Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Защо управляващите с...
Защо управляващите се забързаха да питат гражданите?

Защо управляващите се забързаха да питат гражданите?Преди няколко дни Парламентът изведнъж реши да приеме задължителното гласуване. Да напомним, че такова искаше и президентът Плевнелиев, дори ГЕРБ подкрепи подписката за референдум, която се организира, но две години след това сведе трите въпроса само до един – за електронното гласуване.

Тези дни председателят на управляващата партия Цветан Цветанов се обяви за референдум за електронното гласуване преди президентските избори.

Защо се разбързаха така изведнъж управляващите да реформират избирателния закон и да питат гражданите чрез референдум, след като и те, и огромната армия от благосклонни медии три месеца

се правеха, че подписката за Референдум на "Шоуто на Слави" не съществува?

И Инициативният комитет от „Шоуто на Слави”, и гражданите виждаха провеждането на инициирания референдум паралелно с предстоящите президентски избори - логично и без излишни разходи за обеднелия ни народ. Изведнъж, обаче, председателят на Парламентарната група на ГЕРБ поиска референдумът да е месец-два преди президентските избори.

Толкова ли забогатя държавата изведнъж, че да си позволява през два месеца да иска народния вот?

А може би целта е референдумът да бъде провален?! И без друго половината български граждани не гласуват. Разчита се, че няма да си губят времето два пъти до урните ли?

Едва ли можем да говорим за прибързани и необмислени решения, особено след като са изречени от Цветан Цветанов, когото не случайно от години определят като специалистът по избори на управляващите.

От законодателната активност напоследък оставаме с усещането, че народните избраници са решили в ускорени срокове да претворят в дела включените в подписката на „Шоуто на Слави“ въпроси. Само че пропускат дребния нюанс, че народът иска РЕФЕРЕНДУМ, а не готови политически решения!

С привидно хаотичните си действия по отношение на инициираните предложения за референдум и предложения за промени в изборните правила управляващите за пореден път отблъскват гражданите от суверенното им право да избират. Да избират точно тях!

На всички ни е ясно, че граденото вече трето десетилетие политическо статукво трудно би пожелало да се промени доброволно и то в полза на избирателите си.

Затова ние – гражданите, сме тези, които трябва да отстояваме докрай исканията си, правото си на вот и да не забравяме, че ние сме суверенът, а тези в парламента са НАШИТЕ представители, избрани ОТ НАС, за да защитават НАШИТЕ интереси.


16258