Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Започва ден 8 на про...
Започва ден 8 на протестите срещу кабинета ”Борисов 3

Започва ден 8 на протестите срещу кабинета ”Борисов 3"Начало на антиправителствените протести. Това е осмият пореден ден, в който демонстрантите ще поискат оставката на кабинета "Борисов 3". Настояванията са и за оставката на главния прокурор Иван Гешев. Очаква се днес да са най-големите протести от началото на гражданското недоволство. Заявката е за огромна национална стачка в цялата страна.

Продължава да се разгаря масовото напрежение срещу кабинета “Борисов 3”. Вчера демонстрации имаше в почти всички областни градове в страната. Очаква се днес ситуацията да бъде същата, като заявката е за най-големият протест до този момент. 

ФрогНюз припомня, че в хода на вчерашните демонстрации премиерът Борисов обяви, че ще поиска оставките на трима министри - Владислав Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). Днес обаче, след коалиционен съвет с патриотите, бе взето решението ремонти в управлението да има след вота на недоверие, внесен от левицата. Правителството категорично отказва да подаде оставка. 

Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на САЩ и Франция у нас. В подкрепа на демократичното право на мирно протестиране излязоха и от Европейската комисия. САЩ пък обявиха вчера, че спират газовите проекти у нас. 

Припомняме още, че недоволството избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган. Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово ходене на охраняем плаж” - хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче вече бяха симпатизанти на ДПС, пристигнали в района още предишната вечер. Имаше предупреждения за избухване на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията. 

Протестите в столицата пък продължават вече осми пореден ден. Десетки хиляди граждани се събират на площада пред сградата на Министерския съвет. Основните им искания продължават да са оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. 

Демонстрации има освен у нас, и в чужбина. Днес стана ясно, че българи в Брюксел също са излязли на мирен протест в подкрепа на демонстрациите. Преди няколко дни стана ясно, че протести са се разразили и в Лондон, Ирландия и Прага. 

Снимка: Джесика Вълчева

Източник: https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Ден 8: Протестите за О-С-Т-А-В-К-А на Борисов и предсрочни избори продължават!!! Днес от 18 ч. всички ЗАЕДНО пред Президентството! ДА ЗАЩИТИМ ДЕМОКРАЦИЯТА!

Този протест не е социален. Не е дори политически. Морален е

10 причини за незабавна оставка на целия кабинет

Манолова: Цялата пирамида на еднолична и олигархична власт на Борисов ще се разпадне с оставката му

В опит за собственото си спасение Борисов е готов и през трупове да мине! >> Премиерът поиска оставките на Горанов, Маринов и Караниколов

Президентът: Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта. Оставка!

 


 


130698