Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Здравеопазването не ...
Здравеопазването не носи здраве, а все повече смърт

Здравеопазването не носи здраве, а все повече смъртКоментар на д-р Любомил Дуранков - гр. Стара Загора, доброволец от референдума за промяна в България, иницииран от Слави Трифонов 

(Мнението на автора е с редакторска намеса след негово съгласие)

 

Здравната каса ще плаща по-малко за стентовете, с които докторите лекуват инфаркт. Фондът намалява своя дял и при покриването на импланти, протези, клапи, пейсмейкъри и различни консумативи за високотехнологични процедури. Това става ясно от новия реимбурсен списък на НЗОК, който влезе в сила от 1 април.

Намалението на някои от най-масово използваните медицински изделия е между 15 и 20%, при други стига до 30-40%. Това на практика означава, че пациентите вече ще доплащат дори и за стентове и импланти, които НЗОК досега покриваше напълно. Единственият изход е фирмите да намалят цените на изделията си до стойността, която касата покрива, но това едва ли може да се случи за всички видове протези, стави, клапи и т.н. В същото време болниците няма как да покрият този разход, още повече, че според новите договори на директорите на държавните лечебни заведения със здравното ведомство, те нямат право да трупат дългове.

За най-използвания вид стентове, които се поставят за отпушване на коронарните артерии и например, фондът вече ще плаща 766,67 лева, вместо досегашните 910 лева. Намаление има при всички видове  – както при по-новите и скъпи, така и при най-евтините. Пейсмейкърите са намалени от 2347 на 1620 лева. За транскатетерна клапна протеза пък НЗОК ще превежда на болниците 40 500 лева, вместо 50 000 лева. От 3500 на 1000 лева е намалението при изделията, които се използват за бъбречно-заместителна терапия. Орязано е още и заплащането на протезите за коремна аорта, за биологични и механични клапи, съдови протези, коронарни и периферни импланти. При тазобедрените стави и протезите за коляно промяна няма, но при тях и сега доплащането от пациента е сериозно.

Лекарите започнаха да призовават фирмите да намалят цените на изделията, но сумата, която плаща НЗОК е толкова ниска, че дори най-некачествените и евтини медицински пособия са по-скъпи, от това което държавата е готова да плати...

Какво излиза? В България, в която статистиката, сочи че 65% от смъртността в резултат на сърдечно-съдови заболявания, са намалени цените точно на консумативите за тяхното лечение.

От здравното министерство мълчат, от Министерски съвет мълчат, от  опозицията мълчат... Само лекари тук-там надават глас, а пациентите все още неосъзнали какво ги чака се чудят на случващото се.

Само след седмица-две, най-много месец изведнъж медиите ще гръмнат, че бай Пешо от село Студено Буче е починал, защото не е имал пари да си доплати байпаса. И ще започне едно тюхкане, едно прехвърляне на топката, едно обвинение, едни "тъжни" тв-репортажи...

За последните 28 години подигравките със здравето и живота на българите се превърнаха в ежедневие. Целенасочената политика на убийство на здравния сектор е сред причините страната ни да е с най-висока смъртност в Европа.

Без съмнение скъпите медицински изделия източват здравната каса и е логично тя да се опитва да намали разходите си, но уви, за сметка на пациентите. Пътят обаче е напълно погрешен. Във всяка развита държава (като Франция и Германия например) доплащането за тези изделия или пълната им цена се поема от фондовете за допълнителното здравно осигуряване. Така всеки пациент може да получи имплант, протеза, стент, клапа.

Защо години наред държавата не прави нищо, за да стимулира фондовете за допълнително здравно осигуряване и по този начин да реши до 50% от проблемите в родното здравеопазване? Каква е причината? При финансист като здравния министър Кирил Ананиев подобна крачка е напълно логична. Човек, който се занимава с пари, трябва добре да знае, че намалението на цените на медицинските изделия е ужасяващ удар, както за здравните заведения, така и за пациентите. Тогава кой печели? По всичко личи, че това е държавата. А държавата, както знаем това е ГЕРБ... Все още е рано да се каже кой ще се облагодетелства от подобно развитие на нещата. По коридорите на болниците започна да се зараждат подозрително достоверни слухове, че и тук става въпрос за огромна схема на гърба на пациентите.

Защо обаче мълчим? Защо оставяме държавата и в частност нейният филиал Министерството на здравеопазването да извършват геноцид върху българския народ. Никой от нас не е застрахован, че утре, след седмица или месец няма да има нужда от подобно медицинско изделие. И тогава?

Днес, още сега трябва да попитаме  здравния министър,защо е допуснал подобно безумие. Тази „грешка“, както я описват някои висши държавни чиновници може да коства човешки живот – моят, вашият... Съгласни ли сте да ви го отнемат?!

Аз - НЕ и като лекар, и като човек, и като гражданин...!

 

Вижте и коментари на „ДНЕС“ по темата:

Не демографска криза, а катастрофа… И не е катастрофа, а разпад!

Здравето не е бизнес

Господа политици, молете се да бъдете здрави 

Те готвят, ние гледаме

Гражданско движение "ДНЕС": Кой контролира у нас изпитвателните лаборатории, които определят качеството на водата?

Писна ми да живея в два паралелни свята

Време е за рестарт, господин премиер

Фалшиви козунаци – фалшив живот

МЗ оправи проблемите на здравеопазването и се зае с пушачите 

 

 


59202