Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Защо „ДНЕС” участва ...
Защо „ДНЕС” участва с наблюдатели в евроизборите? (участие на Галя Николова в „Тази сутрин” на бТВ)

Защо „ДНЕС” участва с наблюдатели в евроизборите? (участие на Галя Николова в „Тази сутрин” на бТВ)Галя Николова – национален координатор на доброволците на „ДНЕС” участва в сутрешния блок на бТВ заедно със социолога Цветозар Томов от ЦИК и Калин Славов от „Прозрачност без граници”.

Защо се регистрират толкова много наблюдатели; как се финансират НПО, участващи в изборните кампании; може ли да се манипулира и подменя вотът бяха сред въпросите, върху които акцентираха водещите на предаването.

Към момента Гражданско движение „ДНЕС” е регистрирало 1 200 наблюдатели и вече има списък с почти още толкова записани доброволци за наблюдатели, които ще бъдат регистрирани в ЦИК, съобщи Галя Николова. Целта на Движението е да се обхванат всички избирателни секции, за да се гарантира, че изборите ще бъдат наистина прозрачни, а вотът на избирателите – неподменен или манипулиран. Движение „ДНЕС” организира кампанията напълно на доброволчески принцип – без заплащане и без финансиране на дейности по обучение. Всички доброволци – адвокати от приемните на „ДНЕС” в цялата страна са се заели с изготвянето на инструкции, които да стигнат до всеки доброволец и наблюдател на „ДНЕС”.

 

Предлагаме ви пълния текст на интервюто с Галя Николова:

 

Водещ: За какво са ви 1200 наблюдатели на вас?

Г.Н.: Според нас даже 1200 наблюдатели са малко, защото след като има над 11 хиляди избирателни секции, а и след като законът разрешава да има във всяка секция наблюдател, защо трябва да се ограничава бройката до 1200 или до 2200 или няма значение до колко?

За да имаме пълен поглед върху нещата, най-добре да имаме максимален брой наблюдатели. Нагледали сме се през годините на много нарушения. Ние сме участвали в предишни избори – не пряко като наблюдатели в секциите, но по време на избори сме извозвали хора с увреждания и незрящи хора, които не могат лесно да се придвижат, да стигнат до секциите; приемали сме и сигнали за нередности.

 

Водещ: Близки ли сте до някоя партия?

Г.Н.: Не, ние не сме близки до никоя политическа партия.

 

Водещ: А от къде се финансирате?

Г.Н.: Ние сме гражданско движение, финансираме се по всички позволени от закона начини и най-вече от дарения.

 

Водещ: Кои са основните ви дарители?

Г.Н.: Нямаме големи дарители, но всичко е прозрачно. Регистрирани сме в обществена полза, отчитаме се...

 

Водещ: Добре, ориентирайте ни за дарителите.

Г.Н.: Имаме открита дарителска сметка. Навсякъде в приемните ни в цялата страна имаме касички за дарения – който и колкото иска, оставя.

 

Водещ: В касичките ви колко пари влизат?

Г.Н.: Различно. Всеки месец е различно.

 

Водещ: От къде основно идват парите? Защото да издържате подобна кампания, не е малко.

Г.Н.: Не знам какво смятате, че е необходимо за тази кампания. Ние работим изцяло с доброволци. Обучението може наистина да е скъпо мероприятие, но ние няма да правим обучение в смисъл да съберем всички хора на едно място. В момента постъпват страшно много регистрации на доброволци от цялата страна. Те ще станат сигурно много повече. Вчера внесохме още един списък и вероятно ще са над 3 хиляди нашите наблюдатели.

 

Водещ: Какво толкова ви притеснява на тези избори, че такава масова регистрация на наблюдатели правите?

Г.Н.: Винаги е имало много сигнали за нарушения. Ние при предишни избори сме приемали сигнали за нарушения; проследявали сме досега да няма натиск върху избирателите; да не се подменят бюлетини, т.е. нормалните неща, за които се получават сигнали всеки път

Вие знаете – наблюдателите имат право да присъстват в избирателната секция през целия ден, да наблюдават какво се случва; могат да присъстват при преброяване на бюлетините.

Нашето предимство е точно това – че не сме политическа сила, че не сме обвързани с никаква политическа партия. И това би трябвало да дава гаранция.

 

Водещ: С оглед на това, че бюлетината е различна, давате ли някакви специални инструкции на наблюдателите да следят нещо специално и има ли нещо, което вас ще ви притеснява на тези избори и е важно да се спазва и да няма пробив там?

Г.Н.: В момента имаме голям набор от експерти и много юристи, които дават безплатни консултации в приемните ни в цялата страна.

 

Водещ: На които се дават пари...

Г.Н.: Не. Те работят абсолютно доброволно. Нищо, нито една стотинка не се плаща на тези хора.

 

Водещ: С какъв бюджет разполагате?

Г.Н. Бюджетът ни е малък. Отчетите се дават на Министерството на правосъдието.

 

Водещ: Как набирате доброволци? Гледам, че и на сайта си сте сложили призив „Стани един от нас! ДНЕС стартира национална кампания за набиране на доброволци за наблюдатели”?

Г.Н.: Всички хора, които се регистрират, се срещат с нашите доброволци по места. Имаме областни и общински координатори; в над 120 общини имаме организации. Т.е. имаме много широка мрежа.

 

Водещ: С какъв бюджет сте за тази кампания?

Г.Н.: Нямаме специален бюджет за кампанията. По места хората се организират с даренията, които влизат в касичките. Евентуално, ако се наложи някъде да пътуват до друго населено място, там сами покриват тези разходи. Ние не плащаме нищо на хората, които ще бъдат наблюдатели.

 

Водещ: Ще успеете ли да обучите тези хора?

Г.Н.: Вече ви казах за нашите адвокати – доброволци. В момента екип от адвокати изготвя инструкции, в които да са вписани най-важните неща, които един наблюдател би трябвало да следи по време на изборния процес. И понеже едно обучение е скъпо мероприятие – да се съберат много хора на едно място е трудно, изисква не малко средства за транспорт, за зали. Затова екипът подготвя инструкции, които през нашата мрежа от доброволци ще стигне до всеки наблюдател, за да може той да се запознае какво всъщност трябва да следи през деня.

И отново казвам – за нас е най-важно да се следи за подмяна на бюлетини; да бъде спокойна обстановката в изборния ден; да няма натиск върху избирателите. И ако има някакви нарушения, своевременно да се информира ЦИК и РИК, а ако се наложи – и МВР и Прокуратурата. Да се надяваме, че няма да има такива нарушения. Ние подписахмеСпоразумение за политическа почтеност и толерантност с всички партии, участващи в изборите. Дано те да го спазват!

 

Цялото предаване с участието на Галя Николова, както и мнението на другите участници - ТУК.

 


3799