Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Защо няма достатъчно войници?

Защо няма достатъчно войници?Армията от години е в кадрови колапс, като въпреки полаганите усилия няма тенденция да излезе от него. През миналата година са приети на военна служба общо 1089 души, но все още незаетите военни длъжности са около 5000.

Военният министър Красимир Каракачанов твърди, че вече е обърнат трендът – повече хора постъпват в армията, отколкото напускат, но при тези темпове проблемът няма да бъде решен поне още десетилетие.

По някои поделения открито има недоволство заради недостатъчните кадри и увеличаващите се задачи. На конкурсите не се явяват достатъчно кандидати и на практика няма никаква конкуренция

Какво стана миналата година?

Миналата година 20% от кандидатите са отпаднали по медицински причини, 8 на сто не са се справили на изпита по физическа подготовка, а един процент се провалили на теста по обща култура.

Около 7 процента се отказали и не са се явили на изпита по физическа подготовка и теста по обща култура. Това се посочва в отговор на министъра на отбраната Красимир Каракачанов на въпрос на народния представител Христо Гаджев. 

Въпреки твърденията на МО, че не са намалени критериите за оценка, според неофициална информация те вече са на възможния минимум.

Така през 2019 г. на военна служба са приети 1089 военнослужещи. Все още не са приключили конкурсите за 295 длъжности. През 2018 г. приетите са 1117, като 311 от тях са по процедури, започали в предната година.

През 2019 година 1.3 кандидати са се борили за едно място. Тенденцията е подобна през последните няколко години. През 2013 година обаче за едно място са се борили 5-6 кандидати.

Според данните на МО кандидатите през миналата година са с 30% повече спрямо 2018 година и с над 40% повече от тези през 2017 година.

От Роси Кирилова до 40-годишния войник

Военният министър Красимир Каракачанов предприе мащабна информационна кампания под мотото "Бъди войник", която обикаляше из градовете с пищни спектакли с участието на звезди като Роси Кирилова, Райко Кирилов, Орлин Горанов, ведомствените състави и други.

Твърди се, че кампанията давала добри резултати и вече има повече желаещи да станат войници.

Сега военното министерство вдига драстично пределната възраст за влизане в армията. Досега за войници и матроси тя бе 28 години, а сега става 40.

Остава актуално и искането на Каракачанов за въвеждането на доброволна казарма.

Защо няма достатъчно кандидати?

Стартовата заплата на войниците бе увеличена на няколко пъти през последните години и тя вече гони 1000 лева. Въпреки това все още професията не е конкурентноспособна на пазара на труда.

Липсата на ясни правила за кариерно развитие също оказва своето влияние.

Друга причина, която отблъсква кандидатите, са орязаните права. Войниците нямат право на доходи от странична дейност.

Професията налага дежурства и 24-часово разположение.  

 

 

Източник:https://www.mediapool.bg/


121552