Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Защо закъсняха толко...
Защо закъсняха толкова? >> ГЕРБ внесе в парламента законопроект за мажоритарна система

Защо закъсняха толкова? >> ГЕРБ внесе в парламента законопроект за мажоритарна системаГЕРБ внесе в парламента законопроект за въвеждането на мажоритарен вот при избора на депутати. По този начин управляващите спазиха ангажимента си да превърнат резултата от референдума за промяна в изборните правила в конкретни законови текстове.

„Развили сме уредбата на пълен мажоритарен избор в два тура с абсолютно мнозинство. Предложили сме разделението на територията на страната на 240 едномандатни района, във всеки един от които да се проведе мажоритарен избор в два тура в пълно мнозинство“, обясни Данаил Кирилов от ГЕРБ.

За чужбина ще има активна регистрация, „която да даде точната картина на активните българските избиратели извън страната”.

Мая Манолова: Партиите се разсейват за референдума заради 40 млн. лв.Обмудсманът призна, че на среща в ЦУМ я разубеждавали да се кандидатира за президент

По думите му ще бъде въведена и субсидията от 1 лв. за партиите.

И да ни бламират, няма да ни бламират

"Обединени патриоти" се обявиха срещу мажоритарния вот. Има голяма вероятност и опозицията да се обяви "против", макар БСП да не са декларирали ясно, че се противопоставят на прекия избор.

Внасянето на законопроекта за въвеждането на мажоритарния вот не е проблем за коалицията и управлението, каза обаче на брифинг в парламента Цветан Цветанов от ГЕРБ.

„Заявили сме категоричната наша политическа позиция. В началото на преговорния процес сме заявили позицията си и пред „Обединени патриоти“. Тук имаме разминаване относно общата ни позиция, но сме постигнали договореност, че при такава ситуация ние внасяме законопроекта и той започва да се гледа в комисиите и търсим набирането на съответната парламентарна подкрепа“, заяви Цветанов.

 

Източник: http://btvnovinite.bg/


27067