Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Защо му викат Пунта ...
Защо му викат Пунта Мара? Мижи да те лажем с помощи за кризата

Защо му викат Пунта Мара? Мижи да те лажем с помощи за кризатаИван Бакалов

 

Защо на Борисов често му викат Пунта Мара? Бил му стар прякор…

Ето защо. Той обяви, че правителството „мобилизира 4,5 млрд. ресурс“ за помощи за фирми и хора.

Да ги смятаме:

– 500 млн. лв на ББР (банката най-щедра към Пеевски) – за гаранции по кредити, за които ще кандидатстват фирми.

– 200 млн. лева за гаранции по безлихвени кредити до 1500 лв., за които могат да кандидатстват хора на трудов договор, пуснати в принудителен неплатен отпуск. Ще ги връщат, разбира се.

– До 1 млрд. лв. отпуснат да плащат 60% от заплатите на застрашени от съкращения работници, другите 40% ще ги плаща работодателя. Тази сума стига за 2-3 месеца за 500-600 хил. души. Пита се обаче, ако работодател е в невъзможност да изплаща и 40%, или фалира, ще държи ли на заплата работници?

– 500 млн. за допълнителни разходи за заплати в здравеопазването, в МВР и военните. Най-много ще глътнат военните и МВР, както се сещате – те са повече от лекари и сестри. Това не е голям жест, извънредния труд в болниците така или иначе трябва да се плаща. А на военните за какво? Че ще ги изкарат да патрулират? Те иначе какво правят?

– 50 млн. – по 30-40 лв. на пенсионер за Вeликден – всяка година ги отпускат, не е някакво чудо.

– 20 млн. лева за социален патронаж – дали стигат и за месец, при толкова затворени вкъщи хора.

– 600 млн. лв. отложено плащане на данъци до края на юни. Това Борисов го брои като отпуснати пари на хора и фирми. Щели да останат в тях. казва Горанов – до края на юни.
– За фирмите в туристически бизнес – не били много пострадали, защото сезонът в зимните курорти свършвал и без друго, а те са спечелили от куверти по празниците – „Сиреч, има мазнинка“, каза Борисов.

Съберете горните пунта-мара-числа, дали правят 4,5 млрд. – към 2,26 млрд. се получава. Ако добавим и тези 600 млн., които не отпускат, ами отлагат събирането им до края на юни, стават около 2,8 млрд. Ама той смята, че с парите в ББР могат да се гарантиран повече кредити, от отпуснатите там суми… Пунта Мара сметки…

За сравнение в изпаднала Гърция, страната с най-голям дефицит в ЕС, в остра криза, правителството на Мицотакис обяви помощи за общо 13,8 млрд. евро, отпуска помощи на човек по 800 евро до края на април, после още, ако продължи. Отпуска кредити до 30 000 евро на фирма, като се обсъжда дали това да не го пишат като грант, помощи за сметки за ток, вода и т. н., отложени данъци и т. н.

Испания – оптускат 200 млрд. евро (почти 20% от БВП), покриват всички сметки за онези, които не могат да плащат, на останали без работа и др. – ток, вода, газ, интернет, плащат заплатите на всеки съкратен, уволнен, независимо на какъв договор, не се броят сроковете за помощ за безработни, отлагат се до след кризата, и т. н. за фирми…

И черешката на тортата в изявленията на Борисов беше, че ако се видят данните за депозитите, то „има огромни милиарди“ спестявания на фирмите и хората. Отделно фирмите имали големи наличности по касите си. Демек – няма страшшно.

 

 

Източник: https://e-vestnik.bg/


123324