Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Защо Слави Трифонов ...
Защо Слави Трифонов не  направи партия и не участва в изборите?

Защо Слави Трифонов не направи партия и не участва в изборите?Коментар на Вихър Бойчев

 

Изборите на 26 март не поднесоха на публиката никакви изненади – на сцената се появиха пак същите лица, с едни и същи обещания, с едни и същи лъжи, с едни и същи манипулации. Появилите се уж нови лица не са нищо друго освен наследници на старите. Всъщност и няма как да очакваме нещо друго, тъй като за пореден път тези избори се провеждат по една до болка позната стара система, система, която вече е доказала отдавна, че не работи, а  възпроизвежда и генерира само застой.

Слави Трифонов чрез Референдума волю-неволю стъпи на политическата сцена още през зимата на 2015 г. Никой не очакваше от един телевизионен водещ, както го наричат някои, да събере така изведнъж любовта народна и да излезе директно и направо с бутонките пред старите функционери на БСП, СДС, ГЕРБ... С инициирането на Националния референдум Трифонов ясно даде знак, че е готов да даде всичко от себе си, за да помогне на България да излезе от дупката. Първата година от битката за референдума се оказа като трудна и дори нежелана бременност. От всички страни партиите се опитваха да го задушат, да го спрат, защото той не отърва нито на червени, нито на зелени, нито на сини, жълти или онези... с цвят на млада сьомга. Слави правилно тръгна само и единствено по законовия път, за да защити своята, на хората и на неговия екип идея. През тази година и половина показа и категорично доказа, че държи в България нещата да стават по закон, а не  след задкулисни договорки. Стискайки юмрук, Трифонов се съобрази с решението на КС за премахване на три от въпросите на референдума, уважи макар и през зъби решението на ЦИК за 13000 гласа, които бяха откраднати  от националното допитване, прие с гняв решението на тричленния съдебен състав на Върховния административен съд, който обяви референдума за незадължителен... (сега, след обжалване на ИК делото се разглежда от 5-членен състав на ВАС), въздържа се от протести и при бруталното гласуване от депутатите на 11 лв. субсидия, напук на масовото настроение на хората субсидията да бъде 1 лев! След всеки удар той се обръщаше към институциите, към държавата, към политиците, обжалваше, внасяше възражения така както е редно. Така както постъпва всеки истински българин и демократ! Подобна последователност, принципност и съобразяване със законите е рядко срещана в България.

На 6 ноември над 3,5 млн. българи гласуваха на Националния референдум, а над 3 млн. казаха „ДА“ и на трите въпроса. Този огромен вот породи разбираемо очакване към Трифонов, че ще влезе в политиката. След подадената оставка от вездесъщия Борисов и започналата битка на партиите, много хора поискаха Слави да направи партия и да излезе на политическата сцена. Те го очакваха, надяваха се. Някои дори останаха разочаровани, когато той не предприе тази крачка. Порицаха го, че мълчи... Той не е жаден за власт, не ламти за нея. Тя, властта не е самоцел за Слави. Представете си само колко политици биха дали мило и драго да са на неговото место, да правят партии, списъци, листи... Въпрос на морал, ценности! Ако Трифонов беше направил партия обаче, това щеше да означава, че пристъпва дадената дума. Предстоящите избори ще се проведат по старата пропорционална система, а българският народ пожела мажоритарна. Изборите не са и задължителни, както гласувахме на 6 ноември, а субсидията не е 1 лев! Борбата за референдума продължава, а Слави не предаде хората, застанали зад каузата за Промяна в България. Милиони... Той не само говори, той действа. Напълно логично действа и иска да завърши започнатото през 2015-а преди да предприеме каквито и да било други стъпки. Разбираемо беше, че стотици се разочароваха. Омерзени от досегашната политическа клика, те се надяваха на нещо по-различно. На нещо ново, родолюбиво, българско. Политиката е отговорност. Огромна. Национална. А Слави е отговорен. Патриот е. Българин! Той не се хвърля като удавник за сламка, за да влезе в парламента или да се намести на някое удобно местенце. За да краде, да има достъп до обществени поръчки. Слави  Трифонов върви по закона и очаква политиците да са отговорни и да приведат изборния кодекс, съгласно исканията на хората за промяна на системата. Ако ли не, тогава като крайна стъпка той ще тръгне заедно с хората на война, война срещу всички и срещу цялата стара и изгнила система, война, в която боклукът трябва не да бъде изхвърлен, а изринат до дъно. Война за Референдума, за достойнството на всички нас -българите!

