Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / За нас боклука..., з...
За нас боклука..., за общинари и управници – милионите!

За нас боклука..., за общинари и управници – милионите!Позиция на Митана Виденова – еколог, доброволец от референдума, гр. Добрич

Столичната община задейства процедурата за получаването на 67 млн. евро заем от Европейската инвестиционна банка за проект на "Топлофикация“ – София.

Новият проект на г-жа Фандъкова е с гръмкото име "Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък". Става въпрос за производство на твърдо гориво от боклук, или т.нар. RDF - Refuse Derived Fuel.

Всичко това се случва в момент, в който Столична община води "гладиаторска" битка със замърсения въздух и най-вече с фините прахови частици. "ГРАНДИОЗНИТЕ" мерки, които се взимат, за да могат обикновените граждани, а  покрай тях и знатните гости за Европредседателството да дишат чист въздух отиват на вятъра, а крайният ефект от всичките мерки е просто никакъв.

Г-жа Фандъкова  реши, че в „зелена“ София, е мястото и моментът да се вдигне... скъп комин. "Най-радостното" за гражданите е, че той ще бъде почти до Парламента – на площадката на ТЕЦ – София. Т.е почти в центъра. Да ни е честито!

И сега следват „най-хубавите“ факти от поредното управленско безумие.

- Инсталацията за изгаряне на отпадъци е замислена в далечната 2007 г., но вече през 2018 г. тя е не само морално остаряла, но и противоречаща на тенденциите в практиката и законодателството на европейско ниво. В Европа рециклират, а не горят.

- След изгарянето на отпадъците остават над 25% (36 000 тона годишно) пепел и шлака, които трябва да бъдат депонирани. Част от тази пепел (22 тона на ден) е токсична и трябва да се депонира чак в Германия;

- Изгарянето на отпадъци ще бъде нов постоянен източник на фини и ултрафини прахови частици, диоксини, фурани и други замърсители. Фините прахови частици ще са 13 тона;

- Целият този проект ще струва  157 млн. евро без ДДС, като заемът, който общината ще  изтегли от Европейската инвестиционна банка, е за 67 млн. евро. Експлоатационният живот на инсталацията е 26 години - само 7 години след изплащането на заема.

Какво излиза? Управляващите са планирали отдавна поредната далавера, която освен всичко ще ни трови и ежеминутно. И докато Данчето Фандъкова обикаля потайностите на града да събира стари гуми и да загражда „сини зони“ новото "коминче" ще бълва тонове прахови частици – равняващи се на 90 000 допълнителни коли на ден в столицата. Това сочи проучване на Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.

Това си е геноцид. Но както се знае в Столичната община и ГЕРБ демагогията и лъжата ги нямат за нищо. В случая лъжата е произнесена от зам.-кметът по екологията Йоана Христова. Както не се съмнява никой, спазена е линията на Партията – да се лъже нагло и същевременно убедително. Според Христова инсталацията годишно ще отделя много по-малко диоксини, отколкото отделя за 24 часа една скара на ресторант...

И какво се получава в края на краищата? От „Московска“ 33 не само, че ще ни уморят, но преди това и съвсем ще обеднеем. Предвижда се общината да подпише споразумение с "Топлофикация", която по неясно какъв механизъм да превежда в общинския бюджет средствата за изплащане на кредита от 67 млн.евро...?!?

Ако не беше всичко това доста катастрофично, щеше да е тъжно-смешно, защото самата „Топлофикация“ е затънала в огромни дългове. Към   31.12.2016 г. натрупаните загуби на дружеството са  в размер на 336 634 хиляди лева!!!

Ей ти на! Ние ще плащаме 67 млн.евро, които някой някъде иска от тях част да усвои!

Ще ги плащаме, защото „Топлофикация“ е монопол и заради това не ѝ остава нищо друго, освен да вдигне чувствително сметките за парно. Според експерти това може да е с до 30%. Покрай това има обаче и още една лоша новина - общината ни гласи и скок на данък смет! С колко - предстои да разберем.

И докато любимата на Бойко кметица с традиционно благата си усмивка ни представя проекта за 30 годишното ни предстоящо доотравяне, в партията доволно потриват ръчички. Явно системата за облагодетелстване е измислена, защото администрацията и до ден днешен не предоставя изследвания и анализи, относно икономическата, социалната и екологичната необходимост и рентабилност от изгарянето на новата система за изгарянето на отпадъците. И следва порой от въпроси, на които няма отговор:

- Колко  ще струва?

- Кой ще я построи?

- Кой ще извозва токсичната пепел до Германия?

- Колко ще струва самата поддръжка на инсталацията, смяната на филтри?

- Колко ще струват курсовете на камионите, които ще пренасят боклука от с. Яна до ТЕЦ- София?

И още, и още, а до момента няма каквато и да било публична информация за този скъп мега проект! Подозрително нали?

Ефективно оползотворяване на боклука в София или нова далавера за 67 млн. евро или... пък пак за  пореден път ни правят на идиоти?!

Метафорично или не боклукът е тясно свързан с Бойко Борисов. Още в началото на 2009-та като кмет на София остави столицата да потъне в бали боклук и това за малко не му коства креслото на  „Московска“. Стигна се дотам, че представители на сметосъбиращите фирми дойдоха пред общината с черни чували, на които пише ГЕРБ. Доста години минаха оттогава и Бойко Борисов се поочука, разви, понаучи се на доста номерца и вече  към днешна дата е на принципа "Боклукът за едни е съкровище за други“!

Или колкото повече боклуци, толкова повече пари за избори и по разни близки фирми и техните джобове. А иначе усмихнатата марионетка на Бойко може да ни свали от колите, да ни даде по едно „зелено билетче“ и да ни прати... по нова здравна пътека! И така щем не щем ще видим новия мега проект на София и неговия супер комин.

Е, наистина е време е да поочистим боклука!

 

Вижте и други материали по темата:

Заем за €67 млн. и проект за горене на отпадъци скара Столична община с десни и зелени

Софийският боклук скара общинарите от БПС и ГЕРБ

София най-сетне се сдоби със завод за боклук

 

 

 


54619