Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Захариева: Темата за...
Захариева: Темата за Западните Балкани присъства на почти всяка среща на НАТО и ЕС

Захариева: Темата за Западните Балкани присъства на почти всяка среща на НАТО и ЕСТемата за Западните Балкани присъства буквално почти във всяка среща на НАТО и ЕС. Потвърдихме днес стратегическата важност на региона за сигурността не само на Европа. Подкрепихме Република Македония за бъдещо членство. Всички изразихме надежда да приключи процедурата по договора, за да може Македония да стане пълноправен член на НАТО, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева, цитирана от БТА.

Успяхме да постигнем съгласие за активизиране на годишната национална програма за Босна и Херцеговина. Много се надяваме това да даде тласък на новото правителство за осъществяването на истинските реформи, които са важни преди всичко за стабилността, просперитета, демокрацията, за гражданите, добави тя.

Изразихме притеснение от напрежението, което забелязваме между Белград и Прищина, и надежда за нормализиране на диалога, посочи Захариева след края на двудневното заседание на външните министри от НАТО в Брюксел. По нейните думи има почва за оптимизъм, че е възможно решение на този все още открит въпрос на Балканите

 

Източник: https://www.24chasa.bg/

 

 

 


83233