Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Защо политици и държ...
Защо политици и държава искат да сме неграмотни избиратели?

Защо политици и държава искат да сме неграмотни избиратели?Коментар на Миролюб Борисов

 

40% от учениците в България са неграмотни. Почти всяко второ дете има проблеми с четенето, писането и разбирането на текст. Повече от 30% от българските граждани пък са приключили с образованието още преди да завършат 12-ти клас. Данните са на Европейската комисия при представянето на план за справяне с неграмотността в ЕС до 2020 г., изнесени преди няколко месеца. И това не е всичко. Според проучване на Евростат от август т.г. 13.8% са преждевременно отпадналите деца от българските училища през 2016 година. Броят им непрекъснато се увеличава, а Родината ни се превръща от елитно образована в нация от неграмотници...

За съжаление средното образование у нас вече е колабирало. И то не от скоро. Немалка част от завършващите не притежават дори елементарни умения да четат и пишат с разбиране. Висшето образование десетилетия е в процес на неконтролируем упадък. Вече има и университети, които привличат студентите си с обещания за луксозни коли, ваканции и лаптопи. Срамен упадък.

Факт е, че през последните десетилетия българското образование се превърна и в умел лост, чрез който управляващите и опозицията държат индиректно населението в перманентно подчинение. Може би това е е целта. Починът е стар на "най-българската" партия ДПС. И като всеки, добър почин всички партии се юрнаха да го следват и доста нововъведения през годините направиха. Неграмотните, необразовани хора се манипулират лесно. Много по-удобно е да дадеш мешана скара и 50 лв. на човек, който не може да пише, отколкото на интелектуалец. А и си сигурен, че ще гласува правилно, за когото трябва. Всеизвестен факт е, че кюфтетата, пачките, обещанията за работа, бизнес... и какво ли не, печелят избори. Родните политици нямат изгода да властват над образовани хора, тъй като те са прекалено неудобни, задават повече въпроси, интересуват се и търсят правата си. Ето защо при поредните засега избори се оказа, че за традиционните партии са гласували хора с по-ниско образование, а не образовани хора, пуснали бюлетина за организации, различни от ГЕРБ, ДПС, БСП... /ЛИНК/

От доста години нито един министър на образованието не смее да предприеме радикални мерки, за да се справи с огромните пробойни в системата. Нещо повече, с хаотичните си и перманентни "реформи" от Министерството на образованието действат така, сякаш за да спъват по всякакъв начин развитието на сектора. Липсва стратегия, цел, а за приемственост въобще не може и да говорим. Всеки новоназначен министър идва уж с амбиция да промени и подобри чрез поредна реформа образованието. Ефектът е злополучен, защото всъщност т.нар. реформа се изражда в пореден експеримент.

Да припомним само, че през февруари тази година от Европа спряха пари по оперативна програма "Образование".  Бяха констатирани многобройни нередности от проверяващите в Брюксел. Тогава образователният министър в кабинета Борисов 2 проф. Николай Денков обяви, че очаква оставки. На кого не стана ясно, а и в края на краищата нито той, нито някой друг подаде своята оставка за това, че не е изпълнил задълженията си. Пък и да знаете някой властник в България да подава оставка току-така, освен Бойко Борисов, който го прави само за собствената си изгода, и когато е сигурен, че ще спечели следващите избори.

На практика, парите заделени от държавния бюджет за образование отиват в безсмислени програми, от които имат изгода само определени кръгове. Подобен е случаят с "Нов шанс за успех" за ограмотяване на роми. Програмата продължава вече пета година, а за последния етап са отпуснати 25 млн. лева. Резултат от нея обаче няма, както и от десетките програми през годините за ромската интеграция... От тези програми се източиха стотици милиони. А циганската престъпност ни души всеки ден. /ПОДХ.ЛИНКОВЕ/ Въпросът е къде и от кого са погребани парите?

Ромските братя и сестри са люпило на неграмотността. Най-често те се оправдават с липсата на пари, но много от тях не крият и нежеланието си да стъпват в училище. И защо да го правят, когато в държавата забогатяват предимно крадците, измамниците и престъпниците като цяло, а лекари, учители, артисти буквално тънат в мизерия. Държавната политика у нас от години вече не стимулира реално ограмотяването, напротив, пилее пари в съмнителни начинания, но държи все повече хора в подчинение и зависимости. От друга страна пък именно тези ромски свърталищата на малограмотници са изборното ядро на ГЕРБ, БСП и всички останали.

За жалост и в къснообявената програма на Борисов 3 положението с образованието няма да се промени. А и никой не е очаквал. Защото нищо не се промени и при Борисов 1 и 2. Убийството на системата е добре действащ и смазан план на цялата ни т.нар. политическа класа. За да се решат нещата и в образованието, решението е само едно - ясна цел, ясна стратегия, приемственост. Нито едно от тях не е факт и няма да бъде реализирано от никоя от политическите партии - и управляващи, и опозиция.

Е, тогава? Тогава решението наистина е само едно. Единствено. Решение взето от всички. Да си спомним за Бийтълс и тяхната знакова песен,  звучала често, често в ефира, особено в началото на 90-те...

 

Вижте и други материали по темата:

Образователният министър очаква оставки заради спряната програма

Над 40% от българските ученици - функционално неграмотни

Изследване на убеждаващата стратегия на Бойко Борисов (2005 г.)

Beatles - Let It Be