Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Заместник-посланикът...
Заместник-посланикът на Американското посолство в София - господин Брайън Далтън, приветства Движение „ДНЕС“ за старта на Националната доброволческа инициатива „ДНЕС помага“

Заместник-посланикът на Американското посолство в София - господин Брайън Далтън, приветства Движение „ДНЕС“ за старта на Националната доброволческа инициатива „ДНЕС помага“Гражданско движение „ДНЕС“ даде официален старт на 12.12.2012г. на Националната доброволческа инициатива „ДНЕС помага“ в помощ на трудноподвижни и самотни възрастни хора и граждани с физически и зрителни увреждания. До момента 1000 доброволци са се включили в 120 общини в цялата страна, обявиха Анжелика Цокова и Петър Лазаров от „ДНЕС“. Инициативата ще продължи до 01.04.2013г., като при реализация на поставените цели „ДНЕС“ възнамерява да продължи да осъществява доброволческата помощ в подкрепа на затруднените гражданите и през цялата следваща година. На официалното откриване във Военния клуб специален гост беше господин Брайън Далтън, Заместник-посланик на Американското посолство в София, който приветства участниците. По-долу публикуваме пълния текст на речта му.

 

Реч на господин Брайън Далтън

по повод старта на Националната доброволческа инициатива

„ДНЕС помага“

 

 

Благодаря и Добро утро на всички!

 

Благодаря на г-н Лазаров и Движение „ДНЕС“ за възможността да участвам в анонсирането на тази Национална доброволческа кампания в полза на хората с увреждания.


Току що отбелязахме Международния ден на човешките права – в понеделник, а предния понеделник беше Международния ден на хората с увреждания. Въпреки че тези дни са през декември, отстояването на свободата и правата на човека са наша ежедневна отговорност. Преди няколко месеца Държавният секретар Клинтън заяви следното: „Всички хора по света имат правото на продуктивен живот, без дискриминация и с равен достъп до всички възможности, включително и хората с увреждания“. Но и вие и аз знаем, че прекалено често и на твърде много места тези права се нарушават, поради предразсъдъци, дискриминация, безразличие, невежество и бездействие.


Много хора с увреждания са скрити и изолирани от семействата си и обществото, заради страхове, притеснения и стигма. Тогава те могат да станат жертва на трафик и експлоатация от страна на онези, които не зачитат тяхната човешка същност. Те са изправени всеки ден пред физически, юридически и социални прегради, които им пречат да работят или да учат. Това е обида срещу нашата обща човечност, но също така спъва икономическото развитие и разкъсва тъканта на обществото. Така каза госпожа Клинтън.


Няма нищо по-ясно за мен от това, че хората с увреждания заслужават равен достъп и възможности в обществото. В САЩ, ние, сме изградили достъпна среда, достъпни автобуси и влакове, скосени тротоари, улични рампи. Ако се замислим кои всъщност са хората, които ги използват, това не са само хората с видими увреждания, това са и родители с детски колички, хората с пазарски колички, възрастни хора. Трансформацията на физическата среда в САЩ наистина даде възможност на много повече хора да излязат от домовете си и да се включват в живота. Когато хората се включват по-активно, те харчат повече средства, което пък кара бизнеса в Америка малко по малко да започва да насочва своите пазарни стратегии към хората с увреждания и семействата, тъй като по този начин парите се връщат в обществото. В САЩ има около 52 млн. хора с увреждания и трябва да приемем, че до всеки един човек с увреждания стои поне още един човек с важна роля в неговия живот. Така ефектът се мултиплицира, заради това че има изградена достъпна среда за хората с увреждания.


Доколкото съм информиран стартиращата днес доброволческа кампания ще протече в 120 общини, като вече са се записали 1000 доброволци. От днес насетне се надявам, че този брой само ще нараства.


В САЩ почти всеки по едно или друго време е бил доброволец. В който и да е ден, има милион американци, които отдават своето време и способности в полза на своето общество чрез полагането на доброволен труд. Доброволчеството е толкова разпространено, че може да се види ежедневно във всяка сфера на живота. Когато започвате своята доброволческа дейност, мисля, че някои от вас ще открият такива големи проблеми, които дори и с огромни усилия могат да бъдат променени съвсем малко. Може да се окаже, че усилията ви помагат само на един човек или само на една улица в квартала. Точно това обаче са усилията, които имат най-голямо значение - точно тази борба и фактът, че е било трудно, че си постигнал нещо не само за другите, но и за себе си.


Президентът Обама казва: „В крайна сметка да си служим е това, което ни сплотява и ни сближава с нашите общности и нашата страна по един неповторим начин. Точно така ставаме по-пълноценни американци“.


Надявам се, че същото отношение е валидно и тук, че да дадеш от себе си без отплата и да отделиш време и енергия и фантазия, за да помогнеш на онези, които не могат да си помогнат сами, ви кара да се чувствате повече българи.


 

Благодаря за вниманието!