Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Зад широк гръб* >> П...
Зад широк гръб* >> Пеевски не e в конфликт на интереси според антикорупционната комисия

Зад широк гръб* >> Пеевски не e в конфликт на интереси според антикорупционната комисия"Или е най-проверяван и чист, или има най-добрите адвокати и счетоводители", заяви шефът на КПКОНПИ

Антикорупционната комисия не е открила конфликт на интереси на депутата от ДПС и издател Делян Пеевски, съобщи председателят й Пламен Георгиев на пресконференция преди малко. "Или Пеевски е най-проверяван и чист, или има най-добрите адвокати и счетоводители", обяви Георгиев.

Срещу депутата беше подаден сигнал по повод авторството му на проект за промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, внесен от него и Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева от ДПС. С него се разширява кръгът на изданията, които са длъжни да декларират действителния си собственик всеки януари. Добавят се онлайн изданията, радиа, телевизии и информационни агенции. 

Това задължение съществува от години за собствениците на печатни медии и именно Пеевски е един от собствениците, които дълго не се съобразяваха с изискването. Депутатът се появи официално като собственик на част от акциите на вестниците "Телеграф", "Монитор", "Политика" едва през 2015 г., въпреки че дълго преди това говореше за "моите медии". Дотогава акциите се водеха на името на майка му Ирена Кръстева.  В проекта се предлага и създаване на регистър на разпространителите. 

"Черешката на тортата" е желанието на Пеевски всяка медия да е длъжна да разкрива "всяко получено финансиране в предходната календарна година, неговия размер и основание, както и данни за лицето, предоставило финансирането" - информация, която в момента е в кръга на търговската тайна.  Като собственик на медии депутатът от ДПС е задължен от парламентарния правилник да декларира частен интерес при внасянето, разглеждането и гласуването на медийния законопроект.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:http://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Внимание! Милицията идва!

Моралът – не го търсете ТУК

Къде отива Пеевски?

За политиците с любов

Оставете пишман-депутатите на мира!

Кого заблуждавате с този вот?

Целувката на приятелството - ГЕРБ-ДПС и БСП като декор

Светът е голям и Марешки го дебнат отвсякъде, най-вече бате Бойко