменато в подзаглавие, но някак свенливо, от немай-къде.


Всичко, което трябва да знаете за:Третият кабинет "Борисов" (100)

И се замислих. Държава, в която министър-председател да заяви, че в парламента има "замесени с наркотрафик" и това да не е под главата на всички вестници; и да не стане първа новина във всички емисии; и да не се е сезирала прокуратурата с изявление на говорителя на главния прокурор; и да не са се нажежили до червено телефоните на ДАНС и всевъзможните спецслужби от въртенето на медиите, които искат информация...


Такава държава, простете, не е нищо повече от територия /по Комарницки/ на изпразнените думи, които вече не означават нищо. Впрочем показват поне нещо, и то е, че Борисов напоследък не може да удържа гнева си, когато го предизвика... Корнелия Нинова (цитатът е в отговор на въпрос как ще отговори на лидера на БСП, че е страхливец).


Имаме премиер, който не носи отговорност за нищо от всичко, което казва


Именно тази безотговорност на говоренето, което не предизвиква реакция на институциите, превръща нас, българите в маса, за която думите на властника са звуци без съдържание. Раздвижване на въздуха. И медиите го знаят. И защото го знаят - спестяват скандалното му изявление. Помните ли как през юни 2014 г-н Борисов ни съобщи, че "искат да го арестуват, за да го убият в ареста"? Замислям се какво ли щеше да предизвика такова изявление в нормална държава... В България не му обърнахме внимание. Тук думите служат за пропагандни замашки.


С други думи: Най-личният субект на най-високата власт - министър-председателят, просто си говори, за да натрие носа на някого - по собствената му представа за отмъщение. Но безотговорното говорене не никак безобидно - разболява мозъците ни, превръща ни в маса, която или не чува, или псува, но думите във всички случаи са само паразитен фон на живота ни.


Словото, особено критичното, вече не струва нищо, то е обезсмислено тотално. И заслугата на Бойко Борисов е огромна, направо неоценима.

 

 

Източник: http://www.dnevnik.bg/