Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Завоеванията" на Фан...
Завоеванията> София - четвърта в света по мръсен въздух" title="Завоеванията" на Фандъкова >> София - четвърта в света по мръсен въздух" />

Завоеванията" на Фандъкова >> София - четвърта в света по мръсен въздухСпомняте ли си онзи проблем с мръсния въздух? Той сякаш потъна, затрупан от новите скандали, които не спират да валят. Онзи проблем с мръсния въздух, който изведе страната ни на челните позиции не само в Европа, но и света, отново се появява на масата.

 

На 29 ноември, София бе обявена за трета в света по мръсен въздух. Днес София отново бе затисната от смог. И се нареди четвърта в света.


Кварталите с най-мръсен въздух са: "Овча купел", "Суходол", "Света Троица", "Горна баня", "Зона Б-5", "Манастирски ливади", "Красна поляна", "Люлин" , "Орландовци", "Подуяне", "Хладилника", "Бели брези" и "Стрелбище".


Според данни на швейцарския индекс за качество на въздуха IQAir нивата на фини прахови частици във въздуха над София са 92.1 µg/m³. Това се определя като опасно за здравето. Данните пък идват на фона на една друга новина отпреди близо 2 седмици, с която стана ясно, че Столичната община ще проверява сигналите за мръсен въздух с мобилни станции. Не бе ясно обаче по какъв начин това ще спомогне за решаването на проблема с мръсния въздух, който тормози столичани вече месеци наред.


От столичния инспекторат съобщават, че са предприели извънредни проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с фини прахови частица.


Местната управа призовава още гражданите да се придвижват с градския транспорт, велосипеди или пеша. 

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://frognews.bg/

 


145398