Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Защо ли Борисов и пр...
Защо ли Борисов и приятелите му от Брюксел  не протестираха заедно  с българите? >> Политиците ни се похвалиха с пирова победа срещу плана „Макрон“

Защо ли Борисов и приятелите му от Брюксел не протестираха заедно с българите? >> Политиците ни се похвалиха с пирова победа срещу плана „Макрон“За демонстрацията в Брюксел от София отлетяха 360 души с чартърни полети, платени от браншовите организации на превозвачите. Към тях се присъединиха над 100 български колеги и съмишленици, които живеят в Брюксел, 260 румънски превозвачи и представители на полски, унгарски и литовски професионални сдружения. 10 камиона с транспаранти с призиви за смекчаване на новите изисквания бяха разположени на площад "Сенкантенер" в близост до сградата на Европарламента в Брюксел.

Ситуацията около правилата за работа на автотранспортния бранш в ЕС съвсем се заплете. Транспортната комисия в Европарламента отхвърли вчера част от спорните правила в пакета "Мобилност 1", срещу които превозвачите ни протестират. Но прие, че и шофьорите, и камионите трябва да се прибират у дома на всеки четири седмици, което е особено неприемливо за българския бизнес. Българските политици обявиха това развитие за победа, макар че решения на практика няма, очертава се само временно отлагане, а планът "Макрон", който трасира промените, попадна в патова ситуация. Синдикатите от западноевропейските страни моментално се мобилизираха и започнаха протестни действия с искане правилата да бъдат приети възможно най-бързо. 

Докато депутатите обсъждаха текстовете, на площада пред Европарламента в Брюксел стотици представители на автобранша от Източна Европа протестираха срещу дискриминационните текстове, които обслужват западните компании и разделят ЕС на „ядро“ и „периферия“. Сред тях се наредиха и куп политици. "Вие извоювахте тази победа, вие ни помогнахте", с тези думи Андрей Новаков (ГЕРБ) поздрави множеството на площада. „Заедно с вашата категорична подкрепа и справедливи искания два от докладите по пакета "Макрон" за командироването на шофьорите и срещу почивките в кабината не са приети, а третият доклад - за връщането на камиона на всеки 4 седмици, беше утвърден от транспортната комисия", съобщи след заседанието министърът на транспорта Росен Желязков. И призна пред протестиращите, че ситуацията е парадоксална: Съветът на ЕС по-рано отмени връщането на камиона, сега комисията по транспорт - обратното. Желязков обясни, че се създава правен прецедент, защото, когато 2/3 от предложенията не са приети в комисията, това означава, че няма какво да се обсъжда в пленарната зала на Европарламента. Представителите на различните партии в ЕП са се събрали на извънредна среща, но не са постигнали съгласие как да се процедира, каза още той. 

Българските политици се надяват приемането на пакета "Мобилност" да бъде отложено за след евроизборите и да се обсъжда от новия Европарламент. Това обаче не дава никакви гаранции, че следващите евродепутати ще бъдат по-благосклонни към проблемите на превозвачите от Източна Европа, особено като се има предвид фактът, че вероятно парламентът ще бъде доминиран от популистки формации. Българският оптимизъм изглежда особено безпочвен на фона на провелия се също вчера контрапротест, организиран от Европейската федерация на транспортните работници срещу отлагането на решенията за почивките и заплатите на шофьорите. Шофьори на тирове блокираха магистралата на френско-белгийската граница и предизвикаха километрични задръствания. Ще има още акции  - във Франция, Холандия и Италия, заканват се профсъюзите. Предвид наближаващите избори няма да е изненада, ако евродепутатите от съответните държави форсират приемането на поправките.

„Съединението прави силата"---- 

Присъствието на българските политици и на площада, и на заседанието на транспортната комисия бе доста патетично - те облякоха жълти жилетки в знак на солидарност с протестите и наблегнаха на плакатни изказвания. "Няма да приемем и да допуснем огромни сектори от българската икономика да бъдат откъснати", заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев. "Независимо че не сме напълнили площада, вашият глас се чува в залата", обърна се министър Желязков към превозвачите. 

След гласуването в транспортната комисия българските евродепутати излязоха с обща позиция, в която се казва: "Днес в Комисията по транспорт на Европейския парламент два от трите доклада бяха отхвърлени, което беше ясен знак от държавите от Централна и Източна Европа на държавите от т.нар. Пътен алианс, че арогантното поведение и налагане на решения не са начинът, по който трябва да функционира съюзът. Нещо повече, очевидно, че настоящият парламент няма съгласие за приемане на работещи решения. Опитът от страна на ЕК и група държави членки да прокарат явно протекционистки мерки постига единствено разделение. Този опит беше на път да постави началото на края на Европейския съюз, но не успя. За нас е недопустимо, при положение че са отхвърлени две от трите предложения, този въпрос да се поставя за разглеждане в пленарната зала. Очакваме всички институции в България да продължат своите усилия в подкрепа в тази битка за отстояване на нашите национални интереси."    

------------------------------------ 

Борба ли бе, да я опишеш 

12 май 2018 

Ивайло Московски, министър на транспорта: „Всички условия, които са заложени в пакета, са страшно рестриктивни за нашите превозвачи. Ще се опитаме максимално да им защитим интереса."    

17 май 2018 

Бойко Борисов, премиер: "Снощи до 2,30 ч. с канцлера Меркел, с президента Макрон, с транспортния министър Московски текст по текст, дума по дума сме гледали. Максимален диалог сме направили. Няма нещо, което да не съм обяснил. Президентът Макрон обеща, като се прибере, с канцлера Меркел да се разпореди на нейните експерти, заедно с френските, нашите експерти, още един път с комисията да прегледат всеки детайл".    

юни 2018  

Комисията по транспорт в ЕП обсъжда спорните промени  Андрей Новаков, евродепутат (ГЕРБ): Това е абсолютна и безусловна капитулация на пакета "Макрон" и пълна победа за българската позиция. 

Бойко Борисов: "

Това е доказателство, че в нашето голямо европейско семейство не стават нещата с чукане по масата, а с диалог, убеждение, аргументи и работа по привличане на максимално много поддръжници. Решението не е нито повод за фанфари, нито да викаме победа, а е пример как с диалог да постигаме успехи. Ако някой си мисли, че може да пребори Франция, Германия, Холандия, Австрия, значи е наивник на средна възраст".     

Следва студен душ, защото автокомпаниите разбират, че някои гласувани в комисията по транспорт текстове са дори по-рестриктивни от първоначалните.    

декември 2018 г. 

Съветът на ЕС подкрепя спорните промени за връщане на шофьорите на тирове у дома на всеки 4 седмици.  Росен Желязков, министър на транспорта: "Ние сме изчислените жертви, не може да се крием зад лицемерието на дипломацията."    

8 януари 2019 г. 

Премиерът изслушва превозвачите и обявява, че стои зад протеста им. Президентът Румен Радев също подкрепя. Министърът на транспорта и евродепутатите оглавяват протеста на превозвачите в Брюксел.

*Заглавието е променено от редакцията

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Частичен успех и удар от Брюксел за българските превозвачи (ОБЗОР)

Двете трети от пакета „Мобилност“ бяха отхвърлени

Превозвачи: Ако пакетът „Макрон“ бъде приет на 10 януари, ще блокираме пътищата в цяла Европа

Ще защитят ли БГ- политиците интересите ни в ЕС ?! (ОБНОВЕН)

 


86418