По време на цялата сага с Националния референдум, удобните и контролирани медии изляха кофи с помия срещу Трифонов, срещу целия Инициативен комитет. Твърдеше се, че Слави е пристанал на Борисов, че прави Референдума за пари, че иска да вдигне рейтинга на Шоуто. Едва ли има човек в България, който да не знае, че Трифонов е богат. Богат с ум, с амбиция, с доброта и човечност... Малко хора знаят колко много и от сърце помага Слави на деца, бедни хора, бедстващи. Помага искрено, не показно. Иначе той може да си позволи каквото пожелае и то благодарение на своя собствен труд. Не му трябва политика, депутатски скамейки, не му трябва да влиза в политиката, за да открадне. Това дразни много малки душици, които не разбират подобно отношение и морал. Слави дори и да се включи в управлението на България в бъдеще, то ще е само и само  за да помогне на Отечеството. Да помогне за възраждането на България. Трифонов ясно показа и с думи, и с действия, че има нужда от подкрепата на целия народ, на всички българи, за да завърши тази война срещу убийството на Родината. Да, Слави не отговори на очакванията на някои да е сред кандидатите на тези избори, но то беше, защото има цел – да победи Референдума, да се приемат неговите решения и тогава да започне битката за пълната и тотална смяна на всичко и всички. РЕСТАРТ!

За съжаление и управляващи, и опозиция, и медии се възползваха от търпението на инициаторите на референдума и от това на 3,5 млн. българи. Те се подиграха, изплюха се върху нашия глас, опитаха се да стъпчат референдума, пренебрегнаха всички нас. Досега законовите действия не проработиха. А когато законът мълчи и не се спазва, проговаря улицата – страшно и болезнено проговаря... В отворено писмо от 30 януари, Слави обяви, че дава две седмици на 44-то Народно събрание да започне работа по референдума и два месеца да приеме всички негови решения. В противен случай излиза на жълтите павета. Сам. Но политиците знаят, че той няма да е сам. На 6 ноември зад него застанаха 3 млн. и този път отново ще е така.

Онези, които са се почувствали предадени от това, че Слави днес не е в бюлетината и не е партиен водач, трябва да са убедени, че той не се е предал, не ни е предал, а продължава да се бори за нас, за България! Скоро ще стане ясно, че когато един човек застава зад идеята за развитие, за Промяна, когато се бори за нея и е отдаден на кауза, той винаги успява и получава признанието и любовта на народа си. А колкото до бъдещите, следващите избори, нищо не се знае..., само времето ще покаже и Промяната, която идва!

 

Вижте и други материали по темата:

Около 13 000 гласа не достигат референдумът да е задължителен

От "Шоуто на Слави" са обжалвали решението за референдума

Политиците бойкотираха референдума! Ние ще бойкотираме тях! Избори през есента по новите правила! - Отворено писмо на Слави Трифонов към политиците

БСП или ГЕРБ - все тая, вече 27 години - Коментар на Правда Великова

Обещанията от нас – финансирането от вас или как политиците лъжат... та се късат! - Коментар на Райна Знаменкова

ВАС: Референдумът на Слави не е задължителен

Слави Трифонов ще обжалва решението на ЦИК за референдума

Инициативният комитет от Шоуто на Слави обжалва решението на ВАС за Референдума

Социолози: Слави и Марешки влизат в парламента, РБ – не

Популизъм без граници

Слави ли е най-богатият човек у нас? Ето колко милиона печели на година

Патриотични песни разтърсиха Орлов мост на митинг-концерта на Слави Трифонов и Ку-ку бенд

 

 


24300