Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Законът за хората с ...
Законът за хората с увреждания се отлага

Законът за хората с увреждания се отлагаНационалният съвет за интеграция на хората с увреждания не е одобрил варианта на Закон за хората с увреждания, направен след приключването на общественото обсъждане и отразяване на бележките на всички институции. Всички организации са били против законопроекта, включително и националнопредставителните.

Това съобщиха социалният министър Бисер Петков и омбудсманът Мая Манолова след приключване на заседанието на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, информира БТА.

Утре  Майките на деца с увреждания вдигат национален протест.

Единодушно е решението на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания да бъде отложено разискването с цел да се постигне съгласие, каза министър Петков. По думите му той също подкрепя подобно искане, защото за него подкрепата на специализирания орган - Националния съвет за интеграция на хората с увреждания за този закон, е много важна. 

Омбудсманът Мая Манолова заяви по темата, че иска ангажимент, че обещаните 150 милиона лева от правителството и лично от премиера , ще бъдат осигурени по бюджета на МТСП в рамките на новата бюджетна процедура и ще бъдат ползвани за финансова помощ и лична помощ, каквато е била първоначалната договорка. По думите на Манолова това трябва да се случи, независимо от забавянето на работата по законопроекта. Хората с увреждания ще си търсят тези 150 милиона лева като нещо обещано лично от премиера, заяви омбудсманът.

Ангажиментът, поет към протестиращите майки, беше този законопроект да бъде готов в началото на октомври, за да се разглежда със Закона за държавния бюджет. Това все още е постижимо, ще продължим да работим и ще се опитаме на следващото заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания през другата седмица да предложим законопроект, който да получи подкрепата на преобладаващата част, каза министър Петков.


Занапред ще работим за отстояване на някои от предложенията в законопроекта, които бяха част от общественото обсъждане, но не получиха подкрепа от становищата на различни министерства - двата фонда, които бяха предвидени да се създадат като целеви за финансиране на дейности - единият за осигуряване на заетост на хората с увреждания, а другият за достъпна среда, уточни Бисер Петков.


Съобразихме се с ключови становища, включително и на Министерството на финансите, защото един законопроект, за да бъде подкрепен от МС, трябва да има подкрепата на всички министерства, още повече, когато е законопроект, който изисква значителни финансови ресурси, каза социалният министър. Министерството на финансите не е одобрило финансовата обосновка на законопроекта. В новата финансова обосновка ще бъдат отразени бележките на ведомството. МФ не подкрепя и създаването на двата фонда, поставя се въпрос за по-добра аргументация и финансова обосновка на Центровете за защитена заетост, иска се и по-добро обосноваване на финансовата подкрепа, обвързана с линията на бедност.


Потвърждавам ангажиментът, поет в началото на лятото, че за следващата година средствата в бюджета за политиките за хората с увреждания ще бъдат увеличени със 150 милиона лева, каза министър Петков. По думите му спорът е как да се разпределят тези средства, за които част от участниците в днешния дебат също са констатирали, че не са достатъчни, за да се постигне всичко необходимо.

 

Източник: https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:  

Вера Иванова от "Системата ни УБИВА " при Слави Трифонов: На 2 октомври, вторник от 17.30ч. пред Парламента да се обединим и възстановим справедливостта! Да се преборим за правата и свободата си! 

Гражданско движение "ДНЕС":ЗАЕДНО да сменим Системата! 

"Системата ни убива": Не ви ли омръзна да ни ограбват

Системата ни УБИВА - Системата е блокирала

ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ "ДНЕС": БЕЗУСЛОВНО ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ!

Гражданско движение "ДНЕС": ДА ПОДКРЕПИМ БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ

Родителите на деца с увреждания: Не ни убивайте мъчително

Майка към Бойко Борисов и всички останали мизерници: Системата се прави с 5 млн. на площадите и с бой... бой

Протест „Оставка, съд и смяна на системата“

Протестираща майка: Тази зима отново ще умрат хиляди хора с увреждания от глад


77584