Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Защо ГЕРБ и

Защо ГЕРБ и "Атака" спряха сливането на дружествата, управляващи пазарите в СофияСливане на пет общински дружества с еднаква дейност в едно предложи независимият общински съветник Борис Бонев от "Спаси София" в комисията по финанси днес. Посочените дружества са "Пазари Изток" ЕАД, "Пазари Запад" ЕАД, "Пазари Юг", "Пазари Север" и "Пазари "Възраждане" и всички те имат свои директори, бордове на директорите и персонал. Целта е да се намали администрацията и да има обща стратегия, координация, маркетинг и реклама чрез единното им управление, обясни Бонев. Така било в Любляна, Белград, Скопие и Загреб, както и в Пловдив, Варна, Бургас, изреди той.

 

Голям е и дисбалансът между петте сходни структури - "Пазари Възраждане" управлява три пазара, докато "Пазари Север" е с 24, а "Пазари Изток" - с 12, посочи независимият съветник.

 

Общината спасява някои от дружествата. Защо ли?

Някои от тези търговски дружества се поддържат на изкуствено дишане от Столичната община като "Пазари Запад", посочи Бонев. С фактическото закриване на книжния пазар на площад "Славейков", както и на другите два - зеленчуковия на ул. "Граф Игнатиев" и този на южния тротоар на ул. "Солунска", приходите на дружеството за 2018 г. са паднали с 40%.

За да спаси дружеството от финансов колапс, общината му прехвърля управлението на паркинга пред националния стадион "Васил Левски". Това е несвойствена дейност за "Пазари Запад", защото паркингите в София се ръководят от Центъра за градска мобилност, изтъкна Бонев.

 

Бордът на директорите на всяко от тези пет търговски дружества се състои от трима членове. Месечното им възнаграждение се определя от печалбите за предходната година, а те не са никак малки, поясни за "Дневник" Войслав Тодоров, бивш общински съветник от коалиция "Сердика". В тези ръководни бордове няма общински съветници, но се назначават роднини или близки. Мандатът на "бордовиците" е три години като някои вече карат трети...

 

В бордовете - съпруг на зам.-кметица, бивши кадри на общината

 

Изпълнителен директор на "Пазари Възраждане" е Драгомир Димитров, съпруг на зам.-кмета от ГЕРБ на район "Възраждане" Татяна Димитрова, разкри "Медиапул". В борда на "Пазари Изток" е Пенка Арменкова, бивш кмет на район "Оборище", а ръководството на "Пазари Запад" е поверено на бившия ръководител на дирекция "Култура" на Столичната община Галина Бежанска.

 

ГЕРБ и "Атака" не виждат полза от сливането

 

Мнозинството от ГЕРБ и "Атака" в комисията по финанси отхвърли предложението за сливане на петте дружества с мотива, че не е сигурно дали то ще доведе до намаляване на разходите. Общинският съвет и сега определя и утвърждава стратегията им, а механичното обединение едва ли ще свие разходите, смята Стефан Марков от ГЕРБ. Въпреки това трябва да започне дебат за координиране на политиката на пазарите, съгласи се Георги Георгиев от ГЕРБ.

 

"ГЕРБ да посочи причини защо трябва да продължат тези пет дружества с петима директори, с пет съвета на директорите...! Няма аргументи по същество, но предложението е от опозицията и трябва да бъде отхвърлено", негодува Методи Лалов от "Демократична България". Само съветниците от неговата група подкрепиха предложението на Бонев.

 

Бонев: "Пазари Север" плащат 715 000 лева на фирма "Волф"

 

В онлайн заседанието на финансовата комисия участваха директорите на "Пазари Възраждане" и на "Пазари Изток". Те представиха своите аргументи против сливането в едно дружество.

 

"Ние управляваме три пазара, но два от тях са Женския със 181 маси и "Димитър Петков" със 111 маси, които са огромни. Щатът ни е 78 души, от които 32 чистачи, 14 охранители, 10 касиери...", изреди Драгомир Димитров, директор на "Пазари Възраждане". Иска се голям персонал, за да се поддържат тези търговски площи, защити броя на служителите той. Анализ на Световната банка цитира Димитров, за да докаже, че аутсорсването (прехвърляне на дейности към външни фирми, в случая за чистене) не било добро при пазарите, а те трябвало да имат свои щатни чистачи.

 

Защо тогава "Пазари Север" са аутсорсвали чистенето на частната фирма "Волф" (на Румен Гайтански-Вълка) с договор за 715 000 лева, контрира с въпрос Бонев. Това показва, че няма никаква координация и единна мисъл в управлението на пазарите в София, заключи той.

 

Директорът на "Пазари Изток": Ако ни обединят, ще има тежка бюрокрация

 

Някои дружества наемат външни фирми, защото управляват по-малки тържища, които са разпръснати из града и ако трябва сами да ги чистят ще са нужни много хора и коли, изтъкна Даниела Стойнева, директор на "Пазари Изток". Тя се обяви против обединяването на петте дружества, защото наемателите на сергиите щели да се чудят към кого да се обръщат по конкретни проблеми и щяло да има "тежка бюрокрация".

 

Снимка: Велко Ангелов

Източник: https://www.dnevnik.bg/


136732