Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Законът за личната п...
Законът за личната помощ влиза в пленарна зала на второ четене

Законът за личната помощ влиза в пленарна зала на второ четенеАко днес депутатите приемат закона, каквато е и договорката между протестиращите родители на деца с увреждания и управляващите, майките заявиха, че ще махнат палатковия лагер пред НС.

Те обаче посочиха също така, че лагерът само ще бъде преместен пред сградата на Министерството на здравеопазването. Протестът им няма да бъде прекратен поради все още съществуващите притеснения, произхождащи от проблемите с медицинската експертиза.


Законът за личната помощ предвижда създаването на механизъм за предоставяне на лична помощ на основата на индивидуална оценка на потребностите и дава възможност на потребителите да участват в избора на личен асистент.

Все още обаче не е ясно какъв ще бъде размерът на заплащането на асистентите. 

Майките настояват в тригодишен период сумата да достигне стойността на една и половина минимална работна заплата, но от социалното ведомство изразяват опасения, че изискуемият финансов ресурс ще е твърде голям.

 

Източник: https://frognews.bg


ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:  

Вера Иванова за приемането на законопроекта за личната помощ в комисия: Това е огромна крачка напред и тя трябва да продължи в тази посока

След години битки, властта и депутатите клекнаха! >> Парламентът прие първия от законите за хората с увреждания

Майките от "Системата ни УБИВА" местят палатките пред здравното министерство

Депутатите въведоха работни квоти за наемане на хора с увреждания

 

 

 

 

 

83